woensdag 31 oktober 2012

Zorgzaamheid organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking / Gijs van Gemert


Zorgzaamheid, verbondenheid, respect en vertrouwen zijn centrale begrippen bij het verlenen van goede zorg aan kwetsbare mensen. Het punt is dat een groot deel van deze zorg verleend wordt vanuit een bedrijf. Alle aspecten van het dagelijkse leven moeten letterlijk georganiseerd worden. Organiseren heeft, meer dan zorgzaamheid, zakelijke associaties met werkroosters, ondersteuningsplannen, indicaties, protocollen en multidisciplinaire cliëntbesprekingen.

Op welke manier breng je uiteenlopende begrippen als ‘organiseren’ en ‘zorgzaamheid’ op een succesvolle manier tegelijk in de praktijk?
In Zorgzaamheid organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking wordt helder uiteengezet langs welke lijnen dat mogelijk is. Het is vooral een kwestie van het aangaan van een goede professionele relatie met de cliënt. De volgende drie principes vormen daarbij de leidraad: duidelijkheid scheppen, respectvol communiceren en opmerkzaamheid cultiveren. Deze principes worden vanuit een theoretisch kader praktisch uitgewerkt. Onderwerpen als persoonlijke ondersteuningsplanning, continuïteit van zorg, ritme, vakmanschap, betrouwbaarheid, maar ook omgaan met verstoringen komen in duidelijke samenhang aan de orde.

Zorgzaamheid organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking / Gijs van Gemert. - 1e dr. - Assen : Van Gorcum, 2012. - 111 p. - ISBN 9789023247302

Prijs: € 22,95

Recensie:

* NTZ : Nederlands Tijdschrift voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, (2012) nr. 3 (september) p. 201-204

Geen opmerkingen:

Een reactie posten