woensdag 10 oktober 2012

Psychologie van de adolescentie : basisboek / Wim Slot, Marcel van Aken (red.)


Wetenschappelijke inleiding op de psychologie van de adolescentie en vertaling van recente onderzoeken en theorieën naar de praktijk. De uitgave bevat bijdragen van een twintigtal experts in het vakgebied en bespreekt een breed scala van onderwerpen.

In de eerste hoofdstukken maakt de student kennis met drie typen theorieën over adolescentie: psychoanalytische, sociaal-culturele en cognitieve theorieën. Vervolgens besteedt het boek in opeenvolgende hoofdstukken aandacht aan de verschillende aspecten in de ontwikkeling van adolescenten, zoals de biologische, cognitieve, emotionele, morele, psychosociale en psychoseksuele ontwikkeling en de ontwikkeling van de autonomie en de identiteit. Op verschillende plaatsen in het boek wordt het probleemgedrag van jongeren beschouwd in relatie tot hun ontwikkeling als adolescent. Zo krijgen biologische oorzaken van probleemgedrag ruime aandacht. Ook geeft het boek de student een inkijkje in het onderzoek naar erfelijke componenten, de rol van het gezin en de invloed van leeftijdgenoten. Het slothoofdstuk, over hulpverlening aan adolescenten, geeft de student inzicht in mogelijke vormen van hulpverlening voor jongeren met problemen. Behalve de diagnostiek, behandeling en begeleiding van jongeren komt hier ook de relatie tussen adolescent en hulpverlener aan de orde.


Psychologie van de adolescentie : basisboek / Wim Slot, Marcel van Aken (red.). - 24e dr., 2e opl. - Zutphen : ThiemeMeulenhoff, 2010. - 288 p. ISBN 9789006951011
Prijs: € 39,90

Geen opmerkingen:

Een reactie posten