woensdag 10 oktober 2012

Het sociale brein van de puber / Eveline Crone


Waarom luistert mijn puber niet meer naar mij? Wat doet hij toch de hele tijd op zijn kamer? Waarom kan ik zo moeilijk hoogte van hem krijgen? Waarom zijn pubers zo gevoelig voor groepsdruk en zoeken ze de grenzen op, bijvoorbeeld met drinken? Waarom maken ze zich zo druk over precies de goede kleren, maar zijn ze zo laks in het nakomen van afspraken en het maken van schoolwerk? Kunnen ouders of leraren daar enige invloed op hebben?
In de puberteit zorgt een tornado van hormonale processen ervoor dat jongeren grote uiterlijke veranderingen doormaken en dat ze, ook romantisch, in elkaar geïnteresseerd raken. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Jongeren gaan zich ook losmaken van hun ouders en zich meer richten op hun leeftijdsgenoten, en dat is waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen van de adolescentie. Maar hoe verloopt die sociale ontwikkeling op weg naar zelfstandige volwassenheid dan precies?
Daarover gaat Het sociale brein van de puber van Eveline Crone - over de allesbepalende vriendschappen, de veranderende relaties met ouders en leeftijdsgenoten, het immense belang van erbij horen en het grote verdriet wanneer je buiten de groep valt.

Het sociale brein van de puber / Eveline Crone. - Amsterdam : Bert Bakker, 2012. - 197 p. - ISBN 9789035136663

Prijs: € 18,95

Bron: 

* Bij de les, jrg. 8 (2012) nr. 7 (september) p. 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten