woensdag 1 december 2010

Darmkanker : bijzondere ervaringsverhalen / Ingeborg Kuys


Voor dit nieuwe boek heeft Ingeborg dertien ervaringsverhalen van patiënten met darmkanker en mensen uit de omgeving van deze patiënten gebundeld. Ieder verhaal wordt belicht vanuit een verschillende achtergrond.

Hamied Firouztash verliet, samen met zijn ouders en drie broers, zijn geboorteland Iran om in Nederland het geluk te vinden. Enkele jaren later overleed vader aan de erfelijke variant FAP. Twee van zijn vier zoons bleken erfelijk belast. Jonge moeder Miranda Noordermeer heeft de chronische darmziekte colitis ulcerosa en kreeg als gevolg daarvan darmkanker. Bijzonder is het verhaal van Harry Nienhuis die op dit moment kankervrij is, ondanks twee operaties aan uitzaaiingen aan de lever. Annemieke Muller onderging twee keer een zware HIPEC-operatie en Wil v.d. Linde en Hans van Oostwaard ontdekten darmkanker op tijd door mee te doen aan een gezondheidscheck/proefbevolkingsonderzoek. De ouders van Dusty van der Tuin verloren hun zoon op 13-jarige leeftijd aan darmkanker; iets dat maar zelden bij kinderen voorkomt. De flamboyante Elisabeth Gloucester geniet zich gek en reisde, tussen haar chemokuren door, de hele wereld rond. Ans van de Ven en Erie Stoef vertellen hun uiteenlopende verhalen rondom de erfelijke vorm van darmkanker: HNPCC-Lynch. Frank Wanders stelt alles in het werk zijn leven te verlengen, ondanks uitzaaiingen in de lever waarvoor hij nog slechts palliatief kan worden behandeld. De chemo slaat aan en naar omstandigheden gaat het eigenlijk heel goed met Frank. Daarnaast vertellen Daniel de Lange en Frank Sanders over de darmkanker van hun overleden partners actrice Frédérique Huydts en tv-persoonlijkheid Jos Brink.
 
Aangevuld met bijdrages van vier vooraanstaande artsen (Prof. dr. Dick Richel oncoloog (AMC), Dr. Evelien Dekker mdl-arts (AMC), chirurg Dr. Joost Klaase (MST) en hoogleraar erfelijke kanker Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (UMC St. Radboud).



Darmkanker : bijzondere ervaringsverhalen / Ingeborg Kuys. - Enschede : IK productions, 2010. - ISBN 9789081281232
Prijs: € 19,95


Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 10 (november) p. 6
* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 1 (januari) p. 49


Geen opmerkingen:

Een reactie posten