vrijdag 17 december 2010

Compassiemoeheid / Karin Kerkhof, Gerlien Bloodshoofd

Professionals in de gezondheidszorg ervaren hun werk vaak als psychisch zwaar. Er is te weinig personeel, de zorg is zwaar en er is te weinig tijd om iedereen goed te helpen. Daarbij zijn de pijn, angst en verdriet van anderen de hele dag op de voorgrond aanwezig. Zo kun je overbelast raken. In dat geval spreek je van compassiemoeheid. Uitputting of burn-out liggen dan op de loer.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om compassiemoeheid te voorkomen en tegen te gaan. Het gaat erom dat je je eigen grenzen bewaakt, een positieve houding weet vast te houden en elkaar helpt als het nodig is. Als het je lukt om met compassie te blijven werken, zal de kwaliteit van je werk omhoog gaan en zul je goed voor anderen kunnen zorgen.

Inhoud box
− Een brochure, waarin de signalen van compassiemoeheid worden beschreven en hoe je voorzorgsmaatregelen kunt nemen.
− De compassiekaart waarmee je kunt meten hoe het met jouw compassie gesteld is.
− Dertig kaartjes met daarop voor elke dag van de week een nuttige tip.

Bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, vooral professionals die veel aan het bed staan. Voor leidinggevenden is deze box een prima hulpmiddel om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen het team of de afdeling.



Compassiemoeheid / Karin Kerkhof, Gerlien Bloodshoofd. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg, 2010. - Box met kaarten en brochure. - ISBN 9789035231696
€ 17,50


Bron:
* TVZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 120 (2010) nr. 11-12 (december) p. 45

Geen opmerkingen:

Een reactie posten