dinsdag 20 april 2010

Beter communiceren met voelers, denkers, doeners / Sjaak Overbeeke


Als mensen zeggen dat er slecht of te weinig wordt gecommuniceerd, wordt meestal bedoeld dat problemen onuitgesproken blijven. Zo blijven conflicten sudderen, waardoor een algemene onvrede ontstaat. Wanneer u zich kunt inleven in de denk- en belevingswereld van de mensen om u heen leert u deze conflicten veel sneller herkennen en oplossen. Het boek Beter communiceren met voelers, denkers en doeners leert u snel met welk type mens u te maken hebt en hoe u ergernissen uit de wereld helpt.
Omdat irritaties en conflicten zo vaak genegeerd worden of onder de tafel verdwijnen, kan de indruk ontstaan dat we niet in staat zijn om over problemen te communiceren. Dat is maar ten dele waar. Een veel belangrijkere oorzaak is het onvermogen ons in te leven in de verschillende denk- en belevingswerelden van de mensen om ons heen.
In Beter communiceren met voelers, denkers en doeners wordt een drietal type mensen onderscheiden:
  • Voelers wantrouwen snel. In gesprekken is het raadzaam uitgebreid de tijd te nemen voor hun emoties.
  • Bij Denkers is het belangrijk emoties buiten het gesprek te houden en de verschillende aspecten van het gesprek systematisch onder de loep te nemen.
  • Bij Doeners moet u voortvarend te werk gaan en snel oplossingen aandragen.
Het boek bevat een test waarmee u de verschillende typen snel leert herkennen.
Door middel van een duidelijk vierstappenmodel leert u snel irritaties en conflicten met mensen, zowel privé als zakelijk, op te lossen. Dit communicatiemodel wordt toegepast op de specifieke typologie van Voelers, Denkers en Doeners, die immers ieder hun eigen manier hebben om conflicten aan te gaan of te vermijden.

Beter communiceren met voelers, denkers, doeners / Sjaak Overbeeke. - 1e dr. - Deventer : Kluwer, 2009. - 132 p. - ISBN 978901306532
Prijs: € 24,50


Recensie:
* Supervisie en coaching, jrg. 27 (2010) nr. 1, p. 42-44

Geen opmerkingen:

Een reactie posten