vrijdag 15 augustus 2008

Op zoek naar evenwicht : morele vragen voor artsen en verpleegkundigen / A. Kooijman, P.M.J. Vleugels

In een gezondheidszorg waarin het welzijn van de patiënten centraal staat, zijn de medische behandeling en de verpleegkundige zorg een gemeenschappelijke onderneming, waarin artsen en verpleegkundigen elkaar nodig hebben. Patiënten die behandeling of zorg weigeren, het reanimatiebeleid, vragen over palliatieve zorg, over pijnbestrijding of palliatieve sedatie, patiënten die om euthanasie vragen, beslissingen over het al dan niet voortzetten van zeer belastende behandelingen, vragen over organisatorische kwesties: het zijn allemaal vragen waar beide disciplines mee te maken hebben en die vaak ook om een gemeenschappelijk gedragen antwoord vragen.
Voor de uitoefening van hun verantwoordelijkheden zijn artsen en verpleegkundigen op elkaar aangewezen, omdat de beslissing van de één consequenties kan hebben voor de ander. Het ligt dus voor de hand dat zij over de vragen die rijzen met elkaar overleggen. Voor dat overleg is het noodzakelijk dat ze de beschikking hebben over een gemeenschappelijk ethisch en terminologisch kader. Op die gemeenschappelijke taal is dit boek gericht.
In dit boek wordt een selectie van vragen en problemen besproken, waar samenwerkende artsen en verpleegkundigen in hun dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Deze problematiek wordt geschetst aan de hand van een groot aantal voorbeelden (casuïstiek). Daarbij wordt veel aandacht besteed aan vragen die voortkomen uit de grote sociale en culturele diversiteit van betrokken hulpverleners, patiënten en hun familieleden.

Op zoek naar evenwicht : morele vragen voor artsen en verpleegkundigen / A. Kooijman, P.M.J. Vleugels. - 1e dr. - Dwingeloo : Kavanah, 2008. - 176 p. - ISBN 9789057400681
Prijs: € 18,75

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 7 (augustus) p. 45
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 37 (2008) nr. 11 (november) p. 26

Recensie:
* TvZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 118 (2008) nr. 9 (september) p. 52-53

Geen opmerkingen:

Een reactie posten