vrijdag 15 augustus 2008

Alzheimer : de voltooid verleden tijd / Gust Van Broeckhoven

Tocht door het leven van een alzheimerpatiënte. Het is een reis met de zieke naar het 'volkomen niets meer', naar het 'onbestaan' naar het 'onbewuste zijn'. In dit boek staan de notities die de auteur maakte over het leven van en met zijn door alzheimer getroffen vrouw. Hij noteerde de dagelijkse feiten en feitjes, de zorgen, de lotgevallen, de gebeurtenissen, de verschijnselen, de beslommeringen, de vergissingen, de twijfels, de tragiek, de pretjes, de woede-uitbarstingen, de ongemakken, de onrust, de afwezigheid, de onhandigheden, het komische, het droevige, de hoop, de radeloosheid, het geduld, het zoeken, het denken, de veronderstellingen, de besluiten, de beschouwingen, de vermoeidheid, de hulp en nog zoveel meer rond en met en van en over de ziekte en de zieken; over de verzorger, de artsen, de medicatie, het verzorgingstehuis, de kosten, de kinderen, de familie. Dat allemaal gedurende al de jaren van aftakeling, van verlies, van teruggang naar de volledige hulpeloosheid en naar de totale afhankelijkheid.
Het gaat over een leven dat eindigt zonder verleden en zonder toekomst.
De lezer zal in dit boek heel wat herkenningspunten terugvinden, maar ook heel wat positieve gedachten, troost en zelfs praktische raadgevingen.

Alzheimer : de voltooid verleden tijd / Gust Van Broeckhoven. - Antwerpen : Standaard Uitgeverij. - 285 p. - ISBN 9789002223594
Prijs: € 19,95

Bron:
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 84 (2008) nr. 4 (juli/augustus) p. 258

Geen opmerkingen:

Een reactie posten