donderdag 29 november 2012

Er zijn fouten gemaakt (maar niet door mij) / Carol Tavris & Elliot Aronson


Waarom lopen we weg voor onze verantwoordelijkheid zodra zaken mislopen? Waarom geven politici en andere publieke figuren niet toe dat ze wel eens blunderen? Waarom hebben we eindeloze echtelijke ruzies over wie er gelijk heeft? Waarom kunnen we van anderen wel inzien dat ze soms hypocriete beslissingen nemen, maar van onszelf niet?

We hebben een sterke neiging om ons eigen gedrag te verdedigen en te rechtvaardigen, zelfs als we op onze fouten en tekortkomingen worden gewezen. Ons brein zorgt ervoor dat we denken dat we het juiste doen, en goed zijn, en slim – zelfs als er overweldigend bewijs is van het tegendeel. 

Tavris en Aronson geven op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van prachtige verhalen en historische gebeurtenissen een fascinerende uitleg over zelfrechtvaardiging, zelfbedrog en zogenaamde cognitieve dissonantie – hoe we onszelf misleiden, welke schade dat veroorzaakt, en hoe je ervan kunt leren.

Er zijn fouten gemaakt (maar niet door mij) / Carol Tavris & Elliot Aronson. - Amsterdam : Nieuwezijds, 2011. - 280 p. - ISBN 97890512339
Prijs: € 14,99


Bron:

* TVZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, (2012) nr. 5 (oktober) p. 61

Geen opmerkingen:

Een reactie posten