woensdag 4 april 2012

Oud leed : basisboek ouderenmishandeling / Theo Royers, Maria van Bavel


Ouderenmishandeling is een tragedie die letterlijk en figuurlijk diepe wonden slaat in het persoonlijke leven van slachtoffers, plegers en hun omstanders. Het geweld vindt achter de voordeur plaats en wordt veelal gepleegd door mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Ouderen zelf doen hun mond niet open. Eén op de twintig ouderen in Nederland krijgt jaarlijks te maken met mishandeling. Ze worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen, hun bankboekje wordt geplunderd, ze worden geknepen en geslagen, ze krijgen te weinig eten en drinken, ze mogen geen contact buitenshuis hebben, ze worden bedreigd en beledigd en soms ook seksueel misbruikt.

Ouderenmishandeling roept veel vragen op. Waar komt het vandaan? Wat zijn de oorzaken? Wie zijn de plegers en wie de slachtoffers? Hoe maken we ouderenmishandeling bespreekbaar? Wat kunnen we doen om het te voorkomen en wat doen we er aan om het aan te pakken? Oud leed belicht in drie delen de omvang en achtergronden van ouderenmishandeling. Het eerste deel biedt inhoudelijke informatie over het verschijnsel ouderenmishandeling. Het tweede deel beschrijft de zogenaamde infrastructuur van de preventie en bestrijding van ouderenmishandeling in Nederland. Het derde deel gaat in op de instrumenten die hulpverleners en politie ter beschikking staan om ouderenmishandeling aan te pakken.

Wie zich in praktijk en beleid bezighoudt met ouderenmishandeling vindt in Oud leed een volledig overzicht van alle belangrijke informatie, kennis en vaardigheden die nodig zijn om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden. Het boek is ook bedoeld voor Hbo-studenten van sociale opleidingen.

Oud leed : basisboek ouderenmishandeling / Theo Royers, Maria van Bavel. - Amsterdam : SWP, [s.a.]. - 200 p. - ISBN 9789088502170 
Prijs: € 24,90

Geen opmerkingen:

Een reactie posten