dinsdag 10 april 2012

Het gezicht van pijn : hoe cultuur de pijnbeleving bij kinderen bepaalt / Anouchka Desmet


Waarom vragen Aziatische patiënten zelden pijnstilling, terwijl mensen uit de mediterrane wereld liefst zo snel mogelijk pijnmedicatie ontvangen? Wat betekent het om als verpleegkundige aan de slag te gaan in een multiculturele omgeving?
En is de intensiteit van pijnexpressie rechtevenredig met de ervaren pijn?
Pijn is universeel en onlosmakelijk verbonden met het menselijk bestaan. De laatste jaren kent de studie rond culturele aspecten van pijn en pijnperceptie een enorme evolutie. En wat blijkt? De betekenis van pijn en de expressie ervan worden gekleurd door de etnische achtergrond van de patiënt.
Wie instaat voor de zorg van allochtone kinderen komt vaak in aanraking met misverstanden, conflicten en verwarring. Daarom dringt een multicultureel pijnbeleid in ziekenhuizen zich op. Om zieke kinderen op een kwalitatief hoogstaande manier te behandelen, moeten zorgdragers rekening houden met culturele verschillen en hun zorg daaraan aanpassen.
Het gezicht van pijn biedt een overzicht van culturele factoren die de behandeling van pijn kunnen beïnvloeden. Aan de hand van praktische voorbeelden en handige tips wil Anouchka Desmet verpleegkundigen en alle personen die instaan voor de zorg van allochtone kinderen bewust maken van die culturele verschillen. Ze introduceert hierbij een uniek concept, pediatrisch cultuureel sensitieve pijninterventies (PCSPI), wat een leidraad vormt voor een multicultureel pijnbeleid. 

Het gezicht van pijn : hoe cultuur de pijnbeleving bij kinderen bepaalt / Anouchka Desmet. - 1e dr. - Houten : LannooCampus, 2011. - 112 p. - ISBN 9789020998535 

Prijs: € 19,99

Bron:
* Kraamsupport, jrg. 14 (2012) nr. 2 (april) p. 30

Geen opmerkingen:

Een reactie posten