maandag 20 februari 2012

Inside the human body [DVD]

‘Toen ik medicijnen studeerde, zag ik al vrij snel in dat het niet echt gaat om genezen. Het gaat meer om het lichaam gelegenheid geven zichzelf te genezen’, zegt presentator Michael Mosley in de BBC-documentaire Inside The Human Body. In vier afleveringen laat hij zien hoe het lichaam wonderlijk kan genezen, maar ook wonderlijk kan creëren en wonderlijk kan aanpassen. De serie combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met computeranimaties die de binnenkant van het lichaam tot leven brengen.
Het is – zoals Mosley aan het begin van iedere aflevering zegt – ‘het verhaal van wat jou menselijk maakt’. Een reis door het lichaam, met interessante weetjes, leuke cijfers, veelzeggende vergelijkingen en opvallende voorbeelden. Hoe werken je hart en je hersenen? Hoe vormt je gezicht zich? Waarom en hoe zweet je? Wat gebeurt er bij je verwekking? Hoe reageert je lichaam op een griepvirus? De kijker krijgt antwoord op deze en vele andere vragen.
De wetenschap en computeranimaties worden afgewisseld met voorbeelden uit het echte leven. Zoals een vrouw zwanger van haar zestiende kind, een blinde man die de hoogste bergen beklimt, een baby met het sturge-webersyndroom, een bijzonder fitte 100-jarige vrouw, een bokser met een blauw oog, en de Nederlander Wim Hof, ‘The Iceman’, die extreme kou gemakkelijk weerstaat. Die vaak uitzonderlijke maar altijd menselijke voorbeelden maken de serie nog toegankelijker en interessanter. De computeranimaties, achtergrondmuziek en taalkeuze (‘woeste bloedstromen voeden je 
hersenen’ en ‘zonder opgemerkt of gewaardeerd te worden, redt de macrofaag je leven. Dat doet hij bij iedere ademteug, dag in dag uit’) houden de spanning en interesse vast.
De serie maakt behalve de wonderen van het lichaam ook de wonderen van de medische wetenschap zichtbaar. Met door de hele serie heen beelden van soms uiterst complexe operaties, waarbij de artsen er nog wel aan denken om tussendoor de vooruitgang te twitteren. Ook weer een klein wonder. 

Inside the human body [DVD]. - Sittingbourne : BBC, 2012. - speelduur: 232 min.
Prijs: € 29,99

Bron: 

* Medisch contact, jrg. 67 (2012) nr. 5 (februari) p. 263

Geen opmerkingen:

Een reactie posten