maandag 7 november 2011

Verpleegkundige zorgresultaten / Sue Moorhead, Marion Johnson, Meridean L. Maas ... [et al.]


Hoewel de hoogtijdagen van de verpleegkundige methodiek misschien al wat achter ons liggen en er meer sprake lijkt van een vakinhoudelijke oriëntatie, gaan de ontwikkelingen in standaardisering gestaag voort. Getuige daarvan is de tweede herziene versie van de Nursing Outcomes Classification (NOC), een machtige foliant van niet minder dan ruim 1100 pagina's. De van oorsprong Amerikaanse NOC moeten worden beschouwd in samenhang met verpleegkundige diagnoses (NANDA) en de classificatie van verpleegkundige interventies (NIC).
Verpleegkundige zorgresultaten zijn in de formele taal van de methodiek ‘de gunstige dan wel ongunstige veranderingen in de feitelijke of potentiële gezondheidstoestand van personen, groepen of gemeenschappen die kunnen worden toegeschreven aan eerder verleende zorg'. Het draait dus om de feitelijke, niet noodzakelijkerwijs wenselijke, gevolgen van verpleegkundige interventies. Een verpleegkundig zorgresultaat bestaat uit een resultaatlabel, een definitie, indicatoren en een beoordelingsschaal. Met betrouwbare, gevalideerde zorgresultaten kan niet alleen de vooruitgang bij patiënten kan worden vastgesteld, maar zij dienen ook als beleidsinstrument in het bredere kader van kwaliteitsbewaking en onderzoek naar de (evidence based) effecten van (verpleegkundige) zorg. In een uitgebreide inleiding wordt de totstandkoming vanaf 1991 en de toepassing van de NOC besproken. Aan de hand van veelgestelde vragen worden de merites van het classificatiesysteem onder de loep genomen. Het grootste deel van het boek wordt in beslag genomen door de alfabetische beschrijving van de 385 specifieke zorgresultaten, van ADL-toestand tot Zorgbereidheid van de mantelzorgverlener. Daarbij zijn er ten opzichte van de vorige druk 58 nieuwe en 79 herziene zorgresultaten opgenomen.
Een woord van lof tot slot voor de vertalers Hanneke Lustig en Ineke Crezee die dit werk toegankelijk hebben gemaakt voor Nederlandse verpleegkundigen. Het moet een titanenklus geweest zijn.

Verpleegkundige zorgresultaten / Sue Moorhead, Marion Johnson, Meridean L. Maas ... [et al.]. - 2e dr. - Amsterdam : Reed Business, 2011. - 1128 p. - ISBN 9789035232334

Prijs: € 87,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten