woensdag 2 februari 2011

Opbouwen van een gehechtheidsrelatie [DVD]

De DVD 'Opbouwen van een gehechtheidsrelatie' laat zien hoe ouders en begeleiders een vertrouwensrelatie kunnen opbouwen met kinderen en cliënten met ernstige en meervoudige beperkingen. De film laat de verschillende fasen in relatieopbouw zien: van spiegelen of nadoen van initiatieven van het kind / de cliënt, tot uiteindelijk het ontwikkelen van beurtwisseling tussen ouder of begeleider en het kind / de cliënt. De werkwijze is gebaseerd op de gehechtheidstheorie van Bowlby en op het programma van Mary Lee en Lindy MacWilliam van de Royal National School for the Blind in Schotland.
Door veel herhaling en door bewust genoemde stappen te volgen kan een kind of een cliënt een (vertrouwens)band ontwikkelen met de ouder of begeleider. Systematisch investeren in deze relatie draagt bij tot minder op zichzelf gericht zijn en zich meer kunnen richten op de ander. Binnen een vertrouwensrelatie kan het kind of een cliënt groeien in het nemen van initiatief, vervolgens in het gebruiken van complexere communicatievaardigheden en in het verfijnen van de communicatie.
De DVD is gemaakt voor begeleiders en ouders van ernstig verstandelijk (en meervoudig) beperkte mensen, paramedici en onderwijsgevenden, orthopedagogen en psychologen.
Opbouwen van een gehechtheidsrelatie [DVD]. - Bartiméus, 2010. - 26 min. - (Leren communiceren bij ernstig meervoudig beperkte mensen ; deel 1)
Prijs: € 20,00

Recensie:

* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 40 (2011) nr. 1/2 (januari/februari) p. 33

Geen opmerkingen:

Een reactie posten