maandag 29 maart 2010

Hij had beter dood kunnen zijn : oordelen over andermans leven / Gerbert van Loenen



Als de operatie van Niek mislukt en hij ernstig hersenletsel oploopt, ontmoet zijn vriend Gerbert een oude bekende in de trein. Ze raken in gesprek over Niek en de oude bekende zegt: 'Hij had beter dood kunnen zijn.' Gerbert is verbaasd over deze reactie en vraagt zich af waar dit oordeel vandaan komt. De vraag laat hem niet meer los en hij begint een zoektocht naar de herkomst van zulke oordelen over andermans leven, die in de praktijk bovendien vergaande gevolgen blijken te hebben.


Het resultaat is een fascinerend boek waarin Gerbert van Loenen de argumenten ontrafelt die worden gebruikt om te beslissen over het leven van mensen die niet goed voor zichzelf kunnen bepalen wat ze willen. Soms komt het in Nederland tot ongevraagde levens- beëindiging bij mensen die wilsonbekwaam zijn en die uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Soms wordt afgezien van een levensreddende behandeling van iemand die niet zelf kan beslissen en die lijdt.


Artsen, ethici en juristen debatteren wel over de vraag wat aan- vaardbaar is, maar het brede publiek is hiervan nauwelijks op de hoogte. Wat vinden we van levensbeëindiging bij mensen die daar niet om kunnen vragen? Is het terecht dat sommige baby's die met een handicap ter wereld komen niet worden behandeld en sterven? Mag onze familie voor ons beslissen als we dat zelf niet kunnen? En hebben zieken en gehandicapten gelijke rechten als gezonde mensen?


Hij had beter dood kunnen zijn : oordelen over andermans leven / Gerbert van Loenen. - Amsterdam : Van Gennep, 2009. - 224 p. - ISBN 9789055153930
Prijs: € 16,90


Bron:
* Pallium (2010) nr. 2 (april) p. 5


Recensie:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 4 (april) p. 32
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 5 (juni) p. 35

Geen opmerkingen:

Een reactie posten