donderdag 4 november 2010

Diabetes : van wetenschap naar praktijk : tips en tools voor de professional / G.E.H.M. Rutten (red.)

Het aantal patiënten met diabetes type 2 is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. De inzichten over de optimale behandeling van deze vorm van diabetes veranderen voortdurend. Onder invloed van wetenschappelijk onderzoek ontstaan niet alleen nieuwe inzichten over bijvoorbeeld de effecten van geneesmiddelen, maar ook over de wijze waarop mensen met type 2 diabetes omgaan met hun ziekte en hoe diabeteszorgverleners daarop moeten inspelen. Onderzoek roept echter ook altijd weer (nieuwe) vragen op.

Een voorbeeld. Onderzoek wijst uit dat het bij diabetes type 2 zaak is het glucosegehalte zo snel mogelijk omlaag te brengen. “Dankjewel”, zegt de diabetesprofessie, “maar dan hebben wij nog wel een aantal vragen: Geldt dat ook voor een behandeling waarin zowel het glucosegehalte als de bloeddruk als een gestoord vetspectrum streng worden behandeld? Zouden we mensen dan moeten screenen op diabetes? Leidt dat niet tot medicalisering met verlies van kwaliteit van leven van deze patiënten? Hoe kan deze vorm van zorg het best worden georganiseerd? Wat willen de patiënten eigenlijk zelf? Wanneer mogen we spreken van kwalitatief goede diabeteszorg?” 

De uitgave 'Diabetes, van wetenschap naar praktijk' bevat in totaal vijftig tips voor de dagelijkse praktijk van de diabeteszorg, waarin dergelijke vragen worden beantwoord. Deze tips zijn ontleend aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen jaren plaatsvond in honderden Nederlandse huisartspraktijken. 



Diabetes : van wetenschap naar praktijk : tips en tools voor de professional / G.E.H.M. Rutten (red.). - 1e dr. - Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2010. - 148 p. - ISBN 9789023246183
Prijs: € 26,75


Bron:
* Medisch contact, jrg. 65 (2010) nr. 40 (oktober) p. 2060

Geen opmerkingen:

Een reactie posten