woensdag 6 februari 2008

Chronisch ziek en toch gezond : theorie en praktijk van de integratieve gezondheidszorg / Pieter Verduin

Wat is eigenlijk gezondheid voor mensen? Sommige mensen zijn chronisch ziek en noemen zich kerngezond, anderen mankeren niets en zijn doodongelukkig.

In Chronisch ziek en toch gezond worden de aard en het ontstaan van die typisch menselijke gezondheid en de rol van orgaanfuncties, emoties en verstand daarbij geanalyseerd. Het relatief onbekende geestelijk vermogen ofwel 'de persoon' wordt verhelderd en toepasbaar gemaakt voor gezondheidszorg. Met name wordt uitgewerkt hoe fysiotherapie een vorm van integratieve gezondheidszorg kan zijn. Duidelijk wordt hoe de bewegingsexpert kan bijdragen aan de samenhang van materie, leven en geest in een individu. Met voorbeelden wordt de diagnostiek beschreven van patiënten die wel en niet erin slagen gezondheid in de zin van kwaliteit van leven te ervaren. Mogelijkheden van begeleiding worden behandeld. Specifiek wordt ingegaan op het onlogische verschijnsel dat mensen van hun lijden een bron van zin of geluk kunnen maken, en hoe ze dat doen. En hoe dat mis kan gaan door een eenzijdig op ziektebestrijding gerichte zorg die noch met lijden kan omgaan, noch beseft wat gezondheid voor mensen is. Ten slotte worden de grenzen van een integratieve gezondheidszorg geschetst om aan te geven hoe een individuele hulpverlener zijn werk kan afbakenen.

Chronisch ziek en toch gezond : theorie en praktijk van de integratieve gezondheidszorg / Pieter Verduin. - 1e dr. - Den Haag : Lemma, 2007. - 241 p. - ISBN 9789059310643
Prijs: € 28,50


Lemma

Recensie:
* Onderwijs & Gezondheidszorg, jrg. 32 (2008) nr. 1 (februari) p. 28

Geen opmerkingen:

Een reactie posten