dinsdag 8 januari 2008

Laatste huis : het dagelijks leven vlak voor de dood / Afke van der Toolen

Je hebt geboortehuizen, vakantiehuizen, koffiehuizen, ziekenhuizen en sinds kort ook huizen om in te sterven. Hospices. De bewoners ervan hebben nog maar hooguit drie maanden te leven, meestal veel korter. Deze huizen worden bestierd door vrijwilligers.

Gefascineerd door het verschijnsel meldde Afke van der Toolen zich aan als vrijwilliger en schreef een portret van binnenuit. Over de lotgevallen van de bewoners, die zich allemaal op hun eigen manier door hun laatste dagen heen slaan: helemaal helder of in een wolk van medicijnen, vol grapjes of boos op iedereen - of eigenlijk alleen maar heel bang. Over de worstelingen en de triomfen van de hospicevrijwilligers, en hun ideeën over de dood. Maar ook over het persoonlijke avontuur van de auteur, die aan het eind van het jaar niet meer helemaal dezelfde is als aan het begin.

Laatste huis beschrijft het beginjaar van een hospice, vanuit het perspectief van een volslagen leek, in een maatschappij die de dood het liefst in een vergeethoekje plaatst - en toch lijkt te zoeken naar nieuwe manieren om ermee om te gaan.

Laatste huis : het dagelijks leven vlak voor de dood / Afke van der Toolen. - Amsterdam : Contact, 2007. - 264 p. - ISBN 9789025412609
Prijs: € 19,90


Uitgeverij Contact

Bron:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 1 (januari) p. 18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten