woensdag 14 november 2007

Wegwijs in dementie op jonge leeftijd / Annemie Janssens, An Lootens, Els Verraest ... [et al.]

Dementie komt niet alleen voor op oudere leeftijd. Ook mensen die nog relatief jong zijn, krijgen soms te maken met dementie. 'Voor ons is alles te vroeg. Ik voel me een jonge weduwe wiens partner nog leeft.' Dementie op jonge leeftijd raakt het gezin en de familie extra hard. Jonge mensen hebben vaak een grote vriendenkring, hobby's, een job, opgroeiende kinderen en vooral een hoop plannen voor de toekomst. Dat maakt het accepteren van de ziekte nog zwaarder.

Dit boek biedt een kijk op de specifieke problematiek van dementie onder de leeftijd van 65 jaar. In vergelijking met dementie op oudere leeftijd zijn de hulpvragen aanzienlijk complexer, zowel voor de familie als voor de hulpverlener. De auteurs trachten op deze vragen antwoorden te geven.

Thema's als diagnosestelling, oorzaken, erfelijkheid en medicatie komen uitgebreid aan bod. De lezer krijgt meer inzicht in de beleving en het veranderende gedrag van de persoon met jongdementie, in de verschillende fasen. De manier waarop familieleden omgaan met het ziekteproces wordt eveneens belicht.

Daarnaast bevat het boek concrete informatie rond uitkeringen en tegemoetkomingen, diensten voor informatie en ondersteuning, thuis- en residentiële zorg, juridische aspecten en autorijden. Informatieve hoofdstukken wisselen af met indringende getuigenissen en bruikbare adviezen.

Wegwijs in dementie op jonge leeftijd : een praktische gids voor personen met jongdementie, familie en hulpverleners / Annemie Janssens, An Lootens, Els Verraest ... [et al.]. - 1e dr. : Tielt : LannooCampus, s.a. - 256 p. - ISBN 9789020974041
Prijs: € 29,95


Lannoo

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 2 (2007) nr. 10 (november) Bewaarbijlage chronisch zieken, p. 4

Recensie:
* Denkbeeld : tijdschrift voor psychogeriatrie, jrg. 21 (2009) nr. 1 (februari) p.30-32

Geen opmerkingen:

Een reactie posten