maandag 29 oktober 2007

Altijd opnieuw afscheid nemen : houvast bij dementie en mantelzorg / Erik Stroobants

Partners en kinderen van mensen met dementie vertellen hun verhaal. Hun leven zoals het was en nu is en wellicht zal zijn, wat ze meemaken, denken en voelen. Ze berusten niet in wat hen is overkomen. Ze overdenken hun leven en organiseren het opnieuw. Ze gebruiken de hulp die er voor hen is: thuiszorg en thuisverpleging, internet en chatten, centrum voor dagverzorging, vakantie met z’n tweeën, eigen ontspanning enzovoort.

Mantelzorgers hebben te maken met een bestendige en zware zorg voor personen met dementie, dag na dag. En die zorg neemt gaandeweg toe door het verloop van het dementieproces. Vaak overstijgt het wat een mens alleen aankan.

Toch zit in de verhalen een positieve aanpak. Het boek laat zien welke weg men kan gaan tijdens het altijd veranderend ziektebeeld. Zonder afbreuk te doen aan de ernst van de problematiek, reiken de geïnterviewden in dit boek heel wat ideeën en voorstellen aan. Ze maken het leven van de persoon met dementie én dat van de mantelzorger in verschillende situaties en omgevingen draaglijker.

Dit boek is er niet alleen voor families en vrienden van mensen met dementie, maar ook voor professionele hulpverleners in thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuizen.

Altijd opnieuw afscheid nemen : houvast bij dementie en mantelzorg / Erik Stroobants. - Berchem : EPO, 2007. - 280 p. - ISBN 9789064454424
Prijs: € 21,50


Uitgeverij EPO

Bron:
* Nursing, jrg. 13 (2007) nr. 12 (december) p. 49
* Denkbeeld : tijdschrift voor psychogeriatrie, jrg. 19 (2007) nr. 6 (december) p. 23
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 83 (2007) nr. 6 (november/december) p. 464
Recensie: Zorgmediatheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten