maandag 10 oktober 2011

Het nieuwe oud : wat ouder worden boeiend maakt / Dick Kits, Hedda Schut

Was vroeger iemand boven de 65 oud, nu worden 50-plussers al tot de senioren gerekend. Dat terwijl we juist veel ouder worden, langer gezond zijn en de meesten tot op hoge leeftijd zelfredzaam. Lichamelijke beperkingen krijgt bijna iedereen, maar het volledige verlies van de regie over het eigen leven treft slechts een minderheid. Slechts 5 procent van de 65-plussers verblijft in een zorg- of verpleeghuis. En meer dan de helft van de 90-plussers woont nog zelfstandig.
Omdat de beeldvorming nog geen gelijke tred houdt met dit nieuwe oud, gingen wij op zoek naar de nieuwe ouderen. Dat de beeldvorming beslist positief mag worden bijgesteld, daarvan getuigen onder meer de fotoportretten van actieve 60-plussers.
Ook zagen we dat ouder worden niet als een op zichzelf staand gegeven kan worden gezien. Er gaat een heel leven aan vooraf. En de manier waarop je oud wordt, heeft alles te maken met hoe je dat bestaan hebt geleefd. Dat wordt duidelijk uit de persoonlijke verhalen van de geïnterviewden in deel drie.
Maar, voorafgaand aan deze openhartige ontboezemingen kijken we eerst vanuit de laatste wetenschappelijke onderzoeken en trends naar de nieuwe oudere. Naar de Nieuwe Levensloop, de positieve kanten van ouder worden en wat goed oud worden nou eigenlijk inhoudt. Vervolgens buigen we ons over de beeldvorming, waarover niet alleen emeritus hoogleraar Klinische Geriatrie Dick Sipsma een uitgesproken mening heeft, maar waarover ook jongeren een verrassende duit in het zakje doen.
We laten zien dat de oudere van nu kansen heeft en dat hij deze benut. Dat hij nodig is en nuttig in de maatschappij. Dat hij geniet van het leven en volop participeert. Maar ook wordt helder waar zijn verantwoordelijk ligt in het ‘goed’ oud worden en waarom.

Het nieuwe oud : wat ouder worden boeiend maakt / Dick Kits, Hedda Schut. - [s.l.] : Kroese-Kits uitgeverij, 2011. - 255 p. - ISBN ??
Prijs: € 27,50

Bron:
* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 10 (oktober) p. 47

Geen opmerkingen:

Een reactie posten