dinsdag 4 januari 2011

De strijd voorbij : euthanasie in de psychiatrie / Jeannette Croonen, Carine de Vries

Twee moeders, Jeannette en Carine, woonden en leefden vlak bij elkaar en deelden dezelfde problematiek maar wisten dat niet van elkaar. 

"Allebei hadden wij een kind dat psychisch heel erg ziek was en uiteindelijk alleen de dood als uitweg zag. Onze beide kinderen hebben gevochten als leeuwen, maar er bleek geen middel, geen therapie, niets beschikbaar dat hen kon genezen. Hun situatie was volkomen uitzichtloos geworden. Alle gereedschap, nodig om te kunnen leven, was hen uit handen geslagen. Ze waren nog hier, maar de strijd inmiddels voorbij. In hun totale wanhoop vroegen onze dochter en zoon om hulp bij zelfdoding. Zij wilden dit leven het liefst verlaten op een humane en waardige manier. Met hun moeder en vader naast zich, met een kus, met liefde. 

De hulpverlening, de psychiatrie, de artsen hadden zo veel moeite met hun vraag, dat zij weigerden te helpen. Dus vroegen onze kinderen het aan ons. “Mama, kun jíj mij dan niet helpen?” Voor een moeder is deze vraag eigenlijk een brug te ver, maar het had maar heel weinig gescheeld… 

Uiteindelijk is Tjeerd, de zoon van Carine, op 7 december 2006 rechtop voor een trein gaan staan. Monique, de dochter van Jeannette, stikte op 25 maart 2008 door een plastic zak om haar hoofd, die ze zelf had vastgebonden met een riem. Wat een afschuwelijk en eenzaam einde aan hun lijdensweg. Wat moet er in die eenzame laatste momenten door hen heen zijn gegaan? 
Toen wij elkaar leerden kennen, besloten wij dat we iets moesten doen. Dit was te erg.

Met deze ingrijpende ervaringen, en onze worsteling hiermee, zijn we verder gegaan. We besloten een website te maken: www.euthanasieindepsychiatrie.nl, vanuit de gedachte zoveel mogelijk mensen te bereiken. Er kwamen vele verhalen binnen. Verhalen van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt: een psychisch zieke dierbare verliezen, in eenzaamheid en gruwelijkheid, omdat euthanasie geweigerd werd. Die verhalen hebben we gebundeld in hoofdstuk 2 om de psychiatrische hulpverlening duidelijk te maken hoe groot de nood is. Om aan te tonen dat het niet slechts om een enkel geval gaat. En dat wij, vanuit deze nood, een dringend beroep doen op begrip en steun van al diegenen die werkzaam zijn in de psychiatrische hulpverlening: laat uitbehandelde psychiatrische patiënten niet in de steek!"

De strijd voorbij : euthanasie in de psychiatrie / Jeannette Croonen, Carine de Vries. - Veghel : Libra & Libris, 2010. - ISBN 9789074020152 
Prijs: € 22,50

Bron:
Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 15 (2011) nr. 1 (januari) p. 38-39


Recensie:

* Ypsilon nieuws, jrg. 27 (2011) nr. 1 (februari) p. 26-27

Geen opmerkingen:

Een reactie posten