dinsdag 2 februari 2010

Bouwstenen voor het ethisch bewustzijn : een psychologische visie op de morele ontwikkeling / Jacques Soonius

Bouwstenen voor het ethisch bewustzijn benadert ethiek sterk vanuit de psychologie. De auteur stelt het belang van de menselijke emotie gelijk aan het denkvermogen. Beide, gevoel en verstand, dragen bij aan een evenwichtige, persoonlijke wijze van leven. Ze maken ons zelfstandig, krachtig, enthousiast en bezield.

Waarden als hoekstenen van de ethiek worden vanuit de literatuur beschreven zoals autonomie,  rechtvaardigheid, gezondheid, respect, natuur, vrijheid, democratie en vertrouwen. Toegelicht wordt waarom niet iedereen het belang van die waarden inziet of wil begrijpen. Mogelijke blokkades zijn het gevolg van gebrekkige sociale vaardigheden, liefdeloos bestaan, vervreemding, onverwerkt leed, irrationeel en over intellectueel denken, economisering van de samenleving e.a. Hierdoor raakt de mens in zijn persoonlijk leven meestal uit [zijn] evenwicht.

Alles kun je aan waarden toetsen bijvoorbeeld gedrag, relaties, systemen, wetten, verdragen. Dit werk levert een bijdrage aan de kwaliteit van leven voor jezelf en daardoor ook aan anderen. Ethiek is een levenshouding die het goede nastreeft en ons weerbaar maakt wanneer waarden worden geschonden.



Bouwstenen voor het ethisch bewustzijn : een psychologische visie op de morele ontwikkeling / Jacques Soonius. - 1e dr. - Amsterdam : Nelissen, 2009. - 141 p. - ISBN 9789024418275
Prijs: € 23,20


Recensie:
* Onderwijs & Gezondheidszorg, jrg. 33 (2009) nr. 7 (december) p. 28

Geen opmerkingen:

Een reactie posten