dinsdag 3 november 2009

Femke : 1166 droomritten / F. van Idsinga


Femke van Idsinga uit Malden is 15 jaar en haar hele leven al ernstig ziek. Na vele ziekenhuisopnames hebben artsen pas in 2001 ontdekt dat ze een niet te opereren rotatie in de dunne darm heeft. Een mislukte operatie maakte het probleem erger. Ze zal nooit normaal kunnen eten en leeft op sondevoeding. Femke zou volgens de medici niet oud worden, meerdere keren werd gevreesd voor haar leven.

Femke heeft haar levensverhaal, in en buiten de ziekenhuisdeuren, op indrukwekkende wijze beschreven. Haar leven is een onvoorstelbaar verhaal. Ruim 50 keer werd ze opgenomen in ziekenhuizen, binnen en buiten Nederland. Zware operaties werden haar niet bespaard. Femke geeft een kijkje in haar 'half-ziekenhuis/half-thuis' leven. Hoe ze gein trapt met de verpleging en hoe ze doodsangsten uitstaat als ze bij spoedoperaties is overgeleverd aan liefdevolle, maar soms ook wrede medici.

Synchroon aan Femke schrijft moeder Hanny hoe ze hard tegen de academische muren oploopt. Ze levert voortdurend een strijd op leven en dood. Foute diagnoses worden niet toegegeven en pubers zonder duidelijk ziektebeeld vallen buiten de doelgroep van charitatieve instellingen. Hun bed wordt voorbij gelopen. Deze pubers zijn een vergeten groep.

Alles geeft moeder Hanny op voor haar dochter.
Samen met Femke beschrijft ze haar verhaal op aangrijpende wijze, vol spanning, pijn en zorg.
Maar tegelijk is er veel plezier en zijn er hilarische momenten. Femke blijkt ook in staat om het gerieflijke leven van een toevallig voorbij komende 'opa Jan' voor een deel op de kop te kunnen zetten.

Femke : 1166 droomritten / F. van Idsinga. - Leeuwarden : PENN, 2009. - 192 p. - ISBN 9789077948392
Prijs: € 16,95

Bron:
* Kind en ziekenhuis, jrg. 32 (2009) nr. 3 (november) p. 94

Geen opmerkingen:

Een reactie posten