donderdag 24 september 2009

Als het misgaat : over openheid na een incident


Dagelijks worden duizenden mensen in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld. Soms komt het voor dat de patiënt hierbij onbedoeld schade oploopt. Als deze onbedoelde schade zeer ernstig en blijvend is of zelfs leidt tot overlijden, heeft dit enorme (emotionele) impact op de patiënt en zijn familie. Het vertrouwen in de zorg is geschaad of zelfs verdwenen. Openheid richting de patiënt en zijn familie over datgene wat gebeurd is, is van essentieel belang om het vertrouwen weer te herstellen. Ook helpt het de patiënt bij het verwerken van de gebeurtenis. Niet alleen de patiënt en zijn familie zijn slachtoffer van een incident. Ook de betrokken zorgverleners zijn geraakt door datgene wat is voor gevallen. Zij gaan  twijfelen aan hun eigen kunnen, ook al heeft het incident plaatsgevonden door het falen van het zorgsysteem. Een adequate opvang van de patiënt, zijn familie en de betrokken zorgverleners is noodzakelijk bij een incident.

 'Als het misgaat' is een praktische handreiking voor zorgverleners en organisaties die te maken krijgen met een (bijna)incident.
Hoe ga je om met een patiënt en zijn familie, wat vertel je en wanneer zijn vragen die zorgverleners zichzelf stellen als zij plotseling betrokken zijn bij een ongewenste medische gebeurtenis.
Maar ook collega's of management worstelen met vragen, want wat kan ik doen voor de patiënt en zijn familie, maar ook voor mijn collega of medewerker?

Als het misgaat : over openheid na een incident. - Zwolle : Centrum Patiëntveiligheid Isala
Prijs: € 4,95

Bron:
* Medisch contact, jrg. 64 (2009) nr. 38 (september) p. 38-39

Geen opmerkingen:

Een reactie posten