vrijdag 19 september 2008

Donor in hart en nieren : alles over orgaandonatie / Nienke Beintema e.a. (red.)

Orgaandonatie is iets waar veel mensen liever niet over nadenken. Waarom zouden ze ook, als ze jong en gezond zijn? Anderen staan er echter dagelijks bij stil. Zij hebben bijvoorbeeld een dierbare verloren en moesten toen beslissen over orgaandonatie. Of ze zijn zelf door orgaanfalen zo ziek dat ze vrijwel niets meer kunnen, of zelfs dreigen te overlijden. Voor hen is een donororgaan een gouden kans.

Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. Willen we dat terugdringen, dan zullen meer mensen zich moeten registreren als mogelijke orgaandonor. Maar een beslissing over wel of geen donor zijn, die neem je niet zomaar. Als je een weloverwogen keuze wilt maken, dan moet je meer van het onderwerp weten.

Dit cahier is bedoeld om daarbij te helpen. Hoe werkt orgaandonatie? Ben je eigenlijk wel dood op het moment dat je je organen doneert? Wie komen er voor een transplantatie in aanmerking? Waarom worden de wachtlijsten langer? Wat kunnen we daaraan doen? En zijn er geen alternatieven?

In dit cahier komen deze en andere vragen over orgaandonatie aan de orde. Experts belichten het onderwerp van allerlei kanten. Ook komen er mensen aan het woord die er zelf direct mee te maken hebben gekregen. Zo probeert dit cahier een zo volledig mogelijk beeld te geven van dit lastige maar belangrijke onderwerp.

Donor in hart en nieren : alles over orgaandonatie / Nienke Beintema e.a. (red.). - Den Haag : Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2008. - 96 p. - (Cahiers Bio-Wetenschappen en Maatschappij). - ISBN
Prijs: € 6,00

Bron:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 36 (september) p. 1453

Geen opmerkingen:

Een reactie posten