maandag 10 september 2007

Kanker : de nieuwe aanpak

Het omslagpunt is eindelijk bereikt. In Europa en de Verenigde Staten is het aantal mensen dat sterft aan kanker niet langer aan het stijgen, maar aan het dalen. Dat is des te meer een overwinning omdat kanker vooral een ziekte van de ouderdom is, en die twee continenten gestaag vergrijzen. Maar betere behandelingsresultaten, vroege opsporing en het feit dat er minder rokers zijn, wegen inmiddels zwaarder.
En dit is nog maar het begin. Kankeronderzoekers zijn optimistisch. Er is veel meer in gang gezet dat ook vruchten gaat afwerpen, en de ontwikkelingen in de moleculaire biologie en de genetica zijn nog in volle gang.
In dit cahier komen recente ontwikkelingen en verwachtingen voor de mogelijkheden om kanker te bestrijden aan bod. Dat de ziekte op den duur zal verdwijnen valt te betwijfelen, maar het aantal kankerpatiënten zal zeker nog verder afnemen, en door eerdere en betere behandeling zal het bovendien meer een chronische ziekte worden. Kanker zal in de Westerse wereld geleidelijk een andere maatschappelijke betekenis krijgen.

Kanker : de nieuwe aanpak. - Den Haag : Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2007. - (Cahiers Bio-Wetenschappen en Maatschappij ; 2007/2)
Prijs: € 6,00

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Bron: Medisch contact, jrg. 62 (2007) nr. 35 (augustus) p. 1419

Geen opmerkingen:

Een reactie posten