dinsdag 9 april 2013

eten en drinken bij dementie / Jeroen Wapenaar, Lisette de Groot

Voor veel mensen met dementie is eten en drinken moeilijk. Goede zorg bij eten en drinken is essentieel om mensen met dementie zo gezond mogelijk te houden en hun kwaliteit van leven hoog te houden. Verzorgenden, verpleegkundigen en voedingsassistenten krijgen met 'Eten en drinken bij dementie' praktische handvatten om hun cliënten te kunnen ondersteunen. Ze leren met dit boek hoe ze kunnen helpen bij het eten en drinken en hoe ze het thema eten en drinken kunnen gebruiken om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren.

Eten en drinken bij dementie / Jeroen Wapenaar, Lisette de Groot. - 1e dr. - Amsterdam : Reed Business, 2013. - ISBN 9789035235397
Prijs: € 12,95


Bron:

* Nursing, jrg. 19 (2013) nr. 4 (april) p. 6

Feest! : weet wat je viert

Handzame informatie over diverse feesten, gebundeld in dit boekje waarin op kalendervolgorde informatie staat over allerlei feesten, te beginnen bij de Advent, Chanoeka, Al Hidzjra (Islamitisch Nieuwjaar), Chinees Nieuwjaar, Biddag voor gewas en arbeid, Divali enzovoort. Voor elk feest is een dubbele pagina beschikbaar met korte informatie en een passende paginagrote kleurenillustratie, meestal een foto. Het boek sluit af met een beschrijving van typische feestgerechten en aantal recepten voor Feest Food: Paasbrood, Charoset, Mrouzia Djaj en Gaja Ka Halve. Tot slot is er uitleg van riten bij geboorte, huwelijk en dood bij christenen, joden, islamieten en hindoestanen.

Feest! : weet wat je viert. - 2e dr. - Zwolle : Waanders, 2012. - 120 p. - ISBN 9789040084492
Prijs: € 7,95

Muziek en bewegen bij dementie / Annemieke Vink, Helma Erkelens, Louwke Meinardi


Veel van onze herinneringen zijn gekoppeld aan muziek. Dat geldt voor hoogtepunten als verliefd zijn en trouwen, en ook gebeurtenissen uit onze kindertijd zijn vaak verbonden met muziek. Het luisteren naar muziek levert voor mensen met dementie plezierige momenten op. Een bekende melodie als `Het dorp' van Wim Sonneveld bijvoorbeeld, brengt ze weer even terug in de tijd van toen.
Muziek en bewegen bij dementie laat zien hoe je met eenvoudige middelen kunt bijdragen aan meer welbevinden en kwaliteit van leven: het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de huiskamer, even naar buiten. Als praten niet meer kan, is nog wel contact mogelijk via muziek en bewegen.

Muziek en bewegen bij dementie / Annemieke Vink, Helma Erkelens, Louwke Meinardi. - 1e dr. - Amsterdam : Reed Business, 2013. - ISBN 9789035235410
Prijs: € 12,95


Bron:

* Nursing (2013) nr. 3 (maart) p. 6

Veelgestelde vragen over COPD / Chavannes, Dekhuijzen

In Veel gestelde vragen over COPD worden vragen beantwoord over diagnostiek, pathofysiologie en behandeling van COPD. Het is een handzaam en nuttig naslagwerk dat niet alleen artsen, maar ook patiënten van pas kan komen om de kwaliteit van de COPD-zorg te verbeteren.

Veelgestelde vragen over COPD / Chavannes, Dekhuijzen. - 1e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2013. - ISBN 9789031397471
Prijs: € 22,95


Bron:

* Nursing (2012) nr. 3 (maart) p. 6

Dansen op een zijden draad / Nicky Westerhof


Over een 22-jarig meisje dat een ingrijpende beslissing moet nemen om te overleven. Met een grootmoeder en een overgrootmoeder die beiden aan borstkanker zijn overleden, is Nicky zich al van kinds af aan bewust van het feit dat ze ook drager van het erfelijke kankergen kan zijn. Terwijl ze omringd wordt door vriendinnen die blij zijn dat ze borsten beginnen te krijgen, ziet Nicky die van haar als twee tikkende tijdbommen.

Als ook haar moeder aan de gevolgen van borstkanker overlijdt, besluit Nicky zich te laten testen. De uitslag is onverbiddelijk: ze draagt het kankergen in haar lichaam. Nicky is vastbesloten haar borsten preventief te laten verwijderen. Een besluit tot overleven.

Dansen op een zijden draad is het waargebeurde en inspirerende verhaal van een positieve jonge vrouw, die veel te vroeg voor onmogelijke keuzes komt te staan. Tegelijkertijd is het een verhaal over een opgroeiende jonge vrouw die moet leren omgaan met het grote verlies van haar moeder. Dansen op een zijden draad laat zien dat je het leven lief moet hebben en altijd voor je eigen keuzes moet gaan.
Dansen op een zijden draad / Nicky Westerhof. - 2e dr. - Amsterdam : Prometheus, 2013. - 165 p. - ISBN 9789044623086
Prijs: € 15,00

Bron:

* Kracht, jrg. 20 (2013) (maart) p. 21

Morgen mag ik naar het verpleeghuis! / Ezra van Zadelhoff, Hilde Verbeek


In dit boek schetsen de auteurs ideeën over de toekomst van de zorg voor mensen met dementie in een verpleeghuis. Is dit een laatste toevluchtsoord of een omgeving waar mensen goede en liefdevolle zorg ontvangen en daardoor zoveel mogelijk hun leven kunnen blijven leiden zoals zij altijd hebben gedaan?

Verpleeghuiszorg staat vaak negatief in de aandacht. In de media gaan verhalen rond over pyjama-dagen, ouderen die te lang in bed moeten liggen, vastgebonden worden en een tekort aan deskundige medewerkers om ouderen met dementie in het verpleeghuis een goede verzorging te bieden. Kortom, niemand wil naar het verpleeghuis.

Dit boek laat zien dat het ook anders kan. Het toont dat goede zorg voor ouderen met dementie wel degelijk mogelijk is. Zorg die mensen tot hun recht laat komen, in hun waarde laat en zijn aandeel kan hebben in het dagelijks functioneren, zoals voor de opname. Ook wanneer mensen opgenomen zijn in een zorgorganisatie, moeten zij hun leven voort kunnen zetten zoals zij dat altijd hebben gedaan, met hun eigen ideeën en voorkeuren.

In het boek geven beleidsmakers, vooraanstaande wetenschappers en mensen uit de praktijk hun visie op de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met dementie en de gewenste invulling hiervan in de toekomst. Vanuit verschillende perspectieven, zoals mensen met dementie en hun mantelzorgers, medewerkers, architectuur, technologie en organisatie en financiering wordt goede zorg onderzocht.

Morgen mag ik naar het verpleeghuis! / Ezra van Zadelhoff, Hilde Verbeek. - 1e dr. - Den Haag : BoomLemma, 2012. - 149 p. - ISBN 9789059318809
Prijs: € 22,50


Bron:

* V & VN Magazine, jrg. 8 (2013) nr. 1 (februari) p. 19

Over de grenzen van het medisch beroepsgeheim : dilemma's rond privacy en vertrouwen in de zorg / Herman Jansen, Michel Knapen


De eed van Hippocratus wankelt. Ruim 2400 jaar was er nauwelijks discussie over het medisch beroepsgeheim, omdat artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners de eed naleefden: praat niet over je patiënt, over zijn ziekte en behandeling. Zwijgen was de norm.

Dat is tegenwoordig lang niet meer vanzelfsprekend. Artsen dienen declaraties in bij verzekeraars met medische informatie over patiënten. Werkgevers willen weten of hun werknemers wel gezond genoeg zijn. De politie zoekt criminelen op in het ziekenhuis, om ze daar te ondervragen. Justitie vindt het medisch beroepsgeheim maar lastig, want het staat strafrechtelijk onderzoek in de weg. De media lopen met een draaiende camera de Spoedeisende Hulp binnen. Burgers krijgen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur medische gegevens los. Elektronische patiëntendossiers kunnen worden gekraakt.  En patiënten zelf – die geven weinig meer om hun privacy. Ze komen met hun kwalen op televisie of zetten alles op Facebook.

In dit spanningsveld wordt van zorgverleners het uiterste verwacht. Maar kan dat nog? En weten artsen wat ze wel en niet mogen? Deze bundel laat zien dat artsen onder druk van een veranderende samenleving het medisch beroepsgeheim beetje bij beetje prijsgeven. Praten lijkt de norm te worden – met alle gevolgen voor het vertrouwen dat patiënten in de zorg hebben.

Over de grenzen van het medisch beroepsgeheim : dilemma's rond privacy en vertrouwen in de zorg / Herman Jansen, Michel Knapen. - Eindhoven : Uitgeverij Pepijn, 2012. - ISBN 9789078709183
Prijs: € 24,95


Bron:

* V & VN Magazine, jrg. 8 (2013) nr. 1 (februari) p. 19

Geneeskundig jaarboek 2013 : geneesmiddelengids

Informatie over alle werkzame geregistreerde geneesmiddelen in Nederland. Dat zijn er ruim 2000. Naast informatie over (bij)werkingen van deze geneesmiddelen, geeft het Geneeskundig Jaarboek 2013 ook informatie over o.a. de incubatietijd van enkele infectieziekten, veel voorkomende toxische stoffen, de dosering van geneesmiddelen bij kinderen, de eerste behandeling van acute vergiftigingen en de bijwerkingen van geneesmiddelen bij kinderen.

Geneeskundig jaarboek 2013 : geneesmiddelengids. - 1e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2012. - ISBN 9789031399970
Prijs: € 48,95


Bron:

* Bijzijn (2012) nr. 1 (januari) p. 34

Omgaan met hersenletsel : hulp bij een veranderd leven / Jenny Palm


Omgaan met hersenletsel biedt een overzicht van het gehele spectrum van nietaangeboren hersenletsel, waarbij de nadruk ligt op revalidatiefase en vooral de chronische fase. De nieuwste wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar de praktijk van alledag; het biopsychosociale denken staat daarbij centraal. De uitgave telt twee nieuwe hoofdstukken: ‘Herstel en plasticiteit’ en ‘Seksualiteit en intimiteit na hersenletsel’. Eerstgenoemd hoofdstuk biedt antwoord op veelgestelde patiëntenvragen: Ons brein is toch maakbaar? Hersenschade kan toch beter worden? Heb ik eigenlijk wel genoeg mijn best gedaan? Het onderwerp seksualiteit en intimiteit na hersenletsel is nog altijd zeer beladen. Het betreffende hoofdstuk biedt de lezer een kader waarbinnen ‘ingewikkeldheden’ verhelderd en mogelijkheden bespreekbaar worden. 

Dit boek is in eerste instantie geschreven voor professionele hulpverleners, waaronder psychologen, orthopedagogen, huisartsen, paramedici, therapeuten, activiteitenbegeleiders en maatschappelijk werkenden. Door het heldere en concrete taalgebruik is het boek echter zeker ook toegankelijk voor niet-professionals: gezins- en familieleden en (andere) mantelzorgers. 

Omgaan met hersenletsel : hulp bij een veranderd leven / Jenny Palm. - 2e herz.dr. - Assen : Van Gorcum, 2012. - 244 p. - ISBN 9789023249597
Prijs: € 38,75

Bron:

* Klik, jrg. 41 (2012) nr. 12 (december) p. 29