woensdag 23 januari 2013

Het seniorenbrein / André Aleman


We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein begint al vroeg maar is minder erg dan we soms denken. Sterker nog: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden? Wanneer begint de achteruitgang? Hoe snel gaat het? En heeft een ouder brein ook voordelen? In dit boek laat André Aleman zien dat de achteruitgang vaak minder erg is dan we denken. Maar ook dat ons geheugen al rond ons twintigste begint te haperen. Het seniorenbrein is een verfrissend en zeer informatief boek over stofjes en trainingen, plaques en de invloed van hormonen. Het vertelt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten hoe je de voortekenen van alzheimer kunt herkennen, en wat je kunt doen om je hersenen scherp en gezond te houden.

Het seniorenbrein / André Aleman. - Amsterdam : Atlas, 2012. - 224 p. - ISBN 9789045019826 

Prijs: € 19,95

Bron:
* TVZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 123 (2013) nr. 2 (maart/april) p. 63

Leven in het zicht van de dood : als iemand van wie je houdt sterft / Jacinta van Harteveld


Wanneer je hoort dat je zelf of een naaste binnenkort sterft, staat de wereld op zijn kop. Je moet de dood onder ogen zien, je opnieuw verhouden tot jezelf én tot de mensen om je heen. Hoe geef je nog zin en betekenis aan het leven dat je rest? Hoe gaan geliefden om met de naderende dood; hoe vul je de toekomst verder in zonder je partner? En hoe kun je als zorgverlener deze mensen en hun familie in het zicht van de dood bijstaan?

Leven in het zicht van de dood : als iemand van wie je houdt sterft / Jacinta van Harteveld. - Utrecht : Ten Have, 2012. - 256 p. - ISBN 9789025901738
Prijs: € 19,95

Bron:
* Nursing, jrg. 18 (2012) nr. 11 (november) p. 6

Het menselijk lichaam : tot het uiterste [DVD]


Discovery Channel laat zien waartoe ons lichaam in staat is. Wij kunnen onverwachte, normaal gesproken onmogelijke, prestaties leveren zodra we tot het uiterste worden gedreven.
Aan de hand van animaties wordt uitgelegd hoe dat kan, De onvoorstelbare voorbeelden zijn het bewijs!
Weet je hoe sterk ons lichaam kan zijn wanneer we in een noodsituatie terecht komen? We kunnen met onze ogen in extreme omstandigheden zoveel details waarnemen. Details die we in het dagelijkse leven onmogelijk zouden kunnen zien. Hoe kan dat?
Onze hersenen kunnen opdrachten geven aan ons lichaam die we normaal nooit zouden kunnen of willen doen. Zie welke technieken we gebruiken om de perceptie van enorme pijn om te buigen.
In grote nood, onder extreme druk is ons lichaam tot meer in staat dan je denkt!

Het menselijk lichaam : tot het uiterste [DVD]. - [Etten-Leur] TDM, cop. 2012. - 3 DVD-video's

Prijs: € 29,99

Kinderkwalen / Just Eekhof, Arie Knuistingh Neven, Wim Opstelten


Mag een kind met waterpokken naar het kinderdagverblijf? Kan koorts gevaarlijk zijn? Wat geef ik mijn kind met keelpijn? Zijn waterwratten besmettelijk? Allemaal vragen bij veelvoorkomende kinderkwalen. De antwoorden vind je in dit boek. Praktisch boek met concrete adviezen.

Kinderkwalen / Just Eekhof, Arie Knuistingh Neven, Wim Opstelten. - Amsterdam : Reed Business, cop. 2012. - 110 p. - ISBN 9789035233980
Prijs: € 19,95

Leven in een hospice / Peter van Vlerken


Het liefst sterven mensen thuis, maar ze kunnen ook kiezen voor een zogeheten ‘hospice’ om hun laatste levensfase door te brengen. Hoe gaat het eraan toe? Om die vraag te beantwoorden interviewde het Eindhovens Dagblad personeelsleden, vrijwilligers en ‘gasten’ van hospices in Eindhoven, Helmond en Waalre. De artikelen zijn gebundeld in de ED-uitgave ‘Leven in een hospice’.

Leven in een hospice / Peter van Vlerken. Te bestellen in de webwinkel van het Eindhovens Dagblad (www.webwinkel.ed.nl)
Prijs: € 9,95


Bron:

* Pallium : multidisciplinair tijdschrift over palliatieve zorg, jrg. 14 (2013) nr. 5 (november) p. 3