vrijdag 16 maart 2012

Mr. Tourette en ik / Pelle Sandstrak


Pelle groeit op in een Noord-Noors dorpje. Hij verzint steeds meer regels waaraan hij zich moet houden. Als er bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt, moet hij zijn laarzen uitdoen om te voorkomen dat het neerstort op zijn huis. Als Pelles vader een artikel leest over Gilles de la Tourette herkent hij symptomen van die aandoening in zijn zoon. Maar wanneer hij Pelle meeneemt naar een arts, zegt deze: ‘Tourette? Nee, dat hebben we hier niet.’

Mr. Tourette en ik / Pelle Sandstrak. - Breda : De Geus, 2011. - 416 p. - ISBN 9789044520484

Prijs: € 12,50

Bron:

* Medisch contact, jrg. 67 (2012) nr. 10 (maart) p. 581

woensdag 14 maart 2012

Van kruiswerk tot thuiszorg / Jan J.C. Huige


In het boek van "Van kruiswerk tot thuiszorg", beschrijft Jan Huige de ontwikkeling die het kruiswerk doorgemaakt heeft vanaf 1946 tot 1990. Er wordt uitgebreid ingegaan op deze geschiedenis en daarvoor zijn landelijke archieven geraadpleegd.

Van kruiswerk tot thuiszorg / Jan J.C. Huige. - Utrecht : Landelijke Stichting Beheer Kruiswerk, s.a. - ISBN 9789081144827
Prijs: € 49,95


Bron:

* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 44 (2012) nr. 3 (maart) p. 29

Je luistert wel, maar je hoort me niet : over communicatie met mensen met een verstandelijke beperking / A. Blokhuis & N. van Kooten


Communicatie lijkt iets vanzelfsprekends, maar er komt eigenlijk veel bij kijken. Naast de taal spelen ook allerlei andere factoren een rol, waar vaak geen rekening mee wordt gehouden: informatieverwerking, alertheid, concentratie, tijdsbesef en emoties. Juist bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen deze zaken de communicatie ernstig belemmeren.

Dit boek biedt een methodiek, het communicatieprofiel, waarin deze factoren in beeld worden gebracht zodat de omgeving beter op hen kan inspelen en goed bij hen kan aansluiten. Dat kan veel (gedrags)problemen voorkomen.
In het eerste deel staat beschreven welke hersenfuncties te maken hebben met communicatie. Belangrijke neurologische begrippen worden uitgelegd en met praktijkvoorbeelden ondersteund.

Het tweede deel licht toe hoe emoties en specifieke stoornissen invloed kunnen hebben op de manier waarop iemand communiceert.

Het derde deel geeft aan hoe men een communicatieprofiel kan maken en illustreert dat opnieuw met praktijkvoorbeelden.Het boek richt zich op begeleiders, leerkrachten en alle anderen die, al dan niet beroepshalve, omgaan met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking: (ortho)pedagogen,psychologen, logopedisten en sociaal-pedagogische hulpverleners.

Je luistert wel, maar je hoort me niet : over communicatie met mensen met een verstandelijke beperking / A. Blokhuis & N. van Kooten. - Apeldoorn : Garant, 2011. - 226 p. - ISBN 9789044126372
Prijs: € 24,20

Bron:

* Psychiatrie en verpleging, jrg. 88 (2012) nr. 1 (januari/februari) p. 48

In andermans handen / Frits de Lange


Pleidooi om zorg te baseren op verwachting en vertrouwen. Volgens de schrijver heeft de zorg behoefte aan naastenliefde.
De zorgbetrekking is een complex geheel van relaties: formeel en informeel, symmetrisch en asymmetrisch. Centraal staat de mens die aan je zorg is toevertrouwd en die niet in staat is zonder hulp voor eigen rekening te leven. Frits de Lange vraagt in dit boek naar de ethische kern van de zorgbetrekking. Niet de spontane bekommernis van de zorggever of de behoeftigheid van de zorgontvanger, maar de relatie van verwachting en vertrouwen tussen hen beiden vormt het vertrekpunt voor de zorgethiek. Aan de hand van het werk van de Deense theoloog Knud Løgstrup licht De Lange zijn visie toe.

In andermans handen / Frits de Lange. - Zoetermeer : Meinema, 2011. - 128 p. - ISBN 9789021143194

Prijs: € 13,50

Bron:

* Nursing, jrg. 18 (2012) nr. 3 (maart) p. 41

Brandwonden en dan? / Rosalie van Rijn-Rozeman


In het boek wordt het thema omgaan met brandwonden vanuit diverse invalshoeken belicht. Van Rijn deelt eigen ervaringen, die ze opdeed tijdens haar werk in het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Kiwanishuis, dat familie van brandwondenpatiënten opvangt.
Na een algemene inleiding is het boek gestructureerd rondom de verschillende leeftijdsklassen; van kleine kinderen, schoolgaande leerlingen, adolescenten tot volwassenen. Het laat met vele voorbeelden zien dat ondersteuning en support belangrijk zijn.
Daarnaast komen diverse andere mensen aan het woord; een vrouw die als klein kind ernstige brandwonden opliep, nu getrouwd is en een prachtig kind heeft. Iemand die zichzelf in brand heeft gestoken en de partner van een man die uiteindelijk het leven naast hem niet meer aankon. De nadruk ligt op de enorme impact die brandwonden op de patiënten zelf, maar ook op hun gezin kunnen hebben. Met name nadat de eerste zorg in het ziekenhuis is afgelopen.

Brandwonden en dan? / Rosalie van Rijn-Rozeman. - [s.l.] : [s.n.], 2012. - ISBN 9789081859509
Prijs: € 19,95

Bron:

* Nursing, jrg. 18 (2012) nr. 3 (maart) p. 41
* V&VN magazine, jrg. 7 (2012) nr. 2 (maart) p. 19

Leven aan de grens : reflecties op terminale zorg / Marinus van den Berg en Carlo Leget



‘De menselijke maat’ in de zorg staat in deze tijden van efficiency en bezuiniging ernstig onder druk. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de omstandigheden waarin mensen sterven. Pastor en geestelijk verzorger Marinus van den Berg wisselt zijn ervaringen uit met theoloog en ethicus Carlo Leget.

Marinus van den Berg werkt in Rotterdam in een verpleeghuis en in een hospice. Iedere dag schrijft hij daarover sterke observaties en overdenkingen: het gaat het om mensen die leven en werken aan de grens van het leven. Carlo Leget reageert op deze dagelijkse notities. Het resultaat is een kritische dialoog over mensen die het levenseinde naderen, en een overtuigend pleidooi voor goede spirituele zorg.

Leven aan de grens : reflecties op terminale zorg / Marinus van den Berg en Carlo Leget. - 1e dr. - Utrecht : Ten Have, 2011. - 176 p. - ISBN 9789025961534

Prijs: € 16,90

Recensie:

* Pallium (2012) nr. 1 (februari) p. 18-19

Momentopnamen : een maand in het hospice / Rob Bruntink

Fotoboek dat een kijkje biedt in het dagelijks leven in een hospice.

Momentopnamen : een maand in het hospice / tekst Paul Peijnenburg ; fotografie Bert Janssen . - Beek : Derix Hamerslag, [s.a.]. - 184 p. - ISBN 9789491188008
Prijs: € 19,90


Bron: 

* Pallium, (2012) nr. 1 (februari) p. 5

De kleine gids jongeren en verslaving / Joanneke VanDerNagel en Rianca den Ouden

Deze gids is geschikt voor iedereen die beroepsmatig of privé te maken krijgt met jongeren en verslaving. Deze verslaving kan betrekking hebben op middelengebruik, gokken, gamen, overmatig eten of verslavingsproblemen van ouders. De Kleine Gids bevat noodzakelijke achtergrondinformatie, talloze tips, voorbeelden en praktische handvatten voor het omgaan met deze problematiek.

De kleine gids jongeren en verslaving / Joanneke VanDerNagel en Rianca den Ouden. - [s.l.] : Kluwer, 2011. -  196 p. - ISBN 9789013096231
Prijs: € 20,00

Bron:

* Medisch contact, jrg. 67 (2012) nr. 8 (februari) p. 455