donderdag 19 januari 2012

Geen les meer / Marcel de Jong


Het onderwijs in Nederland kenmerkt zich door schaalvergroting en vernieuwing. Maar wat levert dat allemaal op? Deze roman laat op indringende wijze zien hoe het op een ROC vreselijk mis kan lopen.
Hoofdpersoon in het boek is een docent die loyaliteit en vakbekwaamheid hoog in het vaandel heeft. Ook hij moet mee met de onderwijsvernieuwing, er is geen ontkomen aan. Verbijsterd aanschouwt hij de gevolgen. Neutraal blijven is niet meer mogelijk. Uiteindelijk neemt hij stelling. En dat wordt hem niet in dank afgenomen.
Geen les meer beschrijft de tragiek van het moderne onderwijs waarin managementtaal overheerst en iedereen zich ingraaft in zijn eigen waarheid. Ondanks alle goede bedoelingen, overheerst de lethargie en weet niemand de neerwaartse spiraal te keren.
Heel herkenbaar schetst deze roman de gang van zaken op een hedendaags ROC. Maar misschien beschrijft Geen les meerwel de problemen in álle grote organisaties.

Geen les meer / Marcel de Jong. - Groningen : Passage, 2011. - 250 p. - ISBN 9789054522416
Prijs: € 17,90

21 stralen / Goli Abdurahman & Karin Wesselink

Autobiografie waarin de schrijfster terugblikt op haar jeugd in Koerdistan en vertelt over haar leven dat nu geheel in het teken staat van borstkanker.

21 stralen / Goli Abdurahman & Karin Wesselink. - Amsterdam : Stichting Koerden Nederland, [s.a.]
Prijs: € 21,00


Recensie:
http://www.borstkanker.nl/bibliotheek_bvn/21_stralen/1073

Op zoek naar een mens / Leo van Erp

In deze bundel verhalen schetst Leo van Erp op indringende wijze de uitdagingen van het ouder worden. De verhalen spreken voor zich, confronteren en ontroeren door de heldere en krachtige beeldvorming. Hij gebruikt daarbij het dubbele perspectief van de zorgvrager en zorgverlener. Op zoek naar een mens geeft beiden een gezicht.
Op zoek naar een mens is een uitgave voor iedereen die te maken heeft met het ouder worden of met de zorg van ouder wordende familieleden en vrienden.
Op zoek naar een mens : verhalen over ouderen en zorg / Leo van Erp. - Den Haag : Het tweede gezicht, 2011. - 135 p. - ISBN 9789461410030
Prijs: € 10,00


Recensie:
* http://www.boekenwurm-en-pleeg.nl/2011/12/25/op-zoek-naar-een-mens-leo-van-erp
Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 44 (2012) nr. 2 (februari) p. 29

dinsdag 17 januari 2012

Ik raak alles kwijt / Marianne Asman

In Ik raak alles kwijt schetst Marianne Asman een ontroerend portret van haar vader, bij wie na een moeizame zoektocht door de zorg frontotemporale dementie wordt vastgesteld. Vanaf de diagnose tot aan haar vaders dood begeleidt ze hem liefdevol. Ze volgt zijn ziekteproces op de voet en probeert, wanneer hij afhankelijk van de omgeving wordt,  hulp te krijgen. Ze krijgt te maken met de ‘eilandjesmentaliteit’ in de gezondheidszorg en ziet de familieverhoudingen scherp bevestigd. Uiteindelijk staat ze, samen met haar moeder, alleen aan het bed van haar vader. 
Openhartig vertelt ze over haar ervaringen en de uitputtingsslag als mantelzorger – hoe kun je staande blijven in de  zorgrelatie? – en biedt daarmee medemantelzorgers een steun in de rug. Tegelijkertijd reikt ze informatie aan over het ziekteproces en het verloop ervan, de soort dementie, het omgaan met gedragsproblemen en geheugenstoornissen, en de rol van de professionals, zorgaanbieders en beleidsmakers. 
Een indringend verhaal, en herkenbaar voor iedereen die met dementie te maken heeft als getroffene, familielid of partner, of als professional.

Ik raak alles kwijt / Marianne Asman. - Schiedam : Scriptum, 2011. - 124 p. - ISBN 9789055948383
Prijs: € 16,00

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 44 (2012) nr. 1 (januari) p. 35

Kus me nog eens wakker / Gerrit Molenaar, Bert Verhoeff

De auteurs van dit boek, fotograaf Bert Verhoeff en schrijver Gerrit Molenaar, nodigen de lezer uit om samen met hen een intiem kijkje te nemen in het leven van negen mensen die in meer of mindere mate te kampen hebben met dementie. Om samen te leren dat, als wij hun in essentie willen zien voor wie ze zijn, we misschien een andere bril op moeten zetten dan we normaal dragen.
Voor de makers van dit boek is het project een persoonlijke zoektocht naar de kern van het bestaan, naar de sleutel tot geluk. Wat doet dementie met ons? Hoe verandert het diepe contact met deze mensen ons in de manier waarop wij in het leven staan? Zijn wij in staat om los te komen van ons cynisme, van onze onzekerheid, van ons vastklampen aan schijn-zekerheden, zoals werk, familie, een huis, een auto, een goede lichamelijke gezondheid?

Kus me nog eens wakker / Gerrit Molenaar, Bert Verhoeff. - Maassluis : De Brouwerij, [s.a.]. - 256 p. - ISBN 9789018905530
Prijs: € 29,50

Bron:

TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 44 (2012) nr. 1 (januari) p. 35

maandag 16 januari 2012

Parkinson in beeld

Het lespakket PARKINSON IN BEELD, dat begin 2012 beschikbaar komt, bestaat uit een DVD en een WERKBOEK.
Op de DVD staan vier films over de diagnose, behandeling (medicatie) en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson. Drie praktijksituaties zijn binnen de thuissituatie gefilmd, waarvan één gedeeltelijk tijdens een opname op een Parkinson short stay afdeling, het vierde verhaal speelt zich af binnen een verzorgingshuis.
Het accent ligt op het directe contact tussen zorgverleners en de patiënt, veel disciplines (huisarts, neuroloog, Parkinsonverpleegkundige, verzorgende, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker, psycholoog) komen in beeld.
In het WERKBOEK staan voorbeelden van opdrachten voor het gebruik van de DVD bij scholingsactiviteiten

VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS
Het lespakket is voor beroepsopleidingen binnen de (para-)medische zorg. Het biedt studenten een basisinzicht in de (beleving van de) ziekte van Parkinson en de behandeling daarvan.
De DVD kan ook ingezet worden bij scholing van professionals, die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson. Het biedt hen een kijkje in de keuken van collega’s: hoe gaan zij om met de levensechte casuïstiek?

Parkinson in beeld. - Zuidbroek : Van Hemert produkties, 2012
De DVD (lengte: 3 uur video) kost € 45, het werkboek (25 blz.) € 15.

De magische wereld van Alzheimer : 25 tips voor meer begrip en tevredenheid / Huub Buijssen

Mensen met dementie of alzheimer hebben behoeften en verlangens als iedereen, maar uiten ze alleen anders dan voorheen. Aan de hand van vaak persoonlijke ervaringen onthult Huub Buijssen, wiens beide ouders dement werden, welk rijk gevoelsleven schuilgaat achter vreemde uitspraken en lastige gedragingen van dementerende mensen. De auteur maakt ook duidelijk hoe verlangens en behoeftes van dementerenden en verzorgers kunnen botsen en hoe hier een uitweg in gevonden kan worden. Liefde en verlangen kan zich uiten in boosheid en agressiviteit, angst in ontkenning en claimend gedrag, verdriet in opschepperij. Huub Buijssen geeft praktische en direct toepasbare tips waarmee het leven met en zorgen voor iemand met dementie lichter, aangenamer en vreugdevoller wordt.


De magische wereld van Alzheimer : 25 tips voor meer begrip en tevredenheid / Huub Buijssen. - Utrecht : Spectrum, [s.a.]. - 143 p. - ISBN 9789000305049
Prijs: € 14,99

Recensie:

* Tijdschrift voor praktijkondersteuning, jrg. 7 (2012) nr. 2 (april) p. 60

Psychologie van de adolescentie : basisboek / Jan de Wit, Wim Slot, Marcel van Aken (red.)

Uitvoerig overzicht van de psychologische ontwikkeing in de adolecsentie. Eerst komen verandering binnen de omgeving (psychosociaal) aan de orde. Vervolgens richt de aandacht zich op de belangrijke ontwikkelingsgebieden: de psychoseksuele en de indentiteitsontwikkeling. De slothoofdstukken behandelen de problemen in de adolescentie en de hulpverlening aan adolescenten.

Psychologie van de adolescentie : basisboek / Jan de Wit, Wim Slot, Marcel van Aken (red.). - 24e herz.dr. - Baarn : HBuitgevers, cop. 2010. - 246 p. - ISBN 9789055742103
Prijs: € 39,90

Baby aan boord : van conceptie tot eerste verjaardag / [red. Joep Geraedts ... et al.]

In vier hoofdstukken worden verschillende aspecten van zwangerschap, geboorte en zuigelingenzorg, variërend van prenatale diagnostiek en perinatale sterfte per duizend geboortes in Rotterdam tot informatie over de hielprik, aangetipt.


Baby aan boord : van conceptie tot eerste verjaardag / [red. Joep Geraedts ... et al.]. - Den Haag : Stichting Biowetenschappen en maatschappij, 2011. - 80 p. - (Cahiers Biowetenschappen en maatschappij ; 30e jrg. (2011) nr. 3). - ISBN 9789073196636
Prijs: € 6,00

Manisch depressief en nu? : Wat is het? Hoe ga je ermee om? Wat hebben anderen ervaren? / Rocco Hoekstra en Hans Kamp

Beschrijving van de manisch-depressieve stoornis, met de mogelijke oorzaken, de gevolgen, de behandeling en hoe ermee om te gaan.


Manisch depressief en nu? : Wat is het? Hoe ga je ermee om? Wat hebben anderen ervaren? / Rocco Hoekstra en Hans Kamp. - 7e geh.herz.dr. - Utrecht : Spreekuur thuis, 2011. - 157 p. - (Spreekuur thuis). - ISBN 9789021550411
Prijs: € 16,95

Hoezo Down?! / Caroline van den Kommer

Hoe ziet je leven eruit als je downsyndroom hebt en tussen de 15 en 25 jaar bent? Is het werkelijk anders dan het leven van jongeren zonder downsyndroom? Tien jongeren met Down vertellen in dit boek over hun leven. Over het gezin waarin ze opgroeien, over vriendschap en liefde, over school, over hun hobby’s en hun kijk op de toekomst. Ze vertellen hoe het is om ‘anders’ te zijn en laten zien hoe zij de wereld beleven. Ook de ouders, broers en zusjes van de jongeren komen aan het woord. Zij spreken vrijuit en op ontroerende wijze over hun ervaringen, moeilijke en prachtige momenten. De verhalen worden afgewisseld met paginagrote portretten en met speciale themapagina's met kunstwerken en met tips en opmerkingen van jongeren met Down uit heel Nederland. Hoezo Down?! is een prachtig boek om de wereld van jongeren met Down te leren kennen en begrijpen.

Hoezo Down?! / Caroline van den Kommer. - 1e dr. - Houten : Spectrum, 2011. - 144 p. - ISBN 9789049108236
Prijs: € 29,99

Bron:

* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 44 (2012) nr. 2 (februari) p. 29

Islam / Hidde Tangerman



De islam is de snelst groeiende religie in de wereld. Maar wat weten we eigenlijk van deze leer? Wat kunnen de inzichten van grondlegger Mohammed vandaag de dag voor ons betekenen? 

Aan de hand van duidelijke voorbeelden verdiepen we ons in een van de jongste wereldreligies. Zowel in woord als in beeld. Prachtige foto’s en illustraties tonen de rijkdom van de islam. 


Islam / Hidde Tangerman. - 1e dr. - Naarden : Happinez, 2011. - 150 p. - (Wereldreligies). - ISBN 9789029579193
Prijs: € 19,95