vrijdag 16 september 2011

De toekomst van gezondheid / Adjiedj Bakas

Gezond leven wordt een van de belangrijkste thema’s van de 21e eeuw. Het afgelopen decennium, de jaren ‘0, was een overgangsperiode waarin we afscheid konden nemen van de 20e eeuw. Nu, bij de aanvang van de jaren ‘10 gaat de 21e eeuw pas beginnen. De huidige economische wereldcrisis biedt alle ruimte om doorbraakinnovaties te realiseren, zeker in de zorg die nu groeit als zelfrijzend bakmeel. De eerste tekenen van een nieuwe invulling van gezondheid zijn er al. Hightech gaat in de nieuwe tijd samen met spiritualiteit, eindeloos doorbehandelen van terminale patiënten wordt vervangen door acceptatie van de eindigheid van het leven. Warmte gaat samen met robotisering. Er komt meer zelfzorg en er komen radicaal andere financieringsarrangementen. Ook worden straks fusies dan wel nauwe samenwerking verwacht tussen zorgverzekeraars, pensioenfondsen en woningbouwcorporaties.

De technologie rukt op en maakt steeds meer medisch mogelijk. Hoe moeten stakeholders in de gezondheidsbranche in deze tijdgeest hun vak uitoefenen? Welke gezondheidsproducten hebben toekomst, welke nieuwe komen eraan? Welke coalities moet je aangaan en met welke partijen, wil je als ziekenhuis, farmaceutisch bedrijf, apotheek, GGZ-instelling of particuliere kliniek je klanten optimaal van dienst zijn? Welke gezondheidsissues worden actueel? Welk soort leiderschap vergt dit allemaal in de branche? Maar wat betekent de vernieuwing van de zorgsector voor jou als burger, als zorgconsument? Hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Lees het in dit prikkelende en actuele boek van trendwatcher Adjiedj Bakas. Voorbij de hypes, voorbij de waan van de dag.

De toekomst van gezondheid / Adjiedj Bakas. - Schiedam : Scriptum. - 400 p. - ISBN 9789055948307
Prijs: € 24,95

Recensie:
* Onderwijs en gezondheidszorg, jrg. 35 (2011) nr. 5 (september) p. 27

Het ABC van de mantelzorg / Bea de Rouck

Hulpbehoevende ouders in huis nemen, zorgen voor een chronisch zieke partner of voor een gehandicapt kind. Mantelzorgers nemen vrijwillig en onbetaald de zorg op voor iemand uit hun omgeving die niet meer voor zichzelf kan zorgen. Het schenkt voldoening om iets terug te doen voor iemand van wie je houdt, maar het is ook een engagement dat veel tijd vraagt en ongemakken met zich meebrengt. Hoe hou je het als mantelzorger vol? Wat wordt er van je verwacht? Hoe wordt alles wettelijk geregeld?
 
In  Het ABC van de mantelzorg vind je een antwoord op al je vragen. Het boek geeft van A tot Z heldere uitleg over de essentie van mantelzorg. Over de administratieve rompslomp, de juridische en financiële aspecten, de hulpmiddelen en de tegemoetkomingen waar je gebruik van kunt maken. Over termen als eerstelijnszorg, zorgverlof en zorgenplan. Ruime aandacht gaat ook naar de emotionele, relationele en ethische aspecten van mantelzorg.
 
In dit toegankelijk en overzichtelijk werk bespreekt Bea De Rouck alle aspecten van de zorg die mantelzorgers op zich nemen.  Het ABC van de mantelzorg is een onmisbare leidraad voor mantelzorgers en hun omgeving. Met een voorwoord van CM Ziekenzorg, die voor de belangen van mantelzorgers opkomt.

Het ABC van de mantelzorg / Bea de Rouck. - Leuven : Davidsfonds.  - ISBN 9789058267955
Prijs: € 16,50

Bron:

* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 9 (september) p. 39

Handboek haptonomisch verplaatsen / Inga Mol


Het 'Handboek haptonomisch verplaatsen' is voor alle zorgverleners die cliënten helpen met bewegen. Het verplaatsen van cliënten wordt vaak als het zwaarste onderdeel van het verzorgend beroep ervaren. Om daarbij 'trekken en sjorren' te voorkomen kun je leren hoe je de cliënt zo zelfredzaam mogelijk kunt houden.
De zelfredzaamheid van de cliënt is erg belangrijk. Wanneer de cliënt zijn spieren actief blijft aanspannen geneest hij sneller en wordt het verplaatsen voor jou veel lichter. Voor de cliënt neemt de kwaliteit van zorg en leven toe door een benaderingswijze die hem niet onnodig afhankelijk maakt. Voor de zorgverlening als geheel werkt deze aanpak kostenbesparend.

In dit boek kun je alles lezen over de basis van het haptonomisch verplaatsen. De illustraties, oefeningen, tips en technieken nodigen je uit om het zelf te proberen.

Handboek haptonomisch verplaatsen / Inga Mol. - 1e dr. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg. - 265 p. - ISBN 9789035233417
Prijs: € 33,50

Bron: 

* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 9 (september) p. 39

donderdag 15 september 2011

Doe het zelf met Zeggenschap [DVD]


We willen allemaal graag zelf bepalen hoe we leven, waar we wonen en werken, wat we eten, wanneer we opstaan en onze vrije tijd besteden. Maar mensen die door een chronische ziekte, beperking of ouderdom afhankelijk zijn van langdurige professionele zorg hebben niet altijd zoveel zeggenschap over hun eigen leven. Zorgorganisaties nemen de regie stukje bij beetje over. Dat heeft grote invloed op de kwaliteit van leven.
De DVD Doe het zelf met Zeggenschap laat zien hoe cliënten en medewerkers uit de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg aan de slag zijn met zeggenschap. U ziet hoe geprobeerd wordt om cliënten zoveel mogelijk de regie te laten behouden over hun woonsituatie, dagactiviteiten, levensritme en eten en drinken.
Op de bijbehorende instrumenten Cd-rom vindt u instrumenten en goede voorbeelden, die u helpen bij het vergroten van de zeggenschap van uw cliënten.

Doe het zelf met Zeggenschap [DVD]. - Utrecht : Vilans, 2010
Prijs: € 16,81

Bron:

* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 16 (2011) nr. 7 (september) p. 33

Ziek of zwak : geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland / Gemma Blok



Zijn verslaafden patiënten, zwakkelingen of gewoon lastpakken? Moet hun behandeling zich richten op afkicken of op het ondersteunen van chronisch, gecontroleerd gebruik? In Ziek of zwak schetst Gemma Blok de historische achtergrond bij deze actuele discussies.
De Nederlandse verslavingszorg ontstond eind negentiende eeuw vanuit de wens drankzuchtigen te ‘redden’ en genezen. Naast afkicken ontstond na de nodige strijd binnen de sector een tweede doelstelling: ‘harm reduction’, het beperken van de sociale en medische schade die een verslaving aanricht.
De geschiedenis van de verslavingszorg wordt gekenmerkt door tegenstrijdigheden. Men startte vanuit de overtuiging dat verslaafden geen criminelen zijn, maar patiënten. Toch werkte de sector lange tijd nauw samen met justitie. En hoewel de verslavingszorg zich keerde tegen de aloude idee dat verslaafden slappelingen zijn, kampten hulpverleners zelf ook regelmatig met gevoelens van weerzin en ergernis ten opzichte van hun klanten.
Deze kloof tussen ideaal en realiteit loopt als een rode draad door de geschiedenis van de verslavingszorg. Toch heeft het streven naar medicalisering van verslaving ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de inmiddels wijdverbreide opvatting dat onmatige drank- en drugsgebruikers onze solidariteit en mededogen verdienen.
Ziek of zwak : geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland / Gemma Blok. - Amsterdam : Nieuwezijds, 2011. - 292 p. - ISBN 9789057123047
Prijs: € 24,95

Bron:

* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 15 (2011) nr. 8 (september) p. 40

Leven aan de grens : reflecties op terminale zorg / Marinus van den Berg, Carlo Leget

‘De menselijke maat’ in de zorg staat in deze tijden van efficiency en bezuiniging ernstig onder druk. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de omstandigheden waarin mensen sterven. Pastor en geestelijk verzorger Marinus van den Berg wisselt zijn ervaringen uit met theoloog en ethicus Carlo Leget.

Leven aan de grens : reflecties op terminale zorg / Marinus van den Berg, Carlo Leget. - 1e dr. - Utrecht : Ten Have. - 176 p. - ISBN 9789025961534
Prijs: € 16,90

Bron:

* Pallium (2011) nr. 4 (september) p. 5

Als kinderen niet beter worden : Palliatieve zorg vanuit verbinding / Bo van Aalst

In deze handreiking wordt aandacht besteed aan de palliatieve zorg vanaf het moment dat duidelijk is dat het kind niet meer beter kan worden: het kind bevindt zich in de palliatieve fase. De handreiking is geschreven voor een breed scala aan disciplines. Vanuit een informatieve en sociaal agogische invalshoek wordt invulling gegeven aan de palliatieve zorg in een unieke palliatieve situatie. Er wordt gesproken over de palliatieve zorgverlener. Deze zorgverlener kan ingevuld worden door verschillende disciplines, zoals een pedagogisch hulpverlener of verpleegkundige. Maar ook specialisten, huisartsen, professionals verstandelijk gehandicaptenzorg etc. kunnen in de handreiking belangrijke en praktische informatie vinden.


In het eerste hoofdstuk wordt de palliatieve zorg informatief uitgewerkt en wordt een model geschetst voor de palliatieve zorg voor kinderen. In de hoofdstukken die volgen wordt het model inhoudelijk verder uitgewerkt en wordt op een praktische wijze invulling gegeven aan de begeleiding en ondersteuning van kind en gezin. In het laatste hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In de bijlagen is een lijst opgenomen met aandachtspunten voor het zorg- en inventarisatieplan voor professionals en voorbeelden van werkbladen die gebruikt kunnen worden in de verbinding met het kind en de eventuele broer(s)/zus(sen).

Als kinderen niet beter worden : Palliatieve zorg vanuit verbinding / Bo van Aalst. - Tilburg : Eigen beheer. - 90 p. - ISBN 97809081328920
Prijs: € 24,95

Bron:
* Pallium (2011) nr. 4 (september) p. 5

Zorg : een kwestie van tijd / Gabriëlle Verbeek

'Tijd' is in de Nederlandse gezondheidszorg een veelbesproken onderwerp en vaak een bron van frustratie. Managers en medewerkers letten steeds meer op de tijd die zij besteden en moeten hiervoor verantwoording afleggen. Zij kijken steeds vaker op de klok. Zorgtijd is een economische rekeneenheid en productiefactor geworden in de onderhandelingen van zorgaanbieders met financiers. Deze tijd wordt steeds meer vastgelegd en bewaakt. Maar wat is intussen de betekenis van 'tijd' voor cliënten die dagelijks zorg nodig hebben? Hoe kunnen medewerkers hun werkwijze aansluiten op de behoeftes van cliënten aan tijd? Op welke wijze is een zorgorganisatie in staat om af te stemmen op de tijdsbeleving van cliënten?

In Zorg: een kwestie van tijd wordt verslag gedaan van een promotieonderzoek naar deze vragen. Het onderzoek is uitgevoerd in een drietal case study's. De onderzoeker werkte zelf mee in zorgteams, interviewde cliënten, medewerkers en managers en deed uitgebreid observaties naar het verschijnsel 'tijd' in de zorg.

Het perspectief van cliënt en medewerker op tijd blijkt uiterst divers te zijn. Naast kloktijd en de wens tot duidelijke tijdsafspraken is er bij cliënten behoefte aan 'aandacht' en 'beschikbaarheid' in de tijd. Dit kan verschillen per cliënt en wisselen al naar gelang de situatie. In het onderzoek werden in totaal zes verschillende typen tijdspatronen zichtbaar bij cliënten met betrekking tot tijdsbeleving, tijdsbesteding en behoefte aan timing van zorg. Medewerkers die zorg verlenen blijken eveneens diverse manieren te hebben om hun tijd af te stemmen op cliënten. Ook voor hen zijn zes tijdspatronen beschreven. Het boek geeft aanbevelingen over de wijze waarop zorgorganisaties, regelgeving en zorgsysteem
kunnen bijdragen aan betere 'timing' op de werkvloer.

Zorg : een kwestie van tijd / Gabriëlle Verbeek. - 1e dr. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg, 2011. - ISBN 9789035233256
Prijs: € 19,95

Bron:
* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 52
* TVZ : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 121 (2011) nr. 5 (oktober) p. 69

De meeste mensen gaan hier door : leven in een hospice / Katja Meertens

‘Sommigen zeggen dat ik dankbaar moet zijn, maar ik zit er maar mee. Hoe het voelt terminaal te zijn, blijft voor iedereen verborgen.’ Meneer Kooijman is een van de patiënten die de laatste periode van hun leven doorbrengen in een palliatief centrum of hospice, een plaats met een huiselijke sfeer, waar ongeneeslijk zieken tot aan hun dood kunnen worden verzorgd. Hospices zijn erop ingericht de kwaliteit van leven in de laatste fase zo hoog mogelijk te houden. Sinds het eerste hospice in Nederland in 1988 zijn deuren opende, is de vraag enorm.

Aan de hand van indringende persoonlijke verhalen beschrijft journalist Katja Meertens het dagelijks leven in zo’n huis waar de dood dichtbij is. Ze vertelt hoe patiënten met hun naderende einde omgaan, welke rol hun geloof hierbij kan spelen en hoe familie en vrienden worden voorbereid op het overlijden van een naaste.

De geschiedenis en de praktijk van de palliatieve zorg in Nederland komt eveneens aan bod, van de discussie over euthanasie tot de opkomst van palliatieve sedatie – met medicatie het bewustzijn verlagen zodat patiënten hun klachten niet meer ervaren. Dit boek laat zien dat euthanasie nauwelijks voorkomt in palliatieve instellingen: met goede zorg durven de meeste terminaal patiënten een natuurlijke dood af te wachten.

De meeste mensen gaan hier door : leven in een hospice / Katja Meertens. - Amsterdam : Balans, 2011. - 272 p. - ISBN 9789460032394
Prijs: € 18,95

Bron:

* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 52

Conflicten en agressie in de medische praktijk / Geuk Schuur, Douwe de Vries

Agressief en zelfs gewelddadig gedrag van cliënten is een verschijnsel waarmee artsen en hun assisterende medewerkers helaas steeds vaker worden geconfronteerd – niet alleen in de poli of praktijkruimte, maar ook buiten werktijd. Deze overlast kan uiteenlopen van hinderlijk gedrag of verbale intimidatie tot grove beledigingen en zelfs lichamelijk geweld.

Conflicten en agressie in de medische praktijk, geschreven voor huisartsen, medisch specialisten en hun assistenten, dient als een praktische handleiding om agressief gedrag te voorkomen of, als dit toch mocht optreden, het in te tomen. Daarnaast is dit boek geschikt voor overige beroepsbeoefenaren die contact hebben met zorgvragers, zoals bedrijfsartsen, apothekers of maatschappelijk werkers.

De thema’s in dit boek zijn in oplopende mate van ernst gerangschikt. Bij elk probleemsituatie wordt de vraag gesteld: hoe kan men bij de confrontatie zicht op de situatie krijgen, controle over eigen emoties en het eigen gedrag houden, de leiding behouden en van daaruit de-escalerend optreden? Doel is hierbij te leren de conflictsituatie te beheersen en deze een voor alle partijen constructieve, zinvolle wending te geven.

De hoofdstukken in dit boek kennen een uniforme opbouw. Elk hoofdstuk begint met een casus, waarna overwegingen volgen. In het onderdeel ‘Reflectie’ wordt de beschreven reactie van de handelende beroepsbeoefenaren kritisch belicht. Elk hoofdstuk wordt met adviezen afgesloten.

Conflicten en agressie in de medische praktijk / Geuk Schuur, Douwe de Vries. - 2e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2011. - 173 p. - ISBN 9789031383436
Prijs: € 39,95

Recensie:
* Tijdschrift voor praktijkondersteuning, jrg. 6 (2011) nr. 4 (augustus) p. 121

woensdag 14 september 2011

Echo / Maarten Slagboom



Dat de mogelijkheden voor prenataal onderzoek zich steeds verder uitbreiden blijft niet zonder gevolgen: sinds iedere zwangere in Nederland een 20-wekenecho krijgt aangeboden, is het aantal zwangerschapsafbrekingen na constatering van bijvoorbeeld een open ruggetje bijna verdubbeld.

Vijf jaar geleden werden Maarten Slagboom en zijn vrouw voor de keuze gesteld of zij de zwangerschap wilden voortzetten toen bleek dat hun kind meervoudig gehandicapt geboren zou worden. De zwangerschap werd na weken van twijfel afgebroken, maar de vragen bleven. Behalve de vraag ‘Heb ik er goed aan gedaan?’ rezen de vragen wie en wat nu eigenlijk invloed uitoefenen op het hebben van die keuze, en wat de gevolgen ervan zijn.

Maarten Slagboom interviewt in dit boek artsen, politici, wetenschappers en andere betrokkenen, en hij beschrijft zijn persoonlijke ervaringen. Hij legt bloot hoe het samenspel van voortschrijdende technologie, politieke compromissen en overtuigingen van medisch specialisten en ethici steeds meer ouders voor genadeloos ingewikkelde dilemma’s plaatst.
Echo is daarnaast de weerslag van een zoektocht naar antwoorden op vragen die pas echt gesteld worden als ze onontkoombaar zijn.



Echo / Maarten Slagboom. - Amsterdam : Uitgeverij Augustus, 2011. - 256 p. - ISBN 9789045704586
Prijs: € 19,95


Bron:
* TVZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 121 (2011) nr. 4 (augustus) p. 69


Recensie:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 17 (2012) nr. 3 (april) p. 25

Het nieuwe zwart : rouw, melancholie en depressie / Darian Leader

Verpleegkundigen lopen voorop in expliciete aandacht voor de zorg tijdens de laatste levensfase van hun patiënten. Mede door hun inzet kwam in de laatste decennia van de vorige eeuw een professionele en wetenschappelijke benadering van de palliatieve zorg voort.

In palliatieve zorg door verpleegkundigen wordt een overzicht gepresenteerd van deze zorg in Nederland en Vlaanderen. Een keur van deskundigen staat op heldere wijze stil bij wat palliatieve zorg is, de geschiedenis, de huidige organisatie, de inhoud ervan en bij de verschillende moeilijke beslissingen aan het levenseinde. Zij belichten uitgebreid de inhoud van de zorg en de samenwerking met andere professionals, zoals artsen, geestelijk verzorgers, psychiaters en psychologen. In een apart hoofdstuk wordt ingegaan op de palliatieve zorg voor specifieke groepen, zoals kinderen, mensen met dementie, psychiatrische patiënten en mensen uit andere culturen.

Palliatieve zorg door verpleegkundigen / A. Visser, J. Bilsen, A. Francke. - 1e dr. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg, 2011. - ISBN 9789035233065
Prijs: € 37,50

Bron:

* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 6 (juni) p. 51
* Pallium (2011) nr. 4 (september) p. 5
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 15 (2011) nr. 8 (september) p. 39

Leuker lesgeven / Monique Bekker

Als docent, trainer, leraar of hoe je jezelf ook wilt noemen wil je bij voorkeur leuk en inspirerend lesgeven aan een leuke groep. Als de groep leuk, meewerkend en toegankelijk is, lijkt het halve werk al gedaan en hoef je alleen nog maar een leuk lesprogramma te hebben. Veel negatieve ervaringen op het gebied van lesgeven worden afgedaan met de bewering dat de groep niet leuk was of zelfs ronduit moeilijk. Negatieve ervaringen met groepen kunnen soms vervelende gevolgen hebben. Angst om weer voor de groep te staan, verlies van passie en bevlogenheid kan een eerste aanleiding zijn tot het ontstaan van compassiemoeheid of zelfs een burn-out. De auteur past theorieën uit de sociale psychologie toe voor leerkrachten, met het doel lesgeven te vergemakkelijken, en leuker te laten worden.


Leuker lesgeven / Monique Bekker. - Den Haag : Boom/Lemma, 2011. - 176 p. - ISBN 9789059315938
Prijs: € 19,50


Bron: 
* Medisch contact, jrg. 66 (2011) nr. 27 (juli) p. 1701

Casusboek palliatieve zorg / M.H.J. van den Beuken, M.L.E. Janssen-Jongen

Palliatieve zorg wordt steeds belangrijker, alleen al door de stijging van het aantal patiënten met kanker. Er is inmiddels veel ervaring opgedaan en het is goed deze ervaring en bijbehorende kennis te delen.

Casusboek palliatieve zorg beoogt een aanvulling te zijn op de bestaande standaardwerken over palliatieve zorg. Een groot aantal deskundigen op het gebied van de palliatieve zorg hebben hun ervaring en kennis gebundeld in de vorm van casuïstiek gebaseerd op hun eigen praktijk.

Hoewel er in de praktijk meestal meerdere problemen tegelijkertijd spelen,is er voor gekozen, ten behoeve van de overzichtelijkheid, steeds één probleem in de schijnwerpers te zetten. Iedere casus wordt beëindigd met een multiple choice vraag. De antwoorden worden gegeven en besproken aan de hand van de nationale richtlijnen en recente literatuur.

Casusboek palliatieve zorg / M.H.J. van den Beuken, M.L.E. Janssen-Jongen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010. - ISBN 9789031378432
Prijs: € 27,50

Bron:

* Pallium (2011) nr. 3 (juni) p. 5

Infectiepreventie van A tot Z / D.M. Voet

Goede hygiëne en aandacht voor infectiepreventie zijn een vereiste voor elke tandartspraktijk. Tandartsassistentes dienen consequent alle maatregelen voor een optimale praktijkhygiëne te treffen. Daarvoor is het belangrijk dat zij beschikken over voldoende basiskennis over infectiebronnen, besmettingsroutes en de effecten van een infectie op het lichaam in het algemeen. Infectiepreventie van A tot Z biedt deze kennis.

Het boek bestaat uit zes hoofdstukken. Hoofdstuk 1 beschrijft de algemene infectieleer voor de tandartsassistente. In hoofdstuk 2 komen verschillende infectieziekten aan bod die in de tandheelkundige setting een rol kunnen spelen. Hoofdstuk 3 is een toelichting op de Richtlijn Infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk, opgesteld door de Werkgroep Infectiepreventie (WIP). In hoofdstuk 4 staat de praktische infectiepreventie aan de stoel centraal, van voorbereiding tot en met reiniging en desinfectie na de behandeling. Vervolgens wordt in hoofdstuk 5 stilgestaan bij reconditionering van instrumenten en het onderhoud van de daarbij gebruikte apparaten. Ten slotte wordt in hoofdstuk 6 een verzameling relevante onderwerpen afzonderlijk uitgediept.

Infectiepreventie van A tot Z maakt deel uit van de Standby praktijkreeks. Het boek is bedoeld als leerboek voor tandartsassistentes in opleiding. Herintredende tandartsassistentes kunnen het als opfrisboek gebruiken. Voor assistentes die al in de praktijk werkzaam zijn, is het een uitstekend naslagwerk.


Infectiepreventie van A tot Z / D.M. Voet. - 2e herz.dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum. - (Standby praktijkreeks). - ISBN 9789031387427

Prijs: € 49,50


Recensie:
* Standby : vakblad voor assistenten in de tandheelkunde, jrg. 25 (2011) nr. 4 (sept.) p. 23