dinsdag 21 juni 2011

Ver weg en toch dichtbij? : ethische overwegingen bij zorg op afstand / Ingrid Doorten

De meeste telezorg (zorg op afstand) bevindt zich nu nog in een pilot-stadium en is nog een aanvulling op de bestaande zorg. Maar wat te denken van de situatie dat zorg op afstand een groot deel van de nabije zorg in huis zal vervangen? Aan welke voorwaarden moet telezorg als vervanging van nabije zorg voldoen om vanuit ethisch oogpunt aanvaardbaar te zijn? Wat betekent telezorg voor de rolverdeling, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid van patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals?

Ver weg en toch dichtbij? : ethische overwegingen bij zorg op afstand / Ingrid Doorten. - Den Haag : Centrum voor ethiek en gezondheid, 2010. - 53 p. - ISBN 9789078823148

gratis te downloaden:
http://www.ceg.nl/data/file/Ver%20weg%20en%20toch%20dichtbij.pdf

Bron:
* TVZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 121 (2011) nr. 3 (juni) p. 69

Dementie en psychiatrie / Theo Hazelhof, Willy Garenfeld, Tejo Verdonschot

Systematische handleiding waarin eerst de gedragsproblemen worden besproken en daarna de combinatie dementie en psychiatrische problematiek. Per hoofdstuk behandelen de auteurs een beschrijving van de aandoening (of combinaties van aandoeningen) en vervolgens de valkuilen die professionals kunnen tegenkomen. Ook geven zij aanwijzingen voor de juiste benadering, inclusief een overzichtelijk stappenplan. Het boek bevat veel verhelderende oefenstof.

Dementie en psychiatrie / Theo Hazelhof, Willy Garenfeld, Tejo Verdonschot. - 2e dr. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg. - ISBN 9789035233348
Prijs: € 39,50

Bron:
* Nursing, jrg. (2011) nr. 6 (juni) p. 51

Palliatieve zorg door verpleegkundigen / A. Visser, J. Bilsen, A. Francke

Verpleegkundigen lopen voorop in expliciete aandacht voor de zorg tijdens de laatste levensfase van hun patiënten. Mede door hun inzet kwam in de laatste decennia van de vorige eeuw een professionele en wetenschappelijke benadering van de palliatieve zorg voort.

In palliatieve zorg door verpleegkundigen wordt een overzicht gepresenteerd van deze zorg in Nederland en Vlaanderen. Een keur van deskundigen staat op heldere wijze stil bij wat palliatieve zorg is, de geschiedenis, de huidige organisatie, de inhoud ervan en bij de verschillende moeilijke beslissingen aan het levenseinde. Zij belichten uitgebreid de inhoud van de zorg en de samenwerking met andere professionals, zoals artsen, geestelijk verzorgers, psychiaters en psychologen. In een apart hoofdstuk wordt ingegaan op de palliatieve zorg voor specifieke groepen, zoals kinderen, mensen met dementie, psychiatrische patiënten en mensen uit andere culturen.

Palliatieve zorg door verpleegkundigen / A. Visser, J. Bilsen, A. Francke. - 1e dr. - Amsterdam : Elsevier gezondheidszorg, 2011. - ISBN 9789035233065
Prijs: € 37,50

Bron:

* Nursing, jrg. 17 (2011) nr. 6 (juni) p. 51
* Pallium (2011) nr. 4 (september) p. 5
* TVZ : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 121 (2011) nr. 5 (oktober) p. 69

donderdag 9 juni 2011

Sam : 19 jaar aan de zijlijn van een bijzonder leven / Ria Bremer

Sam Galesloot had volgens de artsen geen kwaliteit van leven meer: vijf jaar oud, doof en blind, en uiteindelijk gebonden aan een rolstoel en een beademingsapparaat. Een paar maanden gaf men hem. Maar het leven van Sam ging door, hij werd volwassen en bleef iedereen verbazen. Ria Bremer vertelde zijn verhaal in de gelijknamige documentaire. Het boek Sam is Ria’s persoonlijke verhaal. Zij laat zien hoe zij de negentien jaar aan de zijlijn van Sams leven heeft ervaren.

Sam : 19 jaar aan de zijlijn van een bijzonder leven / Ria Bremer. - Utrecht : Kosmos Z&K, 2011. - 256 p. - ISBN 9789021549606
Prijs: € 19,95

Bron: 
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 16 (2011) nr. 5 (juni) p. 32

Werken aan een inclusieve samenleving / Anouk Bolsenbroek, Douwe van Houten

Een inclusieve samenleving is een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij. Mensen worden aangesproken op hun mogelijkheden, niet op hun beperkingen.
Voor veel mensen lijkt dit een onhaalbaar streven. Kunnen kinderen met een verstandelijke beperking samen met leerlingen zonder beperkingen onderwijs volgen? Is het mogelijk dat blinde mensen op een gelijkwaardige manier participeren in het arbeidsproces? En hoe zit het met de deelname van ouderen aan de samenleving? Of met mensen met psychische problematiek?
In dit boek maken de auteurs zich sterk voor het ideaal van de inclusieve samenleving. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zij zien dat het mogelijk is dat ieder individu participeert op zijn eigen manier, hoe wenselijk dat eigenlijk is, en hoe iedereen in kleine stapjes aan de inclusieve samenleving kan werken.
Werken aan een inclusieve samenleving is bedoeld voor eenieder die persoonlijk of beroepshalve in het ideaal van een inclusieve samenleving geïnteresseerd is. Ook studenten, beleidsmakers en professionals die snel wegwijs willen worden in de theorie en praktijk van inclusie vinden in dit boek een goede bron van informatie.

Werken aan een inclusieve samenleving / Anouk Bolsenbroek, Douwe van Houten. - 1e dr. - Amsterdam : Nelissen, 2010. - 174 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024418633
Prijs: € 25,--

Recensie:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 16 (2011) nr. 5 (juni) p. 30

Tegenwicht : feiten en fabels over overgewicht / Jaap Seidel & Jutka Halberstadt

In Tegenwicht wordt het probleem van overgewicht beschreven vanuit een wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief. De auteurs analyseren de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij volwassenen en kinderen, ontkrachten de vele mythes en misverstanden daarover en bieden oplossingen voor de toekomst. Tegenwicht is een must voor professionals in het beleid, het onderwijs en de gezondheidszorg – en natuurlijk voor de mensen die zelf dagelijks vechten tegen de kilo’s.

Tegenwicht : feiten en fabels over overgewicht / Jaap Seidel & Jutka Halberstadt. - 1e dr. - Amsterdam : Prometheus, 2011. - 232 p. - ISBN 9789035135772

Prijs: € 17,95

Bron:
* Voeding Nu, jrg. 13 (2011) nr. 5 (mei) p. 6-7