vrijdag 13 augustus 2010

Doe mij maar details

Kaft van boek 'Doe mij maar details'.

Het boek ‘Doe mij maar details’ is op initiatief van GGzE centrum autisme volwassenen tot stand gekomen. Het toont acht kunstenaars die ieder op hun eigen wijze laten zien hoe mooi de ‘kleine’ dingen kunnen zijn. Hoe je je kunt verwonderen over dingen die anderen over het hoofd zien. Dat je dingen op meerdere manieren kunt bekijken en dat niet iedereen dezelfde interpretatie heeft. Een beperking is immers niet altijd alleen maar een beperking. Het moet gezien worden als een eigenschap waar je veel uit kunt halen. Dit boek geeft een uniek en bijzonder inzicht in de wijze waarop de mensen met wie wij werken kijken. Het getuigt van het talent om anders te zien en anders te denken dan de meeste mensen zien en denken.
Het boek is voor 27,50 euro te koop via afdeling Communicatie. Stuur hiervoor een mail naar communicatie@ggze.nl met je naam en postadres.

Doe mij maar details. - Eindhoven : GGzE, 2010
Prijs: € 27,50

Te gezellig in de les / Astrid Boon


In Te gezellig in de les houden Astrid Boon en Leo Prick een pleidooi voor een betere samenwerking tussen ouders, leraren en school.
Aanleiding voor het schrijven van dit boek was de toenemende klacht van scholieren dat het in veel lessen zo gezellig wordt en dat het er zo ordeloos aan toegaat dat er niet gewerkt kan worden. Leerlingen dringen er daarom bij hun leraren op aan dat zij duidelijke regels stellen en die vervolgens ook strak en strikt handhaven.
Ouders krijgen van scholen het verwijt dat zij de oorzaak zijn van de ordeproblemen omdat zij hun kinderen niet goed opvoeden. Van hun kant klagen ouders erover dat zij onkundig worden gehouden van de problemen die op de school van hun zoon of dochter spelen, zoals docenten die niet goed functioneren of lessen die soms maandenlang niet worden gegeven.
Voor Te gezellig in de les baseerden Astrid Boon en Leo zich op diverse enquêtes onder scholieren, ouders en docenten en op gesprekken met leraren en leerlingen.



Te gezellig in de les / Astrid Boon. - Amsterdam : Augustus, 2010. - 144 p. - ISBN 9789045702988
Prijs: € 16,90

Het prostaatkankerlogboek / Wim Köhler

Het Prostaatkankerlogboekis een vernieuwend handboek voor patiënten. Het is een routeplanner, een boek dat informatie biedt en dient als patiëntendossier.
 
Met het logboek in de hand kan de patiënt goed geïnformeerd keuzes maken gedurende zijn ziekte. Dat is hard nodig, want juist bij prostaatkanker valt er veel te kiezen en te beslissen. Het logboek dient niet alleen om informatie op te zoeken, maar ook om zelf uitslagen in te noteren. Zo heeft de patiënt inzicht in zijn eigen ziekteverloop en houdt hij zelf de regie in handen.
Naast informatie bevat het boek interviews met patiënten en partners. Daarbij komen ook de bijwerkingen en emoties ter sprake, zoals mogelijke impotentie of incontinentie.

Het prostaatkankerlogboek / Wim Köhler. - Amsterdam : Thoeris. - 256 p. - ISBN 9789072219855
Prijs:  19,95

Het darmkankerlogboek / Rietje Krijnen


Darmkanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker, met zo’n 12.000 nieuwe ziektegevallen per jaar. Hoe goed de arts ook probeert je voor te bereiden op de fases die je doormaakt, je mist toch geregeld informatie. Bijvoorbeeld over beslismomenten, toekomstige therapieën of gevolgen van bepaalde operaties of behandelingen.
Het Darmkankerlogboek is een interactief, informatief handboek dat gebaseerd is op de richtlijnen van de maagleverdarmartsen en de chirurgen. Met dit boek krijgen patiënten inzicht in de behandeling en de ziekte. Alle informatie die patiënten met darmkanker nodig hebben, kan er in teruggevonden worden. Het voorkomt medische fouten, onder- en overbehandeling en maakt de patiënt een sterke gesprekspartner van de dokter.



Het darmkankerlogboek / Rietje Krijnen. - Amsterdam : Thoeris, 2010. - 208 p. - ISBN 9789072219619
Prijs: € 22,50


Bron: 
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 6 (juni) p. 47

Zorgen voor een ander 2010 / Mariëlle Hobert

In Nederland zorgen dagelijks ruim twee miljoen mensen voor een familielid, vriend of bekende. Deze hulp uit liefde of persoonlijke betrokkenheid wordt ook wel mantelzorg genoemd.

Deze pocket biedt een bondig overzicht van de belangrijkste regelingen en voorzieningen waarmee u te maken kunt krijgen en geeft antwoorden op de meest gestelde praktische vragen zoals:

- Welke regelingen zijn er voor hulp?
- Hoe gaat de indicatiestelling?
- Welke financiële regelingen zijn er?
- Waar is informatie te vinden over hulpmiddelen en vervoer?
- Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
- Welke tips zijn er voor mij als mantelzorger?
- Van welke regelingen kan ik op mijn werk gebruik maken?

Zorgen voor een ander 2010 / Mariëlle Hobert. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - 116 p. - ISBN 9789031375851
Prijs: € 11,50

Bron:

* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 6 (juli/augustus) p. 37

Oud worden, ieder op zijn eigen manier : bouwstenen voor de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking

Het boek is geschreven door vijf medewerkers van Advisium Apeldoorn en Advisium Noorderhaven als handreiking voor begeleiders bij de ondersteuning van hun cliënten. De auteurs Eveline van Geuns, Leendert van Dam, Mieke Swennen, Louise Roos en Ad Lock willen met het boekje extra inspiratie bieden om over het thema ‘Oud worden’ na te denken en zo ideeën op te doen voor gebruik in de dagelijkse omgang met cliënten. Het boekje is geschreven vanuit de drie thema’s kwaliteit van leven, toekomstperspectief en levensverhaal.
U kunt het boek ‘Oud worden’ voor €5,- bestellen door een e-mail te sturen naar: secr.advisium@sheerenloo.nl

Oud worden, ieder op zijn eigen manier : bouwstenen voor de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. - Amersfoort : 's Heerenloo, 2009. - 54 p.
Prijs: € 5,00


Bron:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 6 (juli/augustus) p. 36
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 9 (september) p. 32

ADD : 175 veel gestelde vragen en antwoorden / Karin Windt



Veel kinderen en ook volwassenen lijden aan ADD (een aandachttekortstoornis). Over deze hersenfunctiestoornis is nog niet zoveel bekend, maar er is een groeiende belangstelling, met name bij leerkrachten. Daarnaast is er steeds meer bekend over ADD (een hersenfunctiestoornis waarbij de activiteit en impulsiviteit opvallend zijn). Ook autismespectrumstoornissen zoals PDD-NOS vragen de aandacht. Dit boek van Karin Windt is om twee redenen opvallend: ze schrijft vanuit haar eigen ADD-ervaringen en die vult ze aan met talloze feitelijke ontdekkingen en ontboezemingen van andere ADD-ers. Dit boek geeft concrete en heldere antwoorden, praktische tips en korte inzichtgevende verklaringen.


ADD : 175 veel gestelde vragen en antwoorden / Karin Windt. - Almere : van de berg. - 519 p. - ISBN 9097855123117
Prijs: € 37,50

Met ouderen in gesprek over levensvragen / Marcelle Mulder en Trijntje Scheeres-Feitsma


Een publicatie met tien lesbrieven over veel voorkomende levensthema’s in de ouderenzorg. De lesbrieven zijn bedoeld om met zorgverleners (verzorgenden, helpenden, activiteitenbegeleiders en anderen) stil te staan bij levensvragen van kwetsbare ouderen. Doel is het vergroten van hun kennis en mogelijkheden om levensvragen van cliënten te herkennen en er ondersteunend op in te gaan. De korte en overzichtelijke lesbrieven zijn geschikt om na een korte voorbereiding te gebruiken als onderdeel van een werkoverleg, teamoverleg of als klinische les. Zowel geestelijk verzorgers als teamleiders en andere professionals kunnen de taak van gespreksleider vervullen. De levensgebieden die aan de orde komen zijn: aandacht, zinverlies, afhankelijkheid, onmacht, veiligheid, grenzen, familiebanden, seksualiteit, je leven vergeten, sterven en gedenken. De publicatie is te bestellen via: levenmetzorg@gmail.com, onder vermelding van uw naam en postadres. De kosten bedragen € 12,50 plus verzendkosten.

Met ouderen in gesprek over levensvragen / Marcelle Mulder en Trijntje Scheeres-Feitsma. - [S.l.] : [S.n.], 2010
Prijs:  12,50


Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 42 (2010) nr. 10 (oktober) p. 22

Verder zonder jou : jongeren over de dood van iemand die ze lief is / Daan Westerink



Je bent jong en iemand die je lief is, overlijdt. Alles is ineens anders. Mensen in je omgeving weten niet altijd hoe ze met je moeten omgaan. En zelf aangeven wat je nodig hebt is ook niet makkelijk. Hoe ga je dan verder?
In Verder zonder jou vertellen 28 jongeren over hun leven na de dood van hun broer, zus, vader, moeder of grootouder. Ze vertellen hoe binnen hun omgeving, vrienden- en familiekring en op school op die dood werd gereageerd. Ook geven zij tips hoe je om kunt gaan met jongeren die een dierbare verliezen.
Met een voorwoord van Margaret Stroebe-Harrold,onderzoeker en hoofddocent aan de afdeling Klinische Psychologie,Universiteit Utrecht.



Verder zonder jou : jongeren over de dood van iemand die ze lief is / Daan Westerink. - 3e dr. - Kampen : Ten Have, 2010. - 240 p. - ISBN 9789025960360
Prijs:  19,90

Over leven en dood : een boek voor jongeren over afscheid nemen en loslaten / Marja Baseler

Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen? Jongeren hebben het vaak extra moeilijk. Zij zitten in een fase van hun leven waarin al veel gebeurt. Meer dan bij kinderen en volwassenen hebben jongeren de neiging om voor pijn en verdriet weg te lopen en zich terug te trekken. Wat gebeurt er allemaal voorafgaande aan en tijdens een begrafenis en crematie? Hoe verloopt een rouwproces? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Ook andere culturen komen aan bod. Het geeft jonge mensen waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van dingen. Toch gaat dit boek vooral ook over het leven. Want de nabijheid van de dood kan maken dat je stilstaat bij wat in het leven écht belangrijk is.


Over leven en dood : een boek voor jongeren over afscheid nemen en loslaten / Marja Baseler. - Vianen : The house of books, 2010. - 148 p. - ISBN 9789044324945 
Prijs: € 14,50


Recensie:
* Pallium (2010) nr. 3 (juni) p. 5

Verantwoorde continentiezorg : wat jij als verzorgende kunt doen! / R. van der Veen, S. Mak

Het boekje ‘Verantwoorde continentiezorg: Wat jij als verzorgende kunt doen! ’ is speciaal geschreven voor verzorgenden. Verbeteringen in de continentiezorg hoeven tegenwoordig niet alleen van bovenaf te komen maar juist van de werkvloer. Verzorgenden weten immers het beste wat er in de praktijk nodig is en wat wel of niet werkt. Een kleine honderd verzorgenden hebben dit op het gebied van continentiezorg getest en de ervaringen zijn op papier gezet. Doe uw voordeel met de voorbeelden, tips en instrumenten die in de praktijk zijn ingezet!



Verantwoorde continentiezorg : wat jij als verzorgende kunt doen! / R. van der Veen, S. Mak. - 1e dr. - Utrecht : Vilans, 2010. - 48 p. - ISBN 9789088390869
Prijs: € 9,00

Evidence based werken in de GGZ : methodisch werken als oplossing / Bea Tiemens, Ad Kaasenbrood, Gerrit de Niet

In de GGZ vinden bewezen effectieve interventies niet vanzelfsprekend hun weg naar de praktijk. Bij de toepassing ervan spelen veel factoren een rol. Om als hulpverlener in dit proces niet te verdwalen, is een methodische aanpak noodzakelijk. Daarmee maakt de hulpverlener steeds een pas op de plaats en reflecteert op de stappen die hij zet met de cliënt en controleert of de stappen het verwachte resultaat hebben. Door deze werkwijze te integreren in het behandelproces wordt evidence based werken vanzelfsprekend.

In dit praktijkboek worden de fasen in het methodisch werken onderscheiden. Er zijn verschillende niveaus waarop deze betrekking kunnen hebben: de therapeutische relatie, het behandelproces en de voorwaarden die nodig zijn bij de behandeling van een bepaalde cliënt. De verschillende fasen worden met voorbeelden toegelicht. Bovendien komt aan de orde hoe evidence based werken zich verhoudt tot het gebruik van richtlijnen en protocollen en het werken binnen zorgprogramma’s.

‘Evidence based werken in de GGZ’ is bedoeld voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Ook toepasbaar als leerboek in basisopleidingen tot psycholoog, vaktherapeut, arts of verpleegkundige, en in de vervolgopleidingen tot gz-psycholoog, klinisch psycholoog, psychiater, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige of verpleegkundig specialist.



Evidence based werken in de GGZ : methodisch werken als oplossing / Bea Tiemens, Ad Kaasenbrood, Gerrit de Niet. - 1e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010. - 142 p. - ISBN 9789031374779
Prijs: € 29,50


Bron:
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 65 (2010) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 649
* V&VN Magazine, jrg. 5 (2010) nr. 6 (september) p. 23
* Psychiatrie & verpleging, jrg. 87 (2011) nr. 2 (maart/april) p. 120

Slaap en slaapstoornissen : je ligt er soms wakker van / Carlos H. Schenck

We brengen meer dan 200.000 uur van ons leven slapend door, meer dan 8000 dagen. Maar het wetenschappelijk onderzoek naar de geheimen van wat er precies gebeurt als we slapen, en naar wat er mis kan gaan, is nog maar nauwelijks begonnen. In Slaap & Slaapstoornissen komen alle aspecten aan de orde waar mensen met slaapproblemen onherroepelijk mee te maken krijgen, onder andere slapeloosheid, rusteloze benen en slaap-apneu. Dit boek beschrijft fascinerende, soms schokkende voorbeelden uit de meer dan 25 jaar klinische praktijk- en onderzoekervaring van dr. Carlos Schenck. Hét boek over slaap van de 21e eeuw!


Slaap en slaapstoornissen : je ligt er soms wakker van / Carlos H. Schenck. - Utrecht : Kosmos, 2010. - 288 p. - ISBN 9789021546575 
Prijs: € 24,95


Recensie:
* Captise boekbesprekingen

Verstandelijke beperking en dementie : effectieve interventies / Diana Kerr

De vergrijzing is een algemeen maatschappelijk fenomeen. Het doet zich ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking, van wie de levensverwachting in de voorbije eeuw aanzienlijk is gestegen. Dit brengt echter een belangrijke toename van het aantal personen met dementie met zich mee, in het bijzonder bij mensen met downsyndroom, bij wie dementie zich beduidend vroeger in de levensloop manifesteert. Om die mensen een goede oude dag te bezorgen, is een zorgverlening nodig die hun levenskwaliteit optimaal kan garanderen, van de sociale relaties tot de juiste huisvesting, van de wekelijkse kapbeurt tot de juiste dagelijkse medicatie. 

Dit boek pleit voor een begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking en dementie die méér inhoudt dan een goede medische opvang. De auteur geeft inzicht in de wijze waarop de gepaste zorg verstrekt kan worden, met telkens aandacht voor zowel de basisgegevens als voor de meer gespecialiseerde onderwerpen. Zij licht ook toe dat de situatie van mensen met een verstandelijke beperking en dementie niet als een ‘geval apart’ mag worden gezien, maar inclusief tot de maatschappij behoort. Dit is een toetssteen, een criterium waaraan de mate van zorgverbreding voor zowel ouderen- als gehandicaptenzorg gemeten kan worden. 

Deze publicatie is bestemd voor professionele hulpverleners, maar evenzeer voor de mantelzorger en mensen die zonder vooropleiding met deze problematiek geconfronteerd worden. Ze is ook een leidraad voor familieleden.



Verstandelijke beperking en dementie : effectieve interventies / Diana Kerr. - Antwerpen ; Apeldoorn : Garant, 2010. - 202 p. - ISBN 9789044126099
Prijs: € 23,00


Bron:
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 86 (2010) nr. 3 (mei/juni) p. 174
* NTZ : Nederlands tijdschrift voor de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, jrg. 36 (2010) nr. 3 (september) p. 241-242
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 16 (2011) nr. 1 (februari) p. 36


Recensie:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 9 (september) p. 32

Handboek ouderenpsychiatrie / Roos van der Mast, Thea Heeren, Martin Kat ... [et al.]

Het blijkt dat veel ouderen het behoud van een goede kwaliteit van leven het belangrijkste vinden. Dit betekent dat gezondheidsproblemen vanuit een brede context benaderd moeten worden, wat goed aansluit bij de uitgangspunten van het vakgebied ouderenpsychiatrie. 

In deze derde druk van het Handboek ouderenpsychiatrie wordt uitgebreid aandacht besteed aan de oudere in zijn (Westerse) leefomgeving, en de invloed die dit in positieve en negatieve zin heeft op het psychisch welbevinden. Ook het proces van veroudering en de daarmee samenhangende veranderende kwetsbaarheid is een belangrijk focus van het boek.

In deze brede context geeft het handboek een update van de (aanzienlijke) wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling van psychiatrische stoornissen bij ouderen.
Op de bijbehorende cd-rom zijn afbeeldingen in kleur en een groot aantal meetinstrumenten opgenomen.

Het boek biedt voor psychiaters en AIOS psychiatrie de nascholing respectievelijk scholing voor het vakgebied ouderenpsychiatrie. Daarnaast is het boek aan te raden aan artsen, psychologen, en alle andere professionals die regelmatig oudere mensen in hun praktijk behandelen.



Handboek ouderenpsychiatrie / Roos van der Mast, Thea Heeren, Martin Kat ... [et al.]. - 3e dr. - Utrecht : De Tijdstroom, 2010. - 660 p. - ISBN 9789058981721 
Prijs:  49,00


Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 6 (juni) p. 45



Zucht : over verslavingen van speen tot spuit / Bram Bakker & Meindert Inderwisch

Informatie over biologische, lichamelijk en psychologische mechanismen die een rol spelen bij verslaving en antwoord op de vraag waarom verslaving zo moeilijk te bestrijden is. Ook wordt er informatie gegeven over nieuwe therapieën en de werking daarvan. Door het boek heen staan indringende getuigenissen van ex-verslaafden.


Zucht : over verslavingen van speen tot spuit / Bram Bakker & Meindert Inderwisch. - Amsterdam : Paradigma, 2010. - ISBN 9789049960360
Prijs: € 17,95


Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 6 (juni) p. 44
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 65 (2010) nr. 9 (september) p. 746
* Medisch contact, jrg.  65 (2010) nr. 46 (november) p. 2452

Met de seizoenen mee : activiteiten met ouderen / red.: Gea Savonije, Els Wouda

Het zoeken naar mogelijkheden om de dagbesteding van ouderen op een zinvolle en plezierige wijze in te vullen kost veel tijd en is niet altijd makkelijk. Dit boek biedt daarop een antwoord met 30 creatieve, recreatieve of educatieve onderwerpen die een selectie zijn uit de 'Pasklaar activiteitenkaarten', die eerder als kaartensysteem verschenen. 

Voor ieder seizoen zijn toepasselijke activiteiten verzameld, die op systematische wijze tot in detail zijn uitgewerkt en beschreven. De onderwerpen zijn onderverdeeld in rubrieken, herkenbaar aan de eigen kleur. Bij iedere activiteit staat aangegeven hoeveel voorbereidingstijd nodig is, hoe lang de activiteit duurt, hoe groot de groep mag zijn,hoeveel begeleiding nodig is en in welke beginsituatie de oudere zich moet bevinden om aan de activiteit deel te kunnen nemen. In de uitwerking van het onderwerp staat uitleg over: 

- de doelgroep en welk doel heeft de activiteit? 
- Wat ga je doen? 
- Hoe pak je het aan?
- Welk materiaal heb je nodig en tips bij de uitvoering.



Met de seizoenen mee : activiteiten met ouderen / red.: Gea Savonije, Els Wouda, - 1e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010. - 106 p. - ISBN 9789031383375
Prijs: € 35,00


Bron:
*Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 6 (juni) p. 4