maandag 29 maart 2010

Zorgen moet je doen, niet maken

Iedereen krijgt in het leven met zorg te maken. Vanaf het eerste gekraai op de kraamafdeling tot de laatste zucht in het verzorgingstehuis. Je lichaam vraagt voortdurend om aandacht. Duizenden professionals zijn dan ook dag en nacht in de weer om heel Nederland gezond en vrolijk te houden.
In de krant lees je vaak over de moeilijkheden in de zorgsector: lange wachtlijsten, overspannen artsen, verplegers met rugklachten, geweld tegen ambulancepersoneel etcetera. Op verjaardagsfeestjes hoor je verhalen over dubieuze pillen, hoge verzekeringskosten, zieke ouders die verzorgd moeten worden en mogelijke nieuwe epidemieën. Zorg is, kortom, overal om ons heen en vaak ook een hele zorg.
Loesje trekt er op uit en schrijft met verpleegsters, psychiatrische patiënten, zelfhulpgroepen, mantelzorgers, welzijnswerkers, diabetespati�nten en uiteraard geeft ook Loesjes familie haar mening. Het resultaat is een speels en gevarieerd Loesje-boekje met vele inspirerende posters, gedichten, gedachtegangen, bezorgdheden en ideeën over hoe het allemaal beter kan.


Zorgen moet je doen, niet maken. - Arnhem : Loesje.nl
Prijs: € 7,00


Bron: 
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 3 (maart) p. 6

Hij had beter dood kunnen zijn : oordelen over andermans leven / Gerbert van Loenen



Als de operatie van Niek mislukt en hij ernstig hersenletsel oploopt, ontmoet zijn vriend Gerbert een oude bekende in de trein. Ze raken in gesprek over Niek en de oude bekende zegt: 'Hij had beter dood kunnen zijn.' Gerbert is verbaasd over deze reactie en vraagt zich af waar dit oordeel vandaan komt. De vraag laat hem niet meer los en hij begint een zoektocht naar de herkomst van zulke oordelen over andermans leven, die in de praktijk bovendien vergaande gevolgen blijken te hebben.


Het resultaat is een fascinerend boek waarin Gerbert van Loenen de argumenten ontrafelt die worden gebruikt om te beslissen over het leven van mensen die niet goed voor zichzelf kunnen bepalen wat ze willen. Soms komt het in Nederland tot ongevraagde levens- beëindiging bij mensen die wilsonbekwaam zijn en die uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Soms wordt afgezien van een levensreddende behandeling van iemand die niet zelf kan beslissen en die lijdt.


Artsen, ethici en juristen debatteren wel over de vraag wat aan- vaardbaar is, maar het brede publiek is hiervan nauwelijks op de hoogte. Wat vinden we van levensbeëindiging bij mensen die daar niet om kunnen vragen? Is het terecht dat sommige baby's die met een handicap ter wereld komen niet worden behandeld en sterven? Mag onze familie voor ons beslissen als we dat zelf niet kunnen? En hebben zieken en gehandicapten gelijke rechten als gezonde mensen?


Hij had beter dood kunnen zijn : oordelen over andermans leven / Gerbert van Loenen. - Amsterdam : Van Gennep, 2009. - 224 p. - ISBN 9789055153930
Prijs: € 16,90


Bron:
* Pallium (2010) nr. 2 (april) p. 5


Recensie:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 4 (april) p. 32
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 5 (juni) p. 35

Gwenda : een beeld van een vrouw / Tonny van Oers

Gwenda, een beeld van een vrouw is het bijzondere verhaal over de dochter van Tonny van Oers. Op haar tenen lopend gaat Gwenda door het leven. Ze voelt zich opgesloten in haar lichaam. Gwenda praat niet en zou liever willen wegvliegen. Gwenda is verstandelijk gehandicapt en autistisch. Tonny van Oers vertelt het ontroerende verhaal over de liefde voor haar dochter en de moeilijkheden waar iedereen mee moet leren omgaan. Een strijd tegen de stempel die de maatschappij Gwenda toebedeelt, gecombineerd met mooie momenten uit Gwenda’s leven.


Gwenda : een beeld van een vrouw / Tonny van Oers. - Soest : Boekscout, 2009. - 70 p. - ISBN 9789460890598
Prijs: € 12,95


Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 4 (april) p. 31

Elle s'apelle Sabine [DVD]


Sabine was altijd al anders. De Franse actrice Sandrine Bonnaire legt het dagelijkse leven vast van haar nu achtendertigjarige, autistische zusje. Na vijf jaar in een psychiatrische inrichting is Sabine nauwelijks herkenbaar. Dertig kilo zwaarder, kromgebogen en kwijlend, is ze niet langer de levendige jonge vrouw die met haar grote zus meeging in de Concorde naar New York en Schubert speelde op de piano.
Beelden van het heden - Sabine maakt ruzie met haar begeleiders in het zorgcentrum - met scènes van de zussen in vrolijker dagen. Met Elle s'Appelle Sabine treurt Sandrine Bonnaire over wat er van Sabine is geworden, vraagt ze zich of af het had kunnen worden voorkomen en hoopt ze stilletjes op de volledige rehabilitatie van haar zusje.

Elle s'apelle Sabine / regie: Sandrine Bonnaire [DVD]. - 2008. - 85 min.
Prijs: € 13,99


Bron:
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 14 (2010) nr. 4 (april) p. 42

Rimpels / Paco Roca

Ernest wordt opgenomen in een verzorgingshuis voor senioren omdat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Het collectieve leven daar ervaart hij als een beproeving. Maar al snel past hij zich aan zijn nieuwe omgeving aan en besluit hij te vechten tegen de aftakeling die voor hem in het verschiet ligt.
De auteur vergelijkt de samenleving met een bibliotheek waarin de boeken zich ophopen tot bergen vergelend papier, bevolkt met dromen en fantasieën. Door de slijtage van een heel leven zitten ze vol rimpels, en sommige zien hoe hun letters worden uitgewist, de ene bladzijde na de andere, tot ze volledig blanco zijn geworden. Toch blijven de meest intense emoties bewaard, als een verborgen schat op een eiland ver weg.


Rimpels / Paco Roca. - 's-Hertogenbosch : Silvester strips. - ISBN 9789058854291
Prijs: € 19,95


Bron:
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 14 (2010) nr. 4 (april) p. 41

De dokter is ziek : als patiënt zie je hoe zorg beter kan / Gonny ten Haaft

’Ik moet poepen!’ Het is vernederend om dat tot twee keer toe tegen een intercom te moeten roepen. Toch komen dit soort dingen regelmatig in onze ziekenhuizen voor. Patiënten voelen zich hierdoor vaak een nummer. Het bijzondere van dit geval was dat het om een zieke verpleegkundige ging. Ineens voelde zij hoe het is om patiënt te zijn.
Ondertussen maakt de overheid plannen waarbij de patiënt ‘centraal’ komt te staan, en iedereen zélf zijn verzorger kan inhuren, en in het ideale geval zélf zijn ziekenhuis en chirurg kiest.
Werkt dit? Wat gebeurt er eigenlijk met iemand die ziek wordt? Via indringende gesprekken met zieke artsen, verpleegkundigen en managers van ziekenhuizen onderzoekt Gonny ten Haaft wat het betekent om patiënt te zijn. Is het anders wanneer je als dokter in het ziekbed belandt?


De dokter is ziek : als patiënt zie je hoe zorg beter kan / Gonny ten Haaft. - Amsterdam : Contact, 2010. - 256 p. - ISBN 9789025434472
Prijs: € 17,95


Recensie:
* Medisch contact, jrg. 65 (2010) nr. 12 (maart) p. 533-535
* Captise boekbespreking
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 5 (mei) p.38
* Onderwijs & Gezondheidszorg, jrg.  34 (2010) nr. 5 (september) p. 28
* Pallium, (2011) nr. 1 (februari) p. 5

maandag 15 maart 2010

Uitweg : een waardig levenseinde in eigen hand / Boudewijn Chabot, Stella Braam

Euthanasie geeft een arts pas als voldaan is aan de wettelijke eisen en zijn persoonlijk geweten. Bij ‘zelfeuthanasie’ ligt de regie over een waardig sterfbed bij de persoon zelf. Dat lijkt onmogelijk, maar hoeft het niet te zijn. Dit boek beschrijft twee manieren: de ene is om de juiste hoeveelheid van een dodelijk medicijn te verzamelen en — als het niet anders kan — die in te nemen. De andere is bewust versterven: stoppen met eten en drinken.
‘Bewust versterven’ staat als gruwelijk te boek. Weinig mensen weten dat je honger en dorst met hulp van verzachtende zorg kunt verlichten. Daarbij is de hulp van dierbaren onmisbaar. Ernstig zieke of oudere mensen die niet willen ‘versterven’, kunnen in dit boek lezen hoe zij hun eigen ‘pil van Drion’ kunnen samenstellen.
Boudewijn Chabot en Stella Braam hopen bij te dragen aan de emancipatie van de burger, die door ziekte of ouderdom de dood in de ogen kijkt: ‘Als het levenseinde in zicht komt is het machtsverschil tussen arts en patiënt erg groot.’


Uitweg : een waardig levenseinde in eigen hand / Boudewijn Chabot, Stella Braam. - Amsterdam : Nijgh & van Ditmar. - 272 p. - ISBN 978 90 388 9314 3
Prijs: € 24,95


Bron:
* Pallium, (2010) nr. 2 (april) p. 5


Recensie:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 42 (2010) nr. 3 (maart) p. 30-33
* Onderwijs & gezondheidszorg, jrg. 34 (2010) nr. 3 (april) p. 28
* Captise boekbespreking

dinsdag 9 maart 2010

Ouderenmishandeling / Gerda Krediet

Het boek Ouderenmishandeling is bedoeld voor professionals in de zorg die in hun werk te maken krijgen met ouderen die mishandeld worden. Ouderenmishandeling komt tot uiting in fysieke mishandeling, maar bijvoorbeeld ook in financiële uitbuiting en psychische mishandeling.

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel zijn 15 uiteenlopende casussen beschreven, waarna een analyse volgt van de gepleegde interventies en de resultaten. De casuïstiek leest gemakkelijk weg en maakt ook voor de non-professional inzichtelijk wat ouderenmishandeling precies is. Het tweede deel biedt een interventie- en stappenplan dat professionals concreet helpt bij de aanpak van ouderenmishandeling. Daarnaast vindt de lezer nuttige informatie over wet- en regelgeving.



Ouderenmishandeling / Gerda Krediet. - 1e dr. - Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg. - ISBN 9789035231658
Prijs: € 24,95


Bron:
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 3 (maart) p. 35
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 4 (april) p. 18-21
* TvZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 120 (2010) nr. 4 (april) p. 45


Recensie:
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 14 (2010) nr. 5 (mei) p. 38

Canon van de geneeskunde in Nederland / F.G. Huisman, M.J. van Lieburg

Deze blik door vijftig vensters levert een overzicht op van gedenkwaardige momenten en personen uit de geneeskunde en gezondheidszorg in Nederland van prehistorie tot heden. In een mooie reeks in woord en beeld passeren de revue: de introductie van de Romeinse geneeskunde in Nederland, de 'Zwarte Dood', de bloedsomlooptheorie, de thuisbevalling, de oprichting van de (K)NMG, de opmars van medische techniek, het euthanasiedebat, de affaire-Dennendal en de genetica.


De KNMG bezit een monumentale historische bibliotheek, bekend onder de naam Bibliotheca Medica Neerlandica en ondergebracht in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Bij de samenstelling van deze canon hebben de auteurs dankbaar gebruikgemaakt van deze unieke verzameling.
Deze thema's zijn niet alleen interessant voor medici en andere gezondheidswerkers, maar voor iedereen die zich rekenschap wil geven van belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg.


Canon van de geneeskunde in Nederland / F.G. Huisman, M.J. van Lieburg. - 1e dr. - Maarssen : Elsevier gezondheidszorg. - ISBN 9789035231504
Prijs: € 17,50


Bron:
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 3 (maart) p. 35
* TvV : tijdschrift voor verzorgdenden, jrg. 42 (2010) nr. 3 (maart) p. 23

De dokter kan niets vinden / Jan Houtveen

Wat als iemand zich chronisch moe voelt, of voortdurend pijn heeft, en de dokter heeft alle medische testjes gedaan maar kan niets vinden? Dan staat de arts voor een raadsel en belandt de patiënt in de enorme restbak van mensen die lijden aan medisch onverklaarde klachten. Tot frustratie van de patiënt wordt de oorzaak dan vaak ‘tussen de oren’ gezocht. Hoewel patiënten soms wel een diagnose krijgen, zoals fibromyalgie, chronisch-vermoeidheidssyndroom of prikkelbare-darmsyndroom, biedt die vaak weinig soelaas.
In De dokter kan niets vinden geeft Jan Houtveen aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek antwoord op vragen als: Wat gebeurt er in het brein? Bestaat hyperventilatie? Waarom hoor je zo vaak dat de klachten beginnen na een virusinfectie? Waarom gaat pijn zo vaak samen met vermoeidheid?
Houtveen laat zien dat psychologische factoren beslist een rol spelen, maar dat een puur psychologische verklaring te kort door de bocht is. De dokter kan niets vinden biedt een overzicht van actuele kennis en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Door de heldere uitleg en de concrete voorbeelden worden ‘vage klachten’ voor de lezer steeds minder vaag. De dokter kan niets vinden is een aanrader voor iedereen die – al dan niet beroepshalve – meer wil weten over het raadsel van medisch onverklaarde klachten.


De dokter kan niets vinden / Jan Houtveen. - 3e dr. - Amsterdam : Bert Bakker, 2009. - 240 p. - ISBN 9789035134003
Prijs: € 17,95


Recensie:
* TvZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 120 (2010) nr. 2 (februari) p. 47

Leven met een gouden randje : kracht en kleur bij kanker / Dineke Klein, Carin van Doremalen

Elf portretten in woord en beeld laten zien hoe vrouwen met kanker, ieder op hun eigen manier, inspiratie vinden om krachtig en kleurrijk te leven. Ondanks pijn, vermoeidheid, gevoelens van verdriet en wanhoop vertellen zij over de kracht in zichzelf.
Zij leggen uit hoe zij weer balans in hun leven proberen te vinden, na de behandelingen en de vele en heftige ervaringen en gevoelens die hun ziekte met zich meebrengt. Ook geven ze praktische tips hoe zij weer grip kregen op hun leven. Kortom, deze vrouwen tonen hoe zij proberen een gouden randje aan hun leven te geven.
Dit boek wil iets van die ervaringen mee geven aan al diegenen die met kanker te maken krijgen. Aan diegenen die zelf patiënt zijn, maar dit boek is zeker ook bedoeld voor hun naasten en voor hulpverleners die te maken hebben met voorlichting en begeleiding van kankerpatiënten. ‘Leven met een gouden randje’ is een zinvol en inspirerend boek voor iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt.


Leven met een gouden randje : kracht en kleur bij kanker / Dineke Klein, Carin van Doremalen. - 978-90-9024760-1
Prijs: € 14,90


Recensie:
* Captise boekbesprekingen

Dit is geen dagboek / Erna Sassen

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.


Dit is geen dagboek / Erna Sassen. - Amsterdam : Leopold. - 144 p. - ISBN 9789025855789
Prijs: € 13,95


Bron:
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 65 (2010) nr. 3 (maart) p. 229

Opname : ziek tussen vier muren / Arko Oderwald, Koos Neuvel, Willem van Tilburg (red.)

Soms zijn we zo ziek dat we voor kortere of langere tijd tussen de muren van een institutie moeten verblijven. Ziekenhuis, psychiatrische inrichting, verpleeghuis, revalidatiekliniek of sanatorium zouden helend moeten zijn, maar worden lang niet altijd als zodanig ervaren. De patiënt wordt uit zijn of haar normale omgeving gehaald en komt in een omgeving waarin onbekende anderen bepalen wat er gebeurt.
In dit boek worden de vele dimensies van de intramurale zorg besproken vanuit romans, poëzie, films en tv-series.


Opname : ziek tussen vier muren / Arko Oderwald, Koos Neuvel, Willem van Tilburg (red.). - Utrecht : De Tijdstroom, 2009. - 430 p. - ISBN 9789058981585
Prijs: € 29,00


Bron:
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 65 (2010) nr. 3 (maart) p. 228-229


donderdag 4 maart 2010

Waarom gaat het nou nooit eens vanzelf? : de mythe van het leien dakje / Bert van Dijk

Waarom kan het nou nooit eens in een keer goed gaan? Niet weer file, ik kan er echt niet tegen! Dit lukt me nooit! Oh nee hè, dit is echt afschuwelijk! Herken je dat gevoel? Je bent echt niet de enige. Veel mensen hebben last van een 'lage frustratietolerantie', en vinden dat de dingen makkelijk moeten gaan. Zit er iets tegen, dan is dat onverdraaglijk.

Het idee dat alles van een leien dakje moet gaan, heeft te maken met onzekerheid. Je hebt jezelf wijsgemaakt dat je het leven alleen aankunt als het meezit. Dus als iets niet helemaal vlekkeloos gaat, word je moedeloos en geef je het al snel op. Al met al een hoop onnodige spanningen en vooral veel ongenoegen, bij jou en bij anderen. Waarom gaat het nou nooit eens vanzelf? leert je omgaan met deze frustraties. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Waarom gaat het nou nooit eens vanzelf? : de mythe van het leien dakje / Bert van Dijk. - Zaltbommel : Thema, 2009. - 96 p. - ISBN 9789058716828
Prijs: € 18,95


Bron:
*Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 2 (maart) p. 35

Liefde is overal / Loes van Veen



Liefde is overal is een serie programma’s, waarin jonge mensen met een beperking vertellen over onderwerpen die met liefde te maken hebben. De deelnemers aan dit filmproject vertellen hun ervaringen, omdat ze willen dat het gemakkelijker wordt om over liefde te praten met mensen met een beperking.


De deelnemers aan het filmproject doen leuke activiteiten die ze afwisselen met vraaggesprekken. Mensen met een beperking werken voor en achter de schermen mee aan het maken van de film.’


Deze film bestaat uit vier delen, met de onderwerpen: Je lichaam, Vriendschap en relaties, Veiligheid en seks en Liefde en seks. Het doel van deze films is de onderwerpen beter bespreekbaar te maken. De films kunnen met name gebruikt worden in de gehandicaptenzorg en het onderwijs. 
De serie is gemaakt in opdracht van de LFB, een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben voor en achter de schermen meegewerkt aan het maken van de serie. Zij vertelden hun verhalen over deze onderwerpen en hielpen mee bij het filmen en fotograferen.

Liefde is overal / Loes van Veen. - Houten : Loes van Veen, 2009

Prijs: € 23,80


Recensie:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 2 (maart) p. 33
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 5 (mei) p. 33

Zorgen voor een ander 2010 : antwoorden op veelgestelde vragen / Mariëlle Hobert

Bondig overzicht van de belangrijkste regelingen en voorzieningen waarmee een mantelzorger te maken kan krijgen en antwoorden op de meest gestelde praktische vragen zoals:

- Welke regelingen zijn er voor hulp?
- Hoe gaat de indicatiestelling?
- Welke financiële regelingen zijn er?
- Waar is informatie te vinden over hulpmiddelen en vervoer?
- Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
- Welke tips zijn er voor mij als mantelzorger?
- Van welke regelingen kan ik op mijn werk gebruik maken?

Zorgen voor een ander 2010 : antwoorden op veelgestelde vragen / Mariëlle Hobert - 1e dr. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - 116 p. - ISBN 9789031375851
Prijs: € 11,50

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 3 (maart) p. 31

Hoe ga jij met mij om? : koffer met als thema bejegening

De expertisegroep respectvolle bejegening heeft een koffer ontwikkeld met de naam 'Hoe ga jij met mij om? '. De koffer is gemaakt als instrument voor begeleiders, trainers en opleiders. In de koffer zitten spel- en werkvormen om met elkaar te bespreken, te kijken, te spelen, te bewegen en te spiegelen. In de koffer zit een DVD waarmee met behulp van een zestal thema’s, neergezet in korte scènes, de kijker op een prikkelende manier bewust wordt van eigen doen en laten. Ook een spel rondom het theme bejegening en een handreiking om zelf een workshop of themadag te organiseren.


Hoe ga jij met mij om? : koffer met als thema bejegening. - Sliedrecht : Carantegroep
Prijs: € 295,00

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 3 (maart) p. 30
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 4 (mei) p. 39






Dromen van vaccins : dertig jaar op zoek naar de juiste reactie / Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit, telg uit een artsenfamilie, droomde als kind niet van vaccins. Toch zal de keuze voor zijn studie Medicijnen onbewust een poging zijn geweest een beetje dichter in de buurt van zijn vader en grootvader te komen. Die drijfveer bracht hem ertoe zijn leven te wijden aan het bestrijden van virussen, bacteriën en parasieten en vooral van micro-organismen die via bloed worden overgebracht.


Dromen van vaccins is het verslag van een persoonlijke reis door de wereld van micro-organismen. Die reis duurt nu al dertig jaar. Goudsmit voert ons langs gekkekoeienziekte, aids, polio, griep, SARS en hondsdolheid. Een speciale plaats wordt ingeruimd voor griep en met name de Mexicaanse griep. Ook verklaart Goudsmit het toegenomen verzet tegen vaccinatie en draagt oplossingen aan om deze weerstand het hoofd te bieden. Met een niet-aflatend enthousiasme blijft hij hopen op en werken aan een wereld waarin antistoffen het winnen van de virussen – en de lezer hoopt dat met hem.


Dromen van vaccins : dertig jaar op zoek naar de juiste reactie / Jaap Goudsmit. - Amsterdam : Contact, 2009. - 238 p. - ISBN 9789025429102
Prijs: € 29,95


Bron:

* Medisch contact, jrg. 64 (2010) nr. 8 (februari) p. 341

Het wordt steeds stiller : praten met mensen die aan dementie lijden / Paul Dautzenberg

Praten over dementie lijkt langzamerhand geen taboe meer. De machtigen van de aarde komen er voor uit: 'I have Alzheimer' (Ronald Reagan, voormalig president van de VS). Praten met mensen die aan dementie lijden is echter ongelooflijk moeilijk en confronterend.
Paul Dautzenberg is al bijna twintig jaar klinisch geriater en heeft intussen duizenden mensen met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer gehad. Zijn enorme praktijkervaring zet hij in dit boek om in eindeloos veel tips en handvatten om in gesprek te blijven met iemand met dementie. Waarover praat je? Hoe geef je antwoord? Hoe reageer je op probleemgedrag? Wat zeg je als je op bezoek gaat? Waar praat je wel over, waar niet? Wordt het gesprek anders in het verpleeghuis?


Het wordt steeds stiller : praten met mensen die aan dementie lijden / Paul Dautzenberg. - Utrecht : Inmerc, 2009. - 142 p. - ISBN 9789066116191
Prijs: € 19,95


Bron:
* Psychiatrie & verpleging, jrg. 86 (2010) nr. 1 (januari/februari) p. 50
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 4 (april) p. 47

En dan is er nog altijd de hoop / Loes Claerhoudt

Waarom ik niet? hield ik me voor in plaats van me af te vragen waarom juist mij de ziekte ALS was overkomen. Het beschikte en trof ons gezin zwaar. Maar levens dienen nu eenmaal offers te brengen, het ene meer dan het andere.


Indertijd kreeg ik regelmatig de vraag gesteld of ik niet heel erg boos was omdat mij dit overkwam. Nee dus, al vond ik dat wij wel zwaar op de proef werden gesteld. Je hebt ernstige gebeurtenissen nodig om met beide benen op de grond te leren staan.


En dan is er nog altijd de hoop / Loes Claerhoudt. - Utrecht : Inmerc, 2009. - 159 p. - ISBN 9789066119888
Prijs: € 19,95


Bron:
* Psychiatrie & verpleging, jrg. 86 (2010) nr. 1 (januari/februari) p. 50

Slim internetten / Maartje Heymans

Handige tips en trucs én natuurlijk de laatste internettrends:
• Alles over radio en tv via internet.
• Alles over twitteren, chatten en bloggen.
• Alles over webteksten vertalen.
• Alles over Google maps en TomTom.
• Alles over virtuele werelden.

‘Slim internetten’ is een gedegen naslagwerk voor iedereen die maximaal gebruik wil maken van alle mogelijkheden die internet te bieden heeft. Door veel schermafbeeldingen en stap-voor-stap-oefeningen kunnen gevorderde én beginnende internetgebruikers direct met ‘Slim internetten’ aan de slag.

Slim internetten / Maartje Heymans. - Den Haag : Consumentenbond, 2009. - 192 p. - ISBN 978 905951 1217
Prijs: € 21,00