maandag 18 januari 2010

Borstkanker ontsluierd [DVD]

In de film worden allochtone vrouwen uit diverse culturen gevolgd bij deelname aan het bevolkingsonderzoek, de gang door het ziekenhuis en de periode na de ziekte. Openhartig praten zij over onderwerpen als het taboe op kanker, de rol van het geloof en de gevolgen voor de relatie en het ontdekken van hun eigen kracht.

De film bestaat uit drie afzonderlijk te bekijken delen. Deel 1 gaat over het belang van vroege ontdekking van borstkanker. De film volgt Nafissa (Marokkaanse afkomst) die voor het eerst een uitnodiging krijgt voor het bevolkingsonderzoek. Deel 2 gaat over de behandeling. Hier staan Goli (Koerdische afkomst) en Reyhan (Irakese afkomst) centraal. In deel 3 kijken vijf allochtone vrouwen die borstkanker hebben gehad, terug op de ziekte. Een extra deel geeft een korte impressie van de mammapoli.

Borstkanker ontsluierd [DVD]. - Nijmegen : IKO, 2009
Prijs: € 5,00

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 11 (december) p. 54

Praktische dermatologie : klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur / R.I.F. van der Waal, H.A.M. Neumann


Praktische dermatologie bevat een systematische weergave van 269 huidziekten, ingedeeld naar lokalisatie. Per aandoening staat het ziektebeeld duidelijk en beknopt omschreven, geïllustreerd met een of meerdere klinische foto’s. Deze afbeeldingen gaan steeds vergezeld van een beknopte beschrijving van de betreffende aandoening, differentiële diagnose, korte nadere toelichting en therapie. Ten behoeve van een snelle en duidelijke toegankelijkheid zijn in Praktische dermatologie veel interne verwijzingen en een uitgebreide indexering opgenomen.

Praktische dermatologie : klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur / R.I.F. van der Waal, H.A.M. Neumann. - 1e dr. - Houten : Prelum, 2009. - 404 p. - ISBN 9789085620600
Prijs: € 72,50

Bron:
* Bijzijn : het vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 11 (december) p. 43

* Medisch contact, jrg. 65 (2010) nr. 25 (juni) p. 1199

Een verhaal apart : praktijkverhalen over dilemma's in de bemoeizorg / Simone van de Lindt, Rozemarijn Esselink, Harry Gras ... [et al.]


Een verhaal apart zoemt in op de praktijk, op een scala van lastige situaties in de bemoeizorg, maar ook op de creatieve, slimme interventies.
In ‘Een verhaal apart’ vertellen hulpverleners over hun cliënten en over hun aanpak van de problemen. Ieder verhaal gaat in op dilemma’s die zij tegenkomen in de meest uiteenlopende situaties en met een rijke schakering aan personages. Elk verhaal vertelt over de benaderingen en keuzes die hulpverleners maken om de impasse te doorbreken en een verbetering te realiseren in een vaak uitzichtloos bestaan. De lezer kan hierdoor al lezend leren van de opgedane kennis en ervaring. Het boek is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met hulp aan sociaal kwetsbaren. Voor de praktijk, maar ook voor hen die beleid maken, zorgarrangementen ontwikkelen en de bemoeizorg moeten financieren.

Een verhaal apart : praktijkverhalen over dilemma's in de bemoeizorg / Simone van de Lindt, Rozemarijn Esselink, Harry Gras ... [et al.]. - 1e dr. - Amsterdam : SWP, 2009. - 176 p. - ISBN 9789088500077
Prijs: € 21,65


Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 1 (januari) p. 29

Had ik het maar geweten / Ruud Dirkse, Caro Petit



Iemand met dementie heeft zelf maar beperkt ziekte-inzicht. Daarom is het van groot belang dat familie, vrienden en verzorgenden dit inzicht wel krijgen en ernaar handelen. Had ik het maar geweten biedt hiervoor veel praktische tips, gericht op communicatie, het omgaan met geheugenproblemen, mentorschap bij medische en financiële kwesties, activiteiten en het toepassen van nieuwe technieken en hulpmiddelen.
Had ik het maar geweten is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden. Bijzonder zijn persoonlijke ervaringen van bekende Nederlanders zoals Adelheid Roosen en Gerdi Verbeet.

Had ik het maar geweten / Ruud Dirkse, Caro Petit. - Utrecht : Kosmos, 2009. - 208 p. - ISBN 9789021546483
Prijs: € 22,50

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 42 (2010) nr. 1 (januari) p. 35

Zorgen doe je samen / Inge van Nistelrooy

Zorgen is een relatie aangaan, zorgen doe je samen. Het zorgproces speelt zich af tussen mensen. De een is hulpbehoevend, de ander is van harte bereid zorg te bieden. Wat gebeurt er tussen zorgvrager en zorgverlener? Hoe speelt het sociale netwerk van de zorgvrager een rol? In deze uitgave komen mensen aan het woord die vertellen over zorgrelaties. Over houden van mensen die je verzorgt. Over de ontroerende trouw van partners voor elkaar, ook al is er al lang geen echt contact meer mogelijk. Over rouw bij professionele zorgverleners, als een cliënt, bewoner of patiënt overlijdt.

De auteur kiest bewust voor een visie op zorg die start bij de relaties tussen mensen, niet bij de techniek en de handelingen. Daarmee neemt de auteur stelling in het actuele debat over wat ‘goede zorg’ is.

Zorgen doe je samen / Inge van Nistelrooy. - Heeswijk : Abdij van Berne. - 40 p. - ISBN 9789070395391

Prijs: € 10,00


Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 42 (2010) nr. 1 (januari) p. 35
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 39 (2010) nr. 4 (april) p. 31

Een vreemde kostganger in mijn hoofd / Evert van Rossum


Op 54-jarige leeftijd krijgt Evert van Rossum te horen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Na deze onthutsende diagnose gaat hij samen met zijn partner Izaak de uitdaging aan om deze ongrijpbare ziekte een plek te geven in hun leven. Ze trekken een fles champagne open en zijn vastbesloten hun leven niet volledig door de ziekte te laten bepalen.

Maar Evert verandert van dag tot dag. Besef van tijd en ruimte is hij kwijt. Iedere ochtend loopt hij eerst de klerenkast in voordat hij de wc weet te vinden. Van een heringerichte supermarkt raakt hij overstuur. Maar op goede dagen heeft Evert zijn roze bril op en omhelst hij wildvreemden op straat. Met een bewonderenswaardige eerlijkheid en veel gevoel voor humor beschrijft hij de glijbaan waarop hij terecht is gekomen.

In 'Een vreemde kostganger in mijn hoofd' doet Evert van Rossum verslag van de obstakels die iemand die op relatief jonge leeftijd begint met dementeren dagelijks tegenkomt. Elke dag levert hij een stukje van zichzelf in, langzaam verandert hij in een ander mens.

Een onthutsend en ontroerend portret van een ziekte die met veel taboes omgeven is en waarover nog niet eerder uit de eerste hand geschreven werd.

Een vreemde kostganger in mijn hoofd / Evert van Rossum. - Amsterdam : Van Gennep, 2009. - ISBN 9789055151554
Prijs: € 13,90


Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 42 (2010) nr. 1 (januari) p. 35

Coachen in samenwerkingsrelaties / John Sijnke



Coachen wordt in dit boek behandeld als begeleidingstijl of stijl van leidinggeven in een (semi)permanente samenwerkingsrelatie. De individuele coachingsrelatie staat centraal. Geen omvangrijke theoretische verhandelingen, maar praktijkgerichte uiteenzettingen met concrete handvatten. Het boek is vooral gericht op methodisch en doelgericht vormgeven aan het proces van coachen, met de nodige aandacht voor de noodzakelijke vaardigheden.

Na enkele korte inleidende hoofdstukken volgen hoofdstukken die direct aan de praktijk zijn gerelateerd. Samen vormen ze een combinatie van compacte achtergrondinformatie en praktische handreikingen voor het dagelijkse werk.


Coachen in samenwerkingsrelaties / John Sijnke. - 2e dr. - Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2009. - 86 p. - ISBN 9789035231535
Prijs: € 14,95


Bron:
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 1 (januari) p. 41

Verlossers naast God / Anne-Mei Thé


Kroniek van de euthanasie in ons land. Nederland is een van de weinige landen waarin euthanasie in de wet is vastgelegd.
Door talloze gesprekken met artsen werpt Thé licht op de euthanasiepraktijk, nu en in het verleden. Dat levert een onthullend en vaak ontroerend beeld op. Al voordat het woord was uitgevonden, hielpen dokters hun patiënten sterven, vaak zelfs in christelijke kringen. Uit barmhartigheid, zeggen zij zelf.
Later leidden juristen en ethici het debat over dit heikele onderwerp. Zij waren het die zorgden voor het legaliseren van euthanasie. Het zelfbeschikkingsrecht deed zijn intrede. Maar hoe stonden de dokters hiertegenover, die de euthanasie moesten uitvoeren?
Verlossers naast God belicht de geschiedenis van euthanasie in de 20ste eeuw in al zijn facetten. 



Verlossers naast God / Anne-Mei Thé. - Amsterdam : Thoeris. - 256 p. - ISBN 9789072219893
Prijs: € 19,95


Bron:
* Nursing, jrg. 16 (2010) nr. 1 (januari) p. 41


Recensie:
* Medisch contact, jrg. 65 (2010) nr. 1 (januari) p. 17 
* Pallium (2010) nr. 2 (april) p. 8-10
* Captise boekbespreking
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 65 (2010) nr. 5 (mei) p. 416-419