dinsdag 29 december 2009

Digitale didactiek : praktische stappenplannen voor het gebruik van ICT in het hoger onderwijs / Gerard Baars (red.)

In Digitale didactiek wordt aandacht besteed aan principes voor effectief onderwijs met gebruik van ICT-middelen, het gebruik van ICT bij het uitvoeren van werkvormen, de selectie en het gebruik van online leermaterialen, het gebruik van ICT bij het begeleiden van studenten en het gebruik van ICT bij het toetsen van studenten. Al deze onderwerpen worden geïllustreerd met concrete stappenplannen die docenten, maar ook onderwijsadviseurs direct kunnen gebruiken bij het ontwerpen en uitvoeren van onderwijsactiviteiten.


Digitale didactiek : praktische stappenplannen voor het gebruik van ICT in het hoger onderwijs / Gerard Baars (red.). - 1e dr. - Den Haag : Lemma, 2008. - 148 p. - ISBN 9789059312937
Prijs: € 25,--


Recensie:
* Onderwijs & Gezondheidszorg, jrg. 33 (2009) nr. 7 (december) p.28

vrijdag 11 december 2009

Lichaamstaal voor dummies / Elizabeth Kuhnke


Als jij uit andere mensen geen wijs wordt of als je wilt dat mensen anders op je reageren, is inzicht in lichaamstaal een must. In dit boek ontdek je hoe het lichaam laat weten wat mensen echt bedoelen en hoe je een positieve indruk kunt maken door je gebaren en uitdrukkingen. Bovendien krijg je meer inzicht in lichaamstaal, waardoor je je persoonlijke en beroepsrelaties ingrijpend kunt veranderen.

Lichaamstaal voor dummies / Elizabeth Kuhnke. - Amsterdam : Pearson Addison Wesley, 2009. - XV, 247 p. - ISBN 9789043018395
Prijs: € 19,95

Waarom ben je zo? : over persoonlijkheidsstoornissen / Moniek Thunnissen


Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Waarom gaan mensen met deze aandoening niet zo snel naar de dokter? Welke vormen kennen we? En waarin verschilt iemand met narcistische kenmerken nu eigenlijk van iemand met theatrale eigenschappen?
In dit boek leest u in heldere taal waarom iemand met een persoonlijkheidsstoornis 'zo is'. U krijgt inzicht in de symptomen en u verneemt waarom het zo moeilijk is een diagnose te stellen. En mocht u denken dat deze aandoening niet te behandelen is, dan is voor u het hoofdstuk over behandeling wellicht een echte eyeopener.

Waarom ben je zo? : over persoonlijkheidsstoornissen / Moniek Thunnissen. - Wormer : Inmerc, 2009. - 121 p. - (Spreekuur thuis). - ISBN 9789066116887
Prijs: € 19,95

Je baby / Hilde Marx


Boek voor ouders die op zoek zijn naar objectieve, betrouwbare en eigentijdse informatie over het eerste jaar van hun baby. Omdat het is geschreven door Nederlandse auteurs, staat de informatie dicht bij de dagelijkse Nederlandse praktijk.
O.a. de volgende onderwerpen komen aan bod:

Voeding en verzorging Borst- en flesvoeding, veiligheid en veel praktische tips die de dagelijkse verzorging gemakkelijker maken!
Ontwikkeling & spelletjes Wat gebeurt er in dat eerste jaar? Met babyspelletjes stimuleer je de band tussen ouder en kind.
Denk om jezelf Zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied verandert er veel - zorg dat je er optimaal van kunt genieten.
Partners worden ouders Hoe laat je alles zo goed mogelijk functioneren in je nieuwe gezin?
Veiligheid voorop Hoe maak je je huis kindveilig en tips voor onderweg.
Het medisch ABC Wat doe je als je baby ziek wordt? Een overzicht van alle kinderkwaaltjes en -ziekten, een EHBO-overzicht en een gifwijzer.


Je baby / Hilde Marx. - 5e dr. - Houten : Het Spectrum, 2009. - 294 p. - ISBN 9789027416643
Prijs: € 35,96

De excellente leerkracht : de fundamenten van zijn succes / Ton Langelaan, Willem Plomp


In dit boek staat de excellente docent model. Dit is een docent die door de manier waarop hij tegen het onderwijs aankijkt, jarenlang met plezier en passie voor de klas heeft gestaan. Door jezelf aan deze docent te spiegelen, ervaar je als aankomende docent wat excellent gedrag is. Je leert met welke denk- en handelswijze je succesvol kunt zijn. De auteurs maken gebruik van neuronlinguïstisch programmeren (NLP). Bij NLP is excellent gedrag geen gevolg van karaktertrekken of talenten, maar een vorm van aan te leren gedrag.

Het boek begint met een model dat een consistente verklaring geeft voor de werkwijze van docenten. Aan de hand hiervan kun je het eigen gedrag inzichtelijk maken en verbeteren. Het model wordt gebruikt bij de overige onderwerpen in het boek, zoals: de relatie met de ander, orde en structuur, gespreksvoering, doelen bereiken en doelen stellen, et cetera. Het boek bevat veel voorbeelden, reflectievragen en opdrachten.


De excellente leerkracht : de fundamenten van zijn succes / Ton Langelaan, Willem Plomp. - 3e dr. - Soest : Nelissen, 2009. - 197 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024416608
Prijs: € 23,50

Wat kan ik voor je doen? : steunen bij rouw / Karin Kuiper


Praktische handleiding voor iedereen die in zijn omgeving te maken heeft met mensen in de rouw. Zonder hulp redt niemand het, maar welke hulp kun je bieden? Boekje vol tips. Het zijn adviezen van lotgenoten en ervaringsdeskundigen die duidelijk maken wat je kunt betekenen voor mensen die rouwen.

Wat kan ik voor je doen? : steunen bij rouw / Karin Kuiper. - Arnhem : TerraLannoo, 2009. - 128 p. - ISBN 9789089891402
Prijs: € 9,95

Had ik het maar geweten / Ruud Dirkse, Caro Petit


Iemand met dementie heeft zelf maar beperkt ziekte-inzicht. Daarom is het van groot belang dat familie, vrienden en verzorgenden dit inzicht wel krijgen en ernaar handelen. Had ik het maar geweten biedt hiervoor veel praktische tips, gericht op communicatie, het omgaan met geheugenproblemen, mentorschap bij medische en financiële kwesties, activiteiten en het toepassen van nieuwe technieken en hulpmiddelen.
Had ik het maar geweten is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden. Bijzonder zijn persoonlijke ervaringen van bekende Nederlanders zoals Adelheid Roosen en Gerdi Verbeet.

Had ik het maar geweten / Ruud Dirkse, Caro Petit. - Utrecht : Kosmos, 2009. - 204 p. - ISBN 9789021546483
Prijs: € 22,50

Ik was nog maar een kind / Isabelle Aubry


Elk jaar worden er duizenden kinderen seksueel misbruikt. In veel gevallen gebeurt dit binnen hun eigen families, en zowel het kind als de mensen in de omgeving zwijgen erover. Ook Isabelle Aubry ging jarenlang gebukt onder het grote geheim dat ze met zich meedroeg: het stelselmatige misbruik door haar vader.

Tot ze op een dag besloot dat ze niet langer slachtoffer wilde zijn. In haar ontroerende, aangrijpende boek durft Isabelle Aubry voor het eerst te vertellen over de beproevingen die zij in haar kinderjaren moest doorstaan. Als volwassen vrouw is zij er na jarenlange therapie in geslaagd de slechte invloed van haar verleden achter zich te laten; zij is nu een gedreven voorvechter van incestslachtoffers.

Ik was nog maar een kind / Isabelle Aubry. - Amsterdam : Arena, 2009. - 206 p. - ISBN 9789089900937
Prijs: € 18,95

maandag 7 december 2009

Als leidinggeven je vak is : basisvaardigheden voor zorg en welzijn / Anton van den Dungen, Coen Dirkx, Ron Groothuis


Delegeren, samenwerken, motiveren, plannen en ook nog eens zelf op de hoogte blijven en bijleren ... Als moderne leidinggevende in de zorg moet je een alleskunner zijn en dat is nogal wat. Want hoe doe je dit allemaal tegelijk, efficiënt en zonder jezelf uit het oog te verliezen?

Als leidinggeven je vak is laat zien hoe het werkt. Met speciaal op de zorgsector afgestemde adviezen, praktijkvoorbeelden en overzichtelijke modellen brengen de auteurs de belangrijkste managementvaardigheden aan de orde.

Maar dat niet alleen. Met dit boek willen ze vooral ook bijdragen aan jouw eigen ontwikkeling. Het is zo belangrijk om af en toe stil te staan bij je sterke en minder sterke kanten en na te denken over vragen als: Wat is binnen mijn zorgorganisatie het hardst nodig? Past dat bij mij? En hoe zorg ik er zelf of via anderen voor dat dingen verbeteren?

Als leidinggeven je vak is : basisvaardigheden voor zorg en welzijn / Anton van den Dungen, Coen Dirkx, Ron Groothuis. - Zaltbommel : Thema, 2009. - 232 p. - ISBN 9789058716620
Prijs: € 22,95

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 12 (december) p. 32

Werken in de zorg na je vijftigste / Carla Engelsman


Deze publicatie geeft werkgevers en werknemers inzicht in: de aard van de arbeidsproblemen van vijftigplussers die als verpleegkundige, helpende, verzorgende of begeleider werken en de inspirerende maatregelen die nodig zijn opdat om vijftigplussers hun werk , gemotiveerd en met plezier blijven doen.

Werken in de zorg na je vijftigste / Carla Engelsman. - Utrecht : Vilans, 2009. - 31 p.
Prijs: € 7,50

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 12 (december) p. 32

Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten / J. van Amerongen, H. Elling, J.J.M. van Hagen


De beroepen van doktersassistent en praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk vereisen naast communicatieve en medisch-technische vaardigheden ook kennis van en inzicht in acute en chronische aandoeningen. Daarbij kan een gedegen kennis van medicijnen niet gemist worden. In dit boek worden na een algemene inleiding de meest gebruikte geneesmiddelen behandeld. Telkens worden daarbij, vanuit het perspectief van de doktersassistent en praktijkondersteuner, de voor de dagelijkse praktijk belangrijkste zaken voor het voetlicht gehaald.
Zo kan de door een hulpvrager gebruikte medicatie bij een intake belangrijk zijn bij het bepalen van het spoedeisend karakter van een hulpvraag. Daarnaast is ook het geven van voorlichting en advisering over medicatie niet mogelijk zonder een goede kennis over de werking en toepassing van geneesmiddelen.

Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten / J. van Amerongen, H. Elling, J.J.M. van Hagen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - ISBN 9789031361717
Prijs: € 35,00

Bron:
* De doktersassistent, jrg. 37 (2009) nr. 6 (november) p. 3

Doe-het-zelfzorg-boek / Anne-Mei The, Cilia Linssen, Sanne van Roosmalen

Werken in de ouderenzorg vergt veel inspanning van je. Dagelijks heb je te maken met de dood, ziekte en agressie. Je praat veel met bewoners, hun familieleden en je collega's. Elke dag maak je moeilijke keuzes. Zorg je in al die drukte eigenlijk wel goed genoeg voor jezelf?

Het Doe-het-zelfzorg-boek helpt je hierbij. Het bevat vijf onderdelen met vragen: over jou en jezelf, over jou en je team, over jou en bewoners, over jou en familie van bewoners en ten slotte over jou, het management en de organisatie. Door de vragen te beantwoorden kun je voor jezelf duidelijk krijgen wat je belangrijk vindt op de werkvloer. Je komt erachter of er conflicten zijn met je collega's of het management en hoe je deze kunt voorkomen.

Jij bepaalt zelf de richting van het programma. Je kunt de vragen beantwoorden in de volgorde die je zelf wilt. Binnen elk thema is er steeds een opdracht die je samen met collega's zult behandelen. Zo leer je hoe zij omgaan met een bepaalde problematiek en hoe je beter kunt samenwerken. Door het uitvoeren van de actiepunten die je tijdens het programma opstelt, kun je ervoor zorgen dat alles voortaan meer naar je zin verloopt.

Doe-het-zelfzorg-boek / Anne-Mei The, Cilia Linssen, Sanne van Roosmalen.- Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - ISBN 9789031363414
Prijs: € 25,00

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 41 (2009) nr. 11/12 (november/december) p. 11
* Bijzijn-XL, (2011) nr. 11/12 (december) p. 54

Mijn moeder lag om 11 uur nog in bed / Huub Buijssen

Stel, je werkt als verpleegkundige in een psychogeriatrisch verpleeghuis. Een vrouw vindt dat haar dementerende moeder te weinig persoonlijke aandacht krijgt. Ze zegt dat jij en je collega's haar moeder vaak te lang laten wachten voordat ze naar de wc wordt gebracht. Jij vindt deze kritiek onterecht, want je weet dat jij en je collega's jullie best doen, maar je wilt geen ruzie veroorzaken. Hoe kun je het beste reageren?

Iedereen krijgt wel eens te maken met kritiek van anderen. Aan de hand van veel herkenbare situaties en levendige voorbeelden uit de zorgpraktijk legt auteur Huub Buijssen je op een beeldende manier uit hoe je het beste kunt reageren op kritiek van familieleden. Hij reikt daarvoor negen eenvoudige, effectieve strategieën aan die je in staat stellen het contact met de familieleden van je patiënten veel soepeler te laten verlopen.

Mijn moeder lag om 11 uur nog in bed / Huub Buijssen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - 64 p. - ISBN 9789031361786
Prijs: € 22,50

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 41 (2009) nr. 11/12 (november/december) p. 11
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 5 (2010) nr. 1 (januari) p. 44

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie / Henk Nouws


Vanaf 2003 ontwikkelt de Stichting Wonen met Dementie activiteiten om kleinschalig wonen bekend te maken bij het publiek en het belang ervan onder de aandacht te brengen bij de politiek en beleidsmakers. De afgelopen jaren is kleinschalig wonen van utopie tot mainstream geworden. Dit boek is het sluitstuk van de stichting die daarmee wil stimuleren dat mensen − medewerkers, familie, managers, bestuurders − zelf nadenken over goede zorg en daar naar handelen met als rode draad: zorg voor een goede visie en deel die met elkaar. Kleinschalig wonen is geen trucje.


Kleinschalig wonen voor mensen met dementie / Henk Nouws. - 1e dr. - Maarssen : Elsevier gezondheidszorg, 2009. - ISBN 9789035231078
Prijs: € 11,95

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 41 (2009) nr. 11/12 (november/december) p. 11