vrijdag 24 juli 2009

Eerste hulp oefenboek / Het Nederlandse Rode Kruis

Oefenboek geschreven als hulpmiddel bij eerste hulpcursussen. In het boek zijn die onder­werpen opgenomen waarvan de Nederlandse Rode Kruis organisatie, vindt dat iedereen ze zou moeten beheersen.

De beschreven eerste hulptechnieken zijn weten­schappelijk onderbouwd volgens de meest recente Europese eerste hulprichtlijnen die door het Rode Kruis met steun van de Europese Commissie zijn ontwikkeld.

Het boek bevat bovendien tientallen praktijkoefe­ningen en duidelijke kleurenfoto's.

Eerste hulp oefenboek / Het Nederlandse Rode Kruis. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 130 p. - ISBN 9789031351381
Prijs: € 14,95

Dement: zo gek nog niet : kleine psychologie van dementie / Bère Miesen


Dement: zo gek nog niet gaat onder meer in op het bewustzijn, ontkennen en aanvaarden van de ziekte. Dat is een proces van verwerking dat met onzekerheid en twijfel gepaard gaat. De lezer wordt op een heldere en meeslepende manier binnengeleid in de gedachte- en belevingswereld van mensen die aan dementie lijden en in die van hun familieleden en verzorgenden. Dementerende mensen zelf, hun familie, vrienden en hulpverleners kunnen dit boek veel inzicht, steun en houvast ontlenen. Zo worden hun gevoelens hanteerbaar. Een indringend boek over de psychologische kanten van dementie.

Dement: zo gek nog niet : kleine psychologie van dementie / Bère Miesen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - 208 p. - ISBN 9789031363315
Prijs: € 22,50

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 41 (2009) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 27-30
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 64 (2009) nr. 10 (oktober) p. 944-945
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 10 (november) p. 45

Zorg om mensen met dementie : een handleiding voor verzorgenden / Bère Miesen

Zorg om mensen met dementie helpt aan de hand van verschillende thema's begrijpen hoe verschillend dementie kan uitpakken, hoe groot het lijden kan zijn en hoeveel verdriet en paniek een patiënt met dementie vaak meemaakt. Beter inzicht in wat er aan de hand is, maakt dat de momenten van contact tussen verzorgenden en mensen met dementie en hun familieleden in het werk kunnen leiden tot betere communicatie.

Zorg om mensen met dementie : een handleiding voor verzorgenden / Bère Miesen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 208 p. - ISBN 9789031353064
Prijs: € 25,70

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 41 (2009 nr. 7/8 (juli/augustus) p.27-30

dinsdag 14 juli 2009

Mijn leven in fragmenten : met dementerenden in gesprek over hun leven / Wout Huizing

Wat is belangrijk voor een dementerende oudere? En hoe kom je gemakkelijk met hen in gesprek zonder dat er een vraag-antwoord situatie ontstaat? Dat is vaak niet eenvoudig. Inzicht in de communicatie met dementerenden is nodig en de vaardigheid om die gesprekken zo te laten verlopen dat de dementerende niet geconfronteerd wordt met zijn beperkte mogelijkheden om kennis uit zijn geheugen op te roepen. Mijn leven in fragmenten is een praktisch hulpmiddel om in contact te komen met mensen die in de eerste fasen van het dementeringsproces verkeren. In dit pakket is een set themakaarten met een overzichtelijke handleiding opgenomen waarmee familieleden, vrijwilligers en zorgverleners geholpen worden in gesprek te gaan over het leven van de dementerende.

De set themakaarten heeft betrekking op de thema's: anderen in mijn leven, mijn bezittingen, mijn bezigheden, mijn kijk op het leven, zorg voor mezelf. Het doel van deze gesprekkenis om via foto's en belevingsgerichte vragen aan te sluiten op gedachten, meningen en gevoelens van de dementerende. Die (fragmenten van) gesprekken kunnen vervolgens duidelijk maken wat op dat moment voor de dementerende belangrijk is.

In de handleiding wordt duidelijk hoe je de gesprekken gestructureerd kunt voeren met behulp van de themakaarten en op welke wijze de gespreksfragmenten kunnen worden uitgewerkt. Ook biedt deze handleiding inzicht in andere begeleidingsvormen voor dementerenden. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de emoties die bij dementie een rol spelen.

Het uitgangspunt van Mijn leven in fragmenten is dat de dementerende zelf aan het woord is. De kaarten en de handleiding vormen niet alleen een ideaal hulpmiddel om duidelijk te achterhalen wat op dat moment de dementerende bezig houdt, maar zorgen vooral ook voor vele prachtige en ontroerende 'fragmenten' van herinnering. Het is gebleken dat zulke gesprekken ook kunnen resulteren in zichtbare levensverhalen, zoals levensboeken. Die bieden vervolgens weer gelegenheid op andere momenten met de dementerende in gesprek te gaan. Deze methode sluit aan bij de eerdere uitgave, Mijn leven in kaart, met ouderen in gesprek over hun levensverhalen.

Mijn leven in fragmenten : met dementerenden in gesprek over hun leven / Wout Huizing. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - ISBN 9789031364565
Prijs: € 32,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 6 (juli) p. 45

Recensie:
* Denkbeeld : tijdschrift voor psychogeriatrie, jrg. 22 (2010) nr. 3 (juni) p. 20-21

Handboek studievaardigheden voor het HBO : activiteiten voor studenten in het HBO / N. van Halem, I. Muller

Van studenten in het hbo wordt verwacht dat ze zelfstandig kunnen werken. Hierbij wordt het nodige van hun creativiteit verwacht. Hoe maak je een goed werkstuk, hoe houd je een inspirerende presentatie, waaruit bestaat een gedegen onderzoek, hoe bereid je je voor op een interview?
In het Handboek Studievaardigheden voor het hbo staan een kleine 70 activiteiten waarmee studenten op een actieve manier leren voor een beroep. Met alles wat daarbij hoort: stevige vakkennis, vaardigheden en een goede beroepshouding. Elke activiteit is uitgewerkt naar inhoud, doel en stappenplan (voorbereiden, uitvoeren en afronden). Bij het onderdeel 'Tips' krijgen studenten adviezen hoe missers te voorkomen en hoe variatie en diepgang in de activiteit aan te brengen. Het schema hbo-competenties geeft per activiteit aan, welke specifieke hbo-competenties de student werkt.
Studenten kunnen het Handboek studievaardigheden voor het hbo tijdens de hele studie gebruiken voor studieloopbaanbegeleiding en als naslagwerk bij opdrachten op school en in de praktijk. Er is aandacht voor literatuurstudie en studeren voor een tentamen, maar ook voor werken in een elektronische leeromgeving, onderzoek doen, projectmatig werken en verzamelen van je portfolio. Individueel leren en samenwerken komen beide aan bod.

Handboek studievaardigheden voor het HBO : activiteiten voor studenten in het HBO / N. van Halem, I. Muller. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - ca. 270 p. - ISBN 9789031362011
Prijs: ca. € 25,00

Kwalitatieve geneesmiddelenzorg / Tinne Dilles, Christa Defrenne, Monique Elseviers ... [et al.]

Dit cahier wil de verpleegkundigen bewust maken van hun rol in de geneesmiddelenzorg bij ouderen en hun aandacht vestigen op de huidige mogelijkheden en beperkingen.

Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod:
- de kwaliteit van het medicatiemanagementsysteem;
- de medicatiefiche in de Belgische verzorgingsinstellingen;
- de mogelijke vermindering van het aantal toedieningsfouten in een rusthuis, door een interventiestudie, die gericht is op het verbeteren van de farmacotherapeutische kennis van verpleegkundigen;
- het geneesmiddelengebruik van de ouderen, met speciale aandacht voor obstipatie als nevenwerking.

Kwalitatieve geneesmiddelenzorg / Tinne Dilles, Christa Defrenne, Monique Elseviers ... [et al.]. - Mechelen : Kluwer, 2009. - 114 p. - (Cahier Ouderenzorg). - ISBN 9789046519905
Prijs: € 44,20

Bron:
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 85 (2009) nr. 3 (mei/juni) p. 181

Wit bloed : hoe een kind leukemie overwint / Jan de Ronde

Ian is bijna drie wanneer de diagnose acute lymfatische leukemie wordt gesteld. Jan de Ronde, Ians vader, beschrijft in Wit Bloed wat dit voor een jong gezin betekent.
Opmerkelijk is de gelaagdheid in het boek. Aan de ene kant laat De Ronde de lezer delen in de emotionele achtbaan waarin het gezin terecht komt. De ziekte en vooral de behandeling trekken een zware wissel op Jan, zijn echtgenote en Ians broertje.
De andere kant van Wit Bloed bestaat uit feitelijk-analytische passages waarin de auteur uitlegt hoe de ziekte ontstaat. Glashelder schetst hij het ontstaan van de weeffout die leidt tot acute lymfatische leukemie, onder medici ook wel bekend als t(12;21). Dat maakt het boek niet alleen interessant voor ouders, grootouders, familie en kennissen van leukemiepatiënten, maar ook voor huisartsen, en artsen (in opleiding).

Wit bloed : hoe een kind leukemie overwint / Jan de Ronde. - Amstelveen : Leporello, 2009. - 112 p. - ISBN 9789079624027
Prijs: € 12,50

Bron:
* Nursing, jrg. 15 (2009) nr. 6 (juni) p. 44
Recensie:
* TvZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 119 (2009) nr. 6 (juni) p. 32

Lekker fris! : honderd jaar gezondheid, schoonheid en fatsoen / Mayke Groffen

Hoe heeft de mens door de eeuwen heen zijn lichaam verzorgd? In het boek Lekker fris! geeft Mayke Groffen hierop antwoord. Talrijke illustraties brengen opvattingen en dilemma's in beeld.

Lichamelijke schoonheid en reinheid, fitness, cosmetische verzorging en gezondheid, al deze thema's die in onze huidige tijd een prominente plaats innemen in het publieke en private leven worden in een verrassende historische context geplaatst. Daarnaast wordt ingegaan op belangrijke stedelijke ontwikkelingen, zoals de oprichting van badhuizen en zwembaden, en de aanleg van riolering en waterleiding.

Lekker fris! : honderd jaar gezondheid, schoonheid en fatsoen / Mayke Groffen. - Amsterdam : SUN, 2009. - 320 p. - ISBN 9789085066071
Prijs: € 19,90

Hoe werkt mijn zwangerschap? : handleiding voor aanstaande ouders / Sarah Jordan en David Ufberg

Handzaam, fris in paars en oranje vormgegeven gidsje over alles wat er gebeurt tijdens en net na de zwangerschap. De getekende illustraties wekken met opzet de indruk dat het hier gaat om een technische handleiding. De inhoud sluit daarop aan. De hoofdstukken hebben grappige titels als Werk in uitvoering! en Baby aan boord! Toch is de inhoud zorgvuldig verwoord en ondanks het compacte gidsje ook heel compleet. Over dit onderwerp is natuurlijk al een heel schap vol geschreven, toch zal dit gidsje door de vlotte insteek en schrijfstijl met de gedegen inhoud zeker jonge zwangere vrouwen aanspreken. En mannen, want er is een apart hoofdstuk voor vaders.

Hoe werkt mijn zwangerschap? : handleiding voor aanstaande ouders / Sarah Jordan en David Ufberg. - Breda : Mo'Media, 2009. - 224 p. - ISBN 9789057673641
Prijs: € 14,95

Alles of niets : de borderlinestoornis : informatie en adviezen voor patiënten en betrokkenen / E. van Meekeren

Deze beknopte handleiding is de tiende, geactualiseerde druk van een dertien jaar geleden voor het eerst uitgegeven voorlichtingsfolder. In veertig pagina's wordt een goed overzicht gegeven dat echter uitvoeriger
informatiebronnen niet kan vervangen. Als eerste of snelle informatiebron echter zeer geschikt.
Alles of niets : de borderlinestoornis : informatie en adviezen voor patiënten en betrokkenen / E. van Meekeren. - 10e herz.dr. - Utrecht : Stichting borderline, 2009. - 40 p. - ISBN 9789099607956
Prijs: € 8,00

Leven zonder agenda : zoektocht van een moeder met een bijzonder kind / Marleen Rechsteiner

Marleen is een hoogopgeleide vrouw, is gelukkig getrouwd en heeft een succesvolle carrière. De geboorte van haar zoon met een ontwikkelingsstoornis stelt haar echter voor dilemma's waarmee ze nooit eerder geconfronteerd was. Wanneer haar man wordt uitgezonden naar het buitenland, besluit zij een streep te zetten onder haar drukke en zelfstandige bestaan.

Marleen en haar man Frans leiden een zorgeloos leven en de kroon op hun geluk is de geboorte van hun zoon Emile. Al snel valt het Marleen op dat de baby een futloze indruk maakt en Emile blijkt te lijden aan het Williams-Beuren syndroom, een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Het stel zet hun ambitieuze loopbaan desondanks voort en er komt nog een zoon. De druk op het gezin wordt groter en ze groeien uit elkaar. Als Frans ja zegt tegen een baan in Zuid-Amerika, besluit Marleen achter te blijven in Nederland. Uiteindelijk ziet zij in dat er andere dingen zijn in het leven dan hard werken en ze geeft alle zekerheid op. Marleen reist haar man achterna en in het buitenland accepteert ze uiteindelijk de beperkingen van haar zoon.

Leven zonder agenda is een inspirerend boek van een vrouw wier leven een onverwachte wending neemt en die noodgedwongen op zoek gaat naar een nieuwe balans. Een absolute aanrader voor iedere moderne, bewust levende vrouw die probeert uit te vinden wat nou eigenlijk wel en helemaal niet belangrijk is in haar leven.

Leven zonder agenda : zoektocht van een moeder met een bijzonder kind / Marleen Rechsteiner. - Amsterdam : Artemis, 2009. - 224 p. - ISBN 9789047200789
Prijs: € 18,95

Bron:
* Medisch contact, jrg. 64 (2009) nr. 28 (juli) p. 1244
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2010) nr. 1 (februari) p. 36

dinsdag 7 juli 2009

In de wachtkamer van de dood : leven en sterven met dementie in een verkleurde samenleving / Anne-Mei The

Indringend verhaal over dementerende ouderen in onze samenleving. Momenteel telt Nederland 250.000 dementerenden en dat aantal neemt toe. Dit lot treft wellicht onze ouders, onze geliefden en onszelf.

Anne-Mei The werkte als onderzoeker twee jaar mee in een verpleeghuis. Daar tekende zij de belevenissen op van de demente bewoners en hun familie, van de verzorgenden, de artsen en de managers. Zij onthult wat meestal verborgen blijft: De cultuurkloof tussen de witte bewoners en de gekleurde verzorgenden die hun rituelen, armoede en problemen meenemen naar het werk. De schaarste op de verpleegafdeling en de overdaad in de directieburelen.

Daarnaast ontrafelt The een geval dat eind jaren negentig in het nieuws kwam als 'de zaak 't Blauwbörgje'. De familie van een diep demente man beklaagde zich over het verstervingsbeleid bij hun man en vader, en bracht hem in allerijl naar het ziekenhuis. Wat ging er mis? En kan zoiets weer gebeuren?

Het boek leest als een roman en zet eenieder aan het denken over de invulling van zijn of haar eigen levenseinde.
 
In de wachtkamer van de dood  : leven en sterven met dementie in een verkleurde samenleving / Anne-Mei The. - Amsterdam : Thoeris. - 336 p. - ISBN 9789080811379
Prijs: € 19,95

Bron:
* V&VN magazine, jrg. 4 (2009) nr. 3 (juni) p. 43

Recensie:

Bijzondere zorg voor baby's : omgaan met te vroeg geboren baby's, zuigelingen met een voorkeurshouding en baby's met tonusproblemen / Saakje da Costa, Harm van den Berg

Gerichte en professionele adviezen over de omgang met baby's die zich niet volgens het boekje ontwikkelen. Meestal gaat het dan om baby's die te vroeg zijn geboren, en soms al tijdens de zwangerschap achter zijn gebleven in hun ontwikkeling. Deze kinderen liggen vaak enige tijd in de couveuse in het ziekenhuis, soms hebben ze een aangeboren aandoening en/of is er sprake van een hersenbeschadiging. Het gaat echter ook over kinderen die een voorkeurshouding ontwikkelen en een plat of scheef hoofdje krijgen omdat ze altijd op hun rug liggen.
Ouders maken zich – uiteraard – zorgen over een dergelijke ontwikkeling, en ervaren niet zelden specifieke moeilijkheden in de omgang met de pasgeborene. Logisch dus dat zij wel wat deskundige steun kunnen gebruiken bij dagelijks terugkerende 'rituelen' als voeden, wassen, in bed leggen, aan- en uitkleden et cetera.
Maar dit boek is zeker niet geschreven voor ouders alleen. Ook professionele verzorgers als verpleegkundigen in het ziekenhuis, therapeuten die bij het jonge gezin thuis komen en medewerkers van consultatiebureaus zullen baat hebben bij de van instructieve tekeningen voorziene, heldere adviezen in dit boek.

Bijzondere zorg voor baby's : omgaan met te vroeg geboren baby's, zuigelingen met een voorkeurshouding en baby's met tonusproblemen / Saakje da Costa, Harm van den Berg. - 1e dr. - Assen : Van Gorcum, 2009. - 120 p. - ISBN 9789023244929
Prijs: € 23,50

Bron:
* Kraamsupport, jrg. 12 (2009) nr. 6/7 (juni/juli) p. 30
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 6 (juli) p. 45

Angst en depressie : Over angsten, depressies en aanverwante problematiek bij kinderen en jongeren / Willem de Jong


Wanneer kinderen en jeugdigen onder druk komen te staan en de uitdagingen en opdrachten van het leven als een last gaan ervaren, reageren ze nogal eens met angst- of depressieklachten. Ze trekken zich terug, vermijden spannende situaties en maken zich in feite bijna onzichtbaar. Ze staan vaak in de schaduw van de populaire kinderen en van de leerlingen die veel aandacht opeisen van leerkrachten.
Angst en depressie zijn hier in één boek samengebracht: ze gaan namelijk in ongeveer 50% van de gevallen samen. Angststoornissen en depressie lijken in verschillende opzichten op elkaar, vooral wat betreft de lage zelfwaardering en het negatieve zelfbeeld dat kinderen hebben. Het blijkt dat aan een depressie vaak een periode van angst en stress voorafgaat. Dit samengaan betekent: ernstiger klachten, meer functionele beperkingen, meer gebruik van de gezondheidszorg, langere duur van de stoornis, mogelijk grotere suïciderisico's.

In dit boek komen ook problemen aan de orde waarbij angst en depressie een grote rol spelen: zelfbeschadiging, eetstoornissen, hechtingsstoornissen, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen. Aan ADHD en autisme worden aparte hoofdstukken gewijd, aangezien ook bij deze kinderen vaak angsten aanwezig zijn.

Uit onderzoek is bekend dat vroegtijdige onderkenning en behandeling het aantal klachten op latere leeftijd fors doet afnemen. In Angst en depressie staan praktische kijk- en handelwijzers voor ouders en leerkrachten, bedoeld om signalen tijdig op te kunnen pikken en vervolgens juist en tijdig te kunnen handelen.

Angst en depressie : Over angsten, depressies en aanverwante problematiek bij kinderen en jongeren / Willem de Jong. - Huizen : Uitgeverij Pica. - 192 p. - ISBN 9789077671375
Prijs: € 17,50

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 30

Recensie:
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 64 (2009), nr. 12 (december) p. 1144-1146

Starting up : early intervention bij Down syndroom


'Starting Up: Early Intervention bij Downsyndroom' maakt ouders meteen vanaf de geboorte wegwijs in de hulp die zij voor hun kind kunnen krijgen, zowel medisch als paramedisch, en in het bijzonder ondersteuning bij Early Intervention: vroegtijdige systematische ontwikkelingsstimulering.

Stichting Downsyndroom krijgt veel signalen dat multi-culturele gezinnen met een kind met Downsyndroom nogal eens de weg niet vinden naar de benodigde hulp. In 'Starting Up' laat een vijftal gezinnen van uiteenlopende culturele achtergronden zien welke ondersteuning er mogelijk is en hoezeer die bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van hun kind. Het programma zal daardoor ook andere ouders – alle ouders dus- van kinderen met een ontwikkelingsbelemmering, zoals Downsyndroom, kunnen inspireren. Het geeft handvatten om het kind thuis te helpen in zijn ontwikkeling. Ook zal het voorbeeld van de gezinnen in 'Starting Up' andere gezinnen aanmoedigen om daarbij gebruik te maken van de professionele ondersteuning die er is.

'Starting Up' is ondertiteld in een groot aantal talen: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Marokkaans-Berbers, Nederlands, Portugees, Sorani, Spaans en Turks.

Starting up : early intervention bij Down syndroom [DVD]. - Meppel : Stichting Down Syndroom. - speelduur: 70 min.
Prijs: € 15,00

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 30
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2009) nr. 7 (september) p. 30