dinsdag 28 april 2009

Eenzaamheid begrepen : over armoede en rijkdom van het zelf / Paula Lampe


Bent u wel eens alleen? Als dat uw eigenkeuze is voelt u zich vast senang. Er zijn mensen die alleen zijn en daar niet voor gekozen hebben. In dat geval kan er sprake zijn van eenzaamheidsgevoelens. Die gevoelens kunnen gepaard gaan met stress,onzekerheid en angst. Iedereen heeft wel eens last van eenzaamheidsgevoelens. Door die gevoelens onder het vergrootglas te leggen kan ook de eenzaamheid van anderen beter begrepen worden. Dit boek helpt u stapsgewijs een onderbouwd beeld te vormen van de essentie van eenzaamheid en geeft daarnaast aanzetten om te kunnen omgaan met mensen die alleen zijn als probleem ervaren.

'Eenzaamheid begrepen' is in de eerste plaats geschreven voor HBO studenten van de brede social-work doelgroep, die later in hun werk'eenzaamheid' tegenkomen. Dit geldt speciaal voor hen die met adolescenten en ouderen gaan werken. De informatie is ook bedoeld voor professionals op het brede terrein van zorg en welzijn.

Eenzaamheid begrepen : over armoede en rijkdom van het zelf / Paula Lampe. - 1e dr. - Soest : Nelissen. - 164 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024418213
Prijs: € 17,50

Bron:
* Psy : maandblad over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 13 (2009) nr. 5 (mei) p. 43
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2009) nr. 9 (november) p. 33

Bang voor bloemkool : reportages uit de kinder- en jeugdpsychiatrie / Maurice van Lieshout, Erik Christenhusz

Toen de autistische Gersom als 8-jarige ter behandeling opgenomen werd in een leefgroep van een kinder- en jeugdpsychiatrische instelling was hij bang voor bloemkool. Gewoon eten kon hij niet, net zo min als gewoon spelen, gewoon een video kijken, gewoon het leven van een kind leiden. Gersom vroeg 24 uur per dag aandacht van zijn ouders die zich gevangenen voelden van hun eigen kind. In de leefgroep leerde Gersom eten met vork en mes, overwon hij zijn voedselangst, kreeg hij inzicht in zijn stoornis en leerde hij ermee leven. Hoe dat in zijn werk ging, valt te lezen en te zien in dit bijzondere boek dat gebaseerd is op langdurige observaties en tientallen gesprekken met alle betrokkenen in uiteenlopende instellingen voor kinderen jeugdspsychiatrie.

Maurice van Lieshout (tekst) en Erik Christenhusz (fotografie) legden niet alleen het verhaal van Gersom vast, maar maakten ook reportages over een therapeutische gemeenschap voor adolescenten, de hulpverlening aan multiprobleemgezinnen, het observatie- en diagnoseproces om te achterhalen wat er mis is in een kinderbrein, een gespreksgroep voor meisjes met eetstoornissen, de behandeling van criminele jongeren met ernstig probleemgedrag en de leefwereld van een schizofrene jongen.

Niet eerder gaf een boek in tekst en beeld zo'n toegankelijk, veelzijdig en indringend beeld van de Nederlandse kinder- en jeugdpsychiatrie. Het beschrijft en laat zien, soms tot in de kleinste, fascinerende details, hoe kinderen, jongeren en hun ouders een psychische stoornis ervaren, hoe de deskundigen tot een diagnose komen, hoe de behandeling eruitziet en wat daar wel en niet mee bereikt wordt.

Een boek voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met de kinderen jeugdpsychiatrie: als ouder, gezinsof familielid, patiënt, cliënt, medewerker, collega of student. Maar ook een boek voor iedereen met interesse voor unieke documentairefotografie en meeslepende journalistieke reportages.

Bang voor bloemkool : reportages uit de kinder- en jeugdpsychiatrie / Maurice van Lieshout, Erik Christenhusz. - Utrecht : De Tijdstroom, 2008. - 304 p. - ISBN 9789058981264
Prijs: € 34,00

Recensie:
* Ypsilon nieuws, jrg. 25 (2009) nr. 2 (april) p. 20

Gestoord / Wouter Kusters, Roos Geerse ; ill. Steven Dupré

Stripboek over psychiatrische stoornissen
Hoe vertel je een kind dat zijn vader aan schizofrenie lijdt, of dat zijn broertje autistisch is? In het nieuwe strip- en voorlichtingsboek Gestoord maken kinderen kennis met psychiatrische stoornissen als autisme, psychoses en depressiviteit.

‘Mensen met psychische problemen doen soms raar of irritant. Dat komt doordat er iets mis is in hun hersenen’, zo begint het voorlichtingsboek Gestoord. Het voorlichtingsboek is bedoeld voor jongeren van elf tot zeventien jaar. Er staan verhalen in van jongeren die uitleggen hoe het is om te lijden aan autisme, psychoses, depressies en eetproblemen. De helft van het boek wordt in beslag genomen door het stripverhaal Hersenspinsels van de veelgeprezen Vlaamse striptekenaar Steven Dupré. 
Gestoord is een initiatief van GGZ-Informatiepunt Leiden, een onafhankelijk informatiepunt en inloophuis voor mensen die meer willen weten over de psychiatrie. De stichting gaf het boek uit ter ere van haar vijfjarig bestaan. Coördinator Arjen Bergman: ‘GGZ-Informatiepunt Leiden stelt het boek tijdens haar voorlichtingen gratis beschikbaar aan scholen in de regio.’

Als kinderen in aanraking komen met iemand die onder een psychiatrische stoornis lijdt, beseffen ze wel dat er iets mis is, maar ze weten vaak niet precies wat, legt Bergman uit. ‘Ondertussen denken ze er wel over na en lopen ermee rond. We hopen dat de strip ertoe bijdraagt dat psychiatrische stoornissen ook onder kinderen bespreekbaar worden, zodat zij meer begrip krijgen voor mensen en andere kinderen die in de knoei zitten.’ 

Gestoord / Wouter Kusters, Roos Geerse ; ill. Steven Dupré. - Leiden : GGZ Leiden e.o, 2009. - 95 p. - ISBN 9789081376310
Prijs: 3,95

Bron:
*MGV : maandblad geestelijke volksgezondheid,  jrg. 64 (2009) nr. 5 (mei) p. 426


Recensie:
* Ypsilon nieuws, jrg. 25 (2009) nr. 2 (april) p 17

Op blote voeten : ervaringen in de isoleer / Linda Kramer

Boekje over ervaringen in de isoleer.

Op blote voeten : ervaringen in de isoleer / Linda Kramer. - Amsterdam : Mentrum, 2008
ISBN 9789090236742
Prijs: € 0,00 bij dwangbedwingen@arkin.nl

Bron:
* Deviant, jrg. 16 (2009) nr. 61 (juni) p. 35
Recensie:
* Ypsilon Nieuws, jrg. 25 (2009) nr. 2 (april) p. 9

Het Guillain-Barré Syndroom: uitzicht op herstel [DVD]

Interviews met ex-patiënten en een partner over hun ervaringen in de acute fase en de revalidatie. Over verbijstering, hoop en doorzettingsvermogen. Uitleg over de achtergronden en het herstelproces door professor Van Doorn. De dvd is vooral bedoeld voor mensen in de acute fase van Guillain-Barré Syndroom en hun familieleden. Ook aanbevolen voor hulpverleners. Duur: 13 minuten.

Het Guillain-Barré Syndroom: uitzicht op herstel [DVD]. - Baarn : VSN
Prijs: € 6,50

Bron: 
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 4 (april)  p. 44

De lerende professional / Vera Ranty

Veel afgestudeerden die hun eerste baan ingaan, ervaren die start en de begintijd als heftig. Waarom? Omdat er heel veel bij komt kijken als je zelfstandig en zelfsturend gaat werken als professional: zelfstandig taken uitvoeren en beslissingen nemen in een officiële werksetting, je waarmaken en prestaties laten zien. Plotseling geen hulp meer van school, maar zelf verantwoordelijk zijn voor je handelen.

De lerende professional is geschreven voor alle startende professionals: studenten vinden in dit boek een ondersteuning bij het aanleggen van de basis (werkhouding, karaktereigenschappen, normen en waarden, starters krijgen praktische handvatten en ervaren werkers houden zichzelf met dit boek een spiegel voor. Er zijn hoofdstukken opgenomen over professionaliteit, motivatie, sensitiviteit, authenticiteit en integriteit.

De lerende professional / Vera Ranty. - 1e dr. - Amsterdam : Boom onderwijs, 2008. - 265 p. - ISBN 9789047300595
Prijs: € 24,50

Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 5 (mei) p. 32

Het geheim van je brein / Sandra Aamodt, Sam Wang

We gebruiken onze hersens elk moment van ons leven. Er zijn echter maar weinigen die weten hoe ze werken. Velen denken dat we slechts tien procent van ons brein gebruiken, of dat alcohol hersencellen vernietigt. Deze en andere mythes worden door twee neurowetenschappers ontzenuwd in dit helder geschreven handboek over de echte werking van ons brein. De lezer zal ontdekken wat jetlag is, hoe het brein het denken over religie beïnvloedt en hoe verschillend de hersens van mannen en vrouwen zijn.

Het geheim van je brein / Sandra Aamodt, Sam Wang. - Utrecht : Kosmos, 2008. - 320 p. - ISBN 9789021527581
Prijs: € 22,50

Bron:
* KLIK : Maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 5 (mei) p. 32

woensdag 8 april 2009

Van ingang tot uitgang : een toegankelijke, veilige woning en woonomgeving voor iedereen / T. Mandemaker

Deze publicatie laat zorgmedewerkers kennis maken en nadenken over eisen aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de woning van hun cliënt. Dat omvat ook 'uitgankelijkheid', een tamelijk nieuw begrip dat aangeeft dat mensen, zeker in geval van urgentie, de woning snel en veilig moeten kunnen verlaten.Het is van belang dat zorgmedewerkers enige kijk hebben op toegankelijkheid, veiligheid en uitgankelijkheid. Dit speciaal bij kwetsbare groepen, bijvoorbeeld mensen met dementie. Met behulp van eigen inzicht en de kennis uit deze brochure kan een zorgmedewerker een goed eerste advies geven en verwijzen naar andere, gespecialiseerde, instanties, zoals gemeenten en woningcorporaties.

Van ingang tot uitgang : een toegankelijke, veilige woning en woonomgeving voor iedereen / T. Mandemaker. - Utrecht : Vilans, 2008. - 46 p. - (Zicht op zorg en technologie). - ISBN 9789088390487
Prijs: € 8,73

Bron:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 15 (2009) nr. 3 (april) p. 28

Harry's boek : een zoon met autisme / Lefert Benning

'Harry's boek' is de titel van dit boek omdat het Harry's leven beschrijft. De eerste jaren thuis, daarna in de instelling voor – toen nog – zwakzinnigenzorg. Zijn leven begint met een jarenlange zoektocht tussen hoop en vrees. Harry heeft immers een autistische handicap, maar de term 'autisme' wordt pas bekend als hij de twintig ruim gepasseerd is. Nog langer duurt het voordat de behandeling wordt afgestemd op de mens Harry, met zijn autistische handicap. Dan begint de balans in zijn leven over te hellen van vrees naar hoop.

Harry's boek : een zoon met autisme / Lefert Benning. - Apeldoorn : Garant, 2008. - 148 p. - ISBN 9789085750284
Prijs: € 14,90

Recensie:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2009) nr. 3 (april) p. 10-13

Tips van Yola : praktische adviezen bij allergie en eczeem / Yola de Vries

De auteur heeft zelf veel last van allergie en eczeem en is daarom gaan zoeken naar simpele, goedkope en makkelijke oplossingen voor dagelijkse problemen.

De tips zijn handig, kosten niet veel geld en je hoeft er meestal weinig moeite voor te doen. Achterin staan adressen van patiëntenverenigingen en bedrijven die anti-allergene producten voor de gevoelige huid verkopen.

Tips van Yola : praktische adviezen bij allergie en eczeem / Yola de Vries. - Wormer : Inmerc. - 96 p. - ISBN
9789066117877
Prijs: € 5,95

Bron:
* Nursing, jrg. 15 (2009) nr. 4 (april) p. 39

Als Disney de baas zou zijn in uw ziekenhuis : 9 1/2 dingen die u anders zou doen / Fred Lee

De auteur betoogt dat een ziekenhuis veel meer is dan een serviceorganisatie. Mensen zijn ziek, lijden of hebben pijn, en dat vereist - naast het bieden van service - de zorg voor een optimale ervaring van patiënten in het ziekenhuis. Zo vindt hij vriendelijkheid niet voldoende, er moet sprake zijn van compassie. Het streven moet niet gericht zijn op goede zorg en dienstverlening, maar op excellente zorg.


Als Disney de baas zou zijn in uw ziekenhuis : 9 1/2 dingen die u anders zou doen / Fred Lee. - 1e dr. - Maarssen : Elsevier gezondheidszorg, 2008. - 200 p. - ISBN 9789035230538
Prijs: € 19,95

Bron: 
* Nursing, jrg. 15 (2009) nr. 4 (april) p. 39
* Kind en ziekenhuis, jrg. 32 (2009) nr. 2 (juni) p. 53



Recensie:
* Tijdschrift voor praktijkondersteuning, jrg. 7 (2012) nr. 3 (juni) p. 86

Krachtige leraren, prachtig onderwijs : naar meer contact en bezieling in de school / Henk Galenkamp

Boek over de innerlijke houdingen van mensen (leraren, leerlingen, leidinggevenden) en het daaruit voortkomende gedrag. Galenkamp beschrijft helder welke dynamieken er spelen in de interactie tussen mensen. Hij houdt de lezer daarbij een spiegel voor: pas wanneer we beschadigend gedrag bij onszelf herkennen en erkennen, maken we de weg vrij voor ontwikkeling en ontplooiing.

Krachtige leraren, prachtig onderwijs : naar meer contact en bezieling in de school / Henk Galenkamp. - Amersfoort, CPS, 2009. - 176 p. - ISBN 9789065086051
Prijs: € 29,90

Recensie:
* Bij de les : magazine voor leerlingbegeleiding en schooldecanaat, jrg. 4 (2009) nr. 4 (april) p. 24-25