donderdag 26 februari 2009

Multidisciplinair handboek urine-incontinentie / Dirk De Ridder

Leidraad voor de praktische continentiezorg. Incontinentie voor urine heeft immers vele facetten. De aanpak bij kinderen, volwassenen, ouderen en mensen met een handicap verschilt duidelijk. Verschillende ervaren verpleegkundigen en artsen hebben vanuit verscheidene invalshoeken aan dit boek meegewerkt. Het is de bedoeling om aan de verpleegkundige in het ziekenhuis of in de thuiszorg, praktische tips te verschaffen en tevens wat achtergrondinformatie te bieden over de verschillende vormen van incontinentie.

Multidisciplinair handboek urine-incontinentie / Dirk De Ridder. - Leidschendam : ACCO, 2008. - 128 p. - ISBN 9789033468964
Prijs: € 24,00


Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 38 (2009) nr. 3 (maart) p. 32

woensdag 18 februari 2009

Conflicthantering en diversiteit in de gezondheidszorg / D. Pinto, H. van Doremalen



In de gezondheidszorg komen conflictsituaties regelmatig voor. Het doel van dit boek is het inzichtelijk maken van conflicten waarbij diversiteit een rol speelt. Waarom en waarin zijn deze conflicten zo bijzonder? En hoe kun je er effectief mee omgaan? Interculturele contacten, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, kunnen tot onzekerheid leiden.
Dit boek beschrijft de structuur van regels en codes voor communicatie en gedrag, en de normen en waarden die aan die regels en codes ten grondslag liggen. In deel 2 wordt aan de hand van herkenbare casuïstiek eerst een analyse gemaakt van de situatie en vervolgens een richtingwijzer gegeven met praktische handvatten.

Conflicthantering en diversiteit in de gezondheidszorg / D. Pinto, H. van Doremalen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2009. - 224 p. - ISBN 9789031360130
Prijs: € 29,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 5 (juni) p. 44

Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking / W.L. Gianotten, M.J. Meihuizen-de Regt, N. van Son-Schoones (red.)


De wijze waarop tegen seksualiteit en handicap wordt aangekeken is in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Waar vroeger de beeldvorming rond gehandicapten zich kenmerkte door begrippen als 'zielig' en 'hulpbehoevend', leeft in Nederland en België nu veeleer de visie dat mensen met een lichamelijke beperking regie over eigen leven kunnen hebben, en dat het bereiken van een zo hoog mogelijke graad van autonomie belangrijk is. Seksualiteit is daarvan een vanzelfsprekend onderdeel, althans… zou dat moeten zijn.
Het denken over (de combinatie) seksualiteit en handicap volgt de maatschappelijke ontwikkelingen, zij het met enige vertraging. De afgelopen veertig jaar laveerde de samenleving tussen 'niks mag' en 'alles moet kunnen', en nu is een punt bereikt waarop de juiste balans moet worden gevonden. In de gezondheidszorg ervaren veel professionals daarbij nog gêne en handelingsverlegenheid, en er is dan ook overduidelijk behoefte aan een bundeling van de kennis die in de afgelopen jaren over seksualiteit, ziekte, handicap en revalidatie is opgebouwd.
'Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking' is geschreven door experts in Nederland en België. Hoewel over de problemen van mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening ook veel zinvols te zeggen valt, heeft de redactie er bewust voor gekozen het probleemgebied af te bakenen en zich te richten op de problemen van mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke/zintuiglijke beperking. Het resultaat is een boek met dvd waarin het thema seksualiteit en intimiteit bij ziekte en beperking in al zijn facetten aan de orde komt. De kern van het boek bestaat uit een groot aantal ziektebeelden en hun invloed op seksualiteit, relaties en gevoel van eigenwaarde, vruchtbaarheid, zwangerschap en anticonceptie. De uitgave pretendeert niet volledig te zijn: rondom het thema is er immers niet alleen zeer duidelijk sprake van 'werk in uitvoering' maar zeker ook nog van 'werk in ontwikkeling'.
Het boek is opgebouwd uit zes modulen: seksualiteit; verstoorde seksualiteit; twintig specifieke ziektebeelden; begeleiding; aspecten van voortplanting; beleid, preventie & zorg.
Bij het boek wordt een dvd geleverd met aanvullende literatuur, onderwijsmateriaal, relevante presentaties en videofragmenten.

Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking / W.L. Gianotten, M.J. Meihuizen-de Regt, N. van Son-Schoones (red.). - 1e dr. - Assen : Koninklijke van Gorcum, 2008. - 668 p. ; met DVD. - ISBN 9789023244059
Prijs: € 95,00

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 2 (februari) p. 45

De upside van Down / Eva Snoijink


Eva Snoijink kwam als fotograaf in contact met Pien, een kindje met het Downsyndroom. Het viel haar op dat Pien net zo was als ieder ander kind dat zij heeft gefotografeerd en dat haar vooroordeel over het Downsyndroom eigenlijk op niets gebaseerd was.

Voor dit boek fotografeerde zij 101 kinderen met het syndroom van Down. Naast de foto's staan korte uitspraken van ouders over het leven met een kind van Down.

De upside van Down / Eva Snoijink. - Utrecht : Spectrum, 2008. - 215 p. - ISBN 9789049100292
Prijs: € 39,95

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 2 (februari) p. 45
* Kind en ziekenhuis, jrg. 32 (2009) nr. 2 (juni) p. 62

Drugs en alcohol : gebruik, misbruik, verslaving / R. Kerssemakers, R. van Meerten, E.A. Noorlander ... [et al.]


Alle feiten over drugs en alcohol helder op een rij. Bespreking van de belangrijkste thema's en begrippen rondom het gebruik en misbruik van alcohol en drugs. Ook gaan de auteurs in op keuzes in het drugsbeleid, de laatste ontwikkelingen in de preventie van alcohol- en drugsproblemen en de behandeling van verslaving. Door de heldere indeling kan de lezer over elke drug snel informatie vinden. Bovendien komen andere verslavingen aan bod, zoals internet- en gokverslaving.

Drugs en alcohol : gebruik, misbruik, verslaving / R. Kerssemakers, R. van Meerten, E.A. Noorlander ... [et al.]. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 640 p. - ISBN 9789031350599
Prijs: € 57,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 4 (2009) nr. 2 (februari) p. 44

Geneesmiddeleninformatie / J. Bütterhof, F. van Opdorp

 

Geneesmiddeleninformatie / J. Bütterhof, F. van Opdorp. - 8e dr. - Maarssen : Elsevier gezondheidszorg, 2008. - 352 p. - ISBN 9789035230132
Prijs: € 49,00

Bron: 
* Nursing, jrg. 15 (2009) nr. 2 (februari) p. 38

Het laatste raam : werken in een huis waar mensen sterven / Marinus van den Berg

Als er in een tehuis of instelling iemand overlijdt, wordt die met zorg omringd. Er zijn meer mensen bij die zorg betrokken dan oppervlakkig zichtbaar is. Al die medewerkers zijn belangrijk voor het geheel van de zorg. Marinus van den Berg schreef een boek dat uitnodigt 'mee te lopen' in een huis waar mensen sterven.

Met inlevingsvermogen schrijft hij over al die werkers in de zorg: de verplegers van de nachtploeg, de receptioniste, de kok, de geestelijk verzorger, de secretaresse, de schoonmaker. Ze hebben heel verschillende taken, dicht bij de stervenden of ver van hen af. Maar ze zijn allemaal belangrijk.

Het boek geeft informatie en een sfeerbeeld voor mensen die in de zorg (willen) werken; ook voor familie en naasten van de bewoners, en voor beleidsmakers die hun beeld willen aanvullen om tot goede besluiten te komen.

Het laatste raam : werken in een huis waar mensen sterven / Marinus van den Berg. - Kampen : Ten Have, 2008. - 135 p. - ISBN 9789025959333
Prijs: € 15,90

Bron: 
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 84 (2008) nr. 6 (december) p. 405

woensdag 11 februari 2009

Beroepscode doktersassistent

In de Beroepscode Doktersassistent staan de ethische en praktische normen en waarden die volgens de NVDA bij het beroep horen.

De richtlijnen in de Beroepscode Doktersassistent zijn zeer concreet omschreven. Het gaat allereerst om uitgangspunten die betrekking hebben op de dagelijkse beroepsuitoefening. Bijvoorbeeld: 'Als doktersassistent houd ik kennis en vaardigheden, die nodig zijn voor een verantwoorde beroepsuitoefening, op peil.' Op de tweede plaats beschrijft de beroepscode aspecten van de relatie tussen doktersassistent en zorgvrager. Bijvoorbeeld: 'Als doktersassistent ga ik op verantwoorde wijze om met de verslaglegging van gegevens van de zorgvrager in het zorgdossier.' Het derde onderdeel behandelt de samenwerking met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld: 'Als doktersassistent blijf ik bij de overdracht van taken aan andere zorgverleners erop letten dat de kwaliteit van de zorgverlening aan de zorgvrager gewaarborgd is.' Ten slotte geeft de beroepscode de doktersassistent handreikingen voor haar beroepsmatige relatie tot de samenleving. Bijvoorbeeld: 'Als doktersassistent verleen ik ook buiten mijn werkomgeving vanuit mijn professionele deskundigheid zorg aan iedere persoon die behoefte heeft aan spoedeisende zorg.'

Beroepscode doktersassistent. - Utrecht : NVDA, 2008
Prijs: € 5,00

Bron:
* De doktersassistent, jrg. 37 (2008) nr. 1 (januari) p. 2