vrijdag 19 september 2008

Zakwoordenboek van de ouderenzorg / Janus Jochems, Fred Joosten en Kees Jan Fluijt

Het Zakboek van de Ouderenzorg bevat informatie over datgene wat specifiek met de oudere zorgvrager te maken heeft, zoals wetgeving: AWBZ, BOPZ en WMO, zorgvormen, mantelzorg, woonvoorzieningen, ouderdomsziekten, hulp- en geneesmiddelen, euthanasie, palliatieve sedatie, wel of niet reanimeren, handelings- en wilsonbekwaamheid, erfrecht en succesierecht. Deze en vele andere onderwerpen komen aan bod aan de hand van meer dan duizend alfabetisch gerangschikte trefwoorden en twee tabellen met informatie over hulpmiddelenvoorziening en geneesmiddelen.

Zakwoordenboek van de ouderenzorg / Janus Jochems, Fred Joosten en Kees Jan Fluijt. - 1e dr. - Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2008. - 411 p. - ISBN 9789062286584
Prijs: € 31,25

Bron:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 37 (september) p. 1501
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 11/12 (november/december) p. 25

Diabetes Mellitus : diagnostiek, complicaties en behandeling / A. Kooy

Praktijkgericht handboek met de meest recente inzichten over de preventie, opsporing en behandeling van diabetes.
Dit boek is bedoeld voor alle diabetesprofessionals – huisartsen, internisten, diabetesverpleegkundigen, praktijkondersteuners, apothekers, diëtisten, podotherapeuten – en degenen die daarvoor in opleiding zijn.

Diabetes Mellitus : diagnostiek, complicaties en behandeling / A. Kooy. - 1e dr. - Houten : Prelum, 2008. - 196 p. - ISBN 9789085620242
Prijs: € 49,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 8 (september) p. 45

Recensie:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 40 (oktober) p. 1634

Verpleegkunde in de openbare gezondheidszorg / Karlijn Hoondert, Judith Oostendorp

Boek dat het vak en de werkgebieden van sociaal verpleegkundigen voor het voetlicht brengt. Deze professionals verrichten een belangrijke taak in de openbare gezondheidszorg (OGZ) in ons land, waarbij de preventie en de bestrijding van gezondheidsproblemen bij de bevolking centraal staan.
Binnen een overzichtelijk format beschrijft een keur aan auteurs de onderdelen van het vakgebied en hoe sociaal verpleegkundigen daar in de praktijk uitvoering aan geven. Het boek is daardoor zowel geschikt voor studenten als voor professionals in de praktijk.
Eerst wordt ingegaan op de organisatie van de OGZ, de plaats van de sociaal verpleegkundige daarbinnen en het kader waar vanuit gewerkt wordt. Vervolgens komen alle deelgebieden van de GGD aan bod waarin sociaal verpleegkundigen werkzaam zijn. Daarna komen kwaliteitsaspecten aan de orde die sociaal verpleegkundigen inzetten om hun professionaliteit op peil te houden of te vergroten. Tenslotte wordt de blik op de toekomst gericht.

Verpleegkunde in de openbare gezondheidszorg / Karlijn Hoondert, Judith Oostendorp. - Baarn : HB uitgevers, 2008. - 248 p. - ISBN 9789055745685
Prijs: € 26,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 3 (september) p. 45

Zorg over de zorgverlening / Benjamin Heijl

Dit boek gaat over de rol van verpleegkundigen en verzorgenden. Waarom wordt hun stem veel te weinig gehoord wanneer er gesproken wordt over het beleid binnen de gezondheidszorg? Waarom maken zij de buitenwereld onvoldoende duidelijk dat zij professioneel bezig zijn en dat hun stem ook gehoord moet worden? Zijn zij alleen uitvoerders terwijl anderen het beleid bepalen? Is het niet hun taak de klok te luiden als de zorg beneden de maat dreigt te komen? Kunnen zij niet in verzet komen omdat zij de zorgvrager niet in de steek willen laten, of zien zij gewoon geen mogelijkheden een plaats te veroveren?

Zorg over de zorgverlening / Benjamin Heijl. - Nieuwerkerk a/d IJssel : ServicePost. - 92 p. - ISBN 9789056530266
Prijs: € 7,00

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 8 (september) p. 44

Stil verdriet : Chinese migranten en gezondheid

'Stil Verdriet' is de eerste publicatie in een nieuwe reeks, de Mikado Wegwijzers. Deze gaat over de meer dan 100.000 Chinese migranten en bevat praktische informatie voor professionals over cultuur, omgangsvormen, ziektebeleving en zorg- en verwijsmogelijkheden. Hoewel het accent op de geestelijke gezondheidszorg ligt, is de Wegwijzer ook zeer bruikbaar voor andere zorgterreinen.

Stil verdriet : Chinese migranten en gezondheid. - Rotterdam : Mikado, 2008. - ISBN 9789077782156
Prijs: € 22,50

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 8 (september) p. 7
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg.63 (2008) nr. 11 (november) p. 973

Wisselende contacten : de ontmaskering van de coachingsrelatie / Karen Walthuis

Aan de hand van een model van zes coachhoudingen geeft Karen Walthuis inzicht in de coachingsrelatie. De houdingen van onderzoeker, onderwijzer, aanvoerder, praatpaal, boeddhist en uitdager komen tot leven door beschrijvingen, praktijkvoorbeelden en reflectievragen. Voor de coachingsrelatie belangrijke thema's als macht, verantwoordelijkheid, empathie, overdracht en autonomie worden met luchtige diepgang benaderd. De schrijfster confronteert en relativeert met liefde en humor.

De lezer wordt uitgedaagd over zichzelf na te denken en een blik in zijn eigen lachspiegel te werpen. Een coach is immers ook maar een mens met zo zijn aannames, drijfveren en behoeften die - stiekem of openlijk - meespelen in de coachingsrelatie. Hoe beter de coach deze van zichzelf kent, hoe vrijer hij de cliënt tegemoet kan treden. Een prikkelend en inzichtgevend boek voor coaches, maar ook voor maatschappelijk werkers, therapeuten, mentoren, mediators, supervisoren, trainers, docenten en coachende managers, kortom voor iedereen die een ander begeleidt bij diens persoonlijke ontwikkeling.

Wisselende contacten : de ontmaskering van de coachingsrelatie / Karen Walthuis. - Schiedam : Scriptum, 2008. - 192 p. - ISBN 9789055945856
Prijs: € 18,95

Recensie:
* Onderwijs & Gezondheidszorg, jrg. 32 (2008) nr. 5 (september) p. 27-28

Mentor in het voortgezet onderwijs : gids voor een aanpak met visie / Margriet Groothuis & Hildelien Verkuyl

 Mentoren in het voortgezet onderwijs vragen zich vaak af hoe ze het beste invulling kunnen geven aan hun taak als leerlingbegeleider. Vanuit een duidelijke en expliciete visie op onderwijs en leerlingbegeleiding geven de auteurs handvatten voor de praktijk.
Door de herkenbare praktijksituaties en de verwijzingen naar relevante literatuur en websites is dit boek een must voor elke (beginnende) mentor. Niet alleen (aanstaande) mentoren in het voortgezet onderwijs, maar ook docenten-in-opleiding, vakdocenten, schoolleiders en leerlingbegeleiders zullen voldoende concrete aanwijzingen vinden voor de pedagogische begeleiding van hun leerlingen.
Dit boek is niet bedoeld als leerboek. Het is een praktische gids voor tijdens het traject dat je als mentor ieder jaar weer met een groep leerlingen aan de slag gaat. Dit betekent dat niet alleen docenten en mentoren het boek kunnen raadplegen, maar ook anderen: vakdocenten, het managementteam en het Zorg Advies Team, interne en externe coaches van (beginnende) mentoren en docenten van een lerarenopleiding.

Mentor in het voortgezet onderwijs : gids voor een aanpak met visie / Margriet Groothuis & Hildelien Verkuyl. - 1e dr. - Soest : Nelissen, 2008. - 201 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024417629
Prijs: € 18,50

Recensie:
* Onderwijs en Gezondheidszorg, jrg. 32 (2008) nr. 5 (september) p. 27

Rituelen rond het levenseinde / werkgroep voor liturgie Heeswijk

Boekje voor iedereen, die geconfronteerd wordt met vragen over rituelen rond het levenseinde. Het is vooral een boekje voor zorgverleners, cliënten en hun naasten, en voor geestelijke verzorgers.

De dood is onontkoombaar en hoort bij het leven. De omgang met de dood is in elke cultuur, religie en levensbeschouwing anders. De religieuze gebruiken en voorschriften rondom het levenseinde zijn eveneens verschillend.
Deze uitgave biedt een handreiking voor de omgang met mensen die gaan sterven of gestorven zijn, en hun naasten. In deze uitgave is informatie opgenomen over Christendom, Islam, Jodendom, Hindoeïsme, Boeddhisme en Humanisme. De hoofdstukken zijn volgens een vast schema opgebouwd, waardoor het boekje zich als een gids laat gebruiken.

Rituelen rond het levenseinde / werkgroep voor liturgie Heeswijk. - Heeswijk : Abdij van Berne, 2008. - 80 p. - ISBN 9789089720016
Prijs: € 12,50

Bron:
* Zorginstellingen, jrg. 33 (2008) nr. 4 (september) p. 47
* Klik : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 37 (2008) nr. 10 (oktober) p. 28
* Nursing, jrg. 15 (2009) nr. 1 (januari) p. 43

Donor in hart en nieren : alles over orgaandonatie / Nienke Beintema e.a. (red.)

Orgaandonatie is iets waar veel mensen liever niet over nadenken. Waarom zouden ze ook, als ze jong en gezond zijn? Anderen staan er echter dagelijks bij stil. Zij hebben bijvoorbeeld een dierbare verloren en moesten toen beslissen over orgaandonatie. Of ze zijn zelf door orgaanfalen zo ziek dat ze vrijwel niets meer kunnen, of zelfs dreigen te overlijden. Voor hen is een donororgaan een gouden kans.

Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. Willen we dat terugdringen, dan zullen meer mensen zich moeten registreren als mogelijke orgaandonor. Maar een beslissing over wel of geen donor zijn, die neem je niet zomaar. Als je een weloverwogen keuze wilt maken, dan moet je meer van het onderwerp weten.

Dit cahier is bedoeld om daarbij te helpen. Hoe werkt orgaandonatie? Ben je eigenlijk wel dood op het moment dat je je organen doneert? Wie komen er voor een transplantatie in aanmerking? Waarom worden de wachtlijsten langer? Wat kunnen we daaraan doen? En zijn er geen alternatieven?

In dit cahier komen deze en andere vragen over orgaandonatie aan de orde. Experts belichten het onderwerp van allerlei kanten. Ook komen er mensen aan het woord die er zelf direct mee te maken hebben gekregen. Zo probeert dit cahier een zo volledig mogelijk beeld te geven van dit lastige maar belangrijke onderwerp.

Donor in hart en nieren : alles over orgaandonatie / Nienke Beintema e.a. (red.). - Den Haag : Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, 2008. - 96 p. - (Cahiers Bio-Wetenschappen en Maatschappij). - ISBN
Prijs: € 6,00

Bron:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 36 (september) p. 1453

donderdag 18 september 2008

Reflecteren : handvatten voor verpleegkundigen / Riet Koetsenruijter, Wilma van der Heide

Dit boek beschrijft niet alleen de theorie over reflecteren en over leerprocessen (zoals leerstijlen, leren van fouten etc.), het biedt ook reflectiemodellen en werkvormen voor reflectie om actief na te leren denken over je ervaringen, handelen, gedrag, gevoelens en keuzes in je beroepsuitoefening.

Reflecteren : handvatten voor verpleegkundigen / Riet Koetsenruijter, Wilma van der Heide. - 1e dr. - Den Haag : Lemma, 2008. - 167 p. - ISBN 9789059311763
Prijs: € 25,00

Bron:
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 9 (september) p. 47
* Beroep docent, (2008) nr. 2 (oktober) p. 31

Logica voor verpleegkundigen : de basis voor kritisch redeneren in de verpleegkunde / Frans van der Werf, Wolter Paans, Roos Nieweg

De formele aspecten van logica zonder voorkennis worden voor iedereen toegankelijk gemaakt door de eenvoudige uitleg en de praktijkvoorbeelden. Denk hierbij aan de problemen die ontstaan bij de overdracht door vage definities; het verwarren van noodzakelijke en voldoende voorwaarden bij het stellen van diagnoses; problemen omtrent de causale relaties tussen symptomen en oorzaken en het trekken van betrouwbare conclusies bij het beoordelen van klinische keuzes bij het verpleegkundig handelen. Voor dat laatste biedt het boek de lezer twee beslissingsprocedures: het gebruik van Venn-diagrammen en de waarheidstafels die aan de hand van een stappenplan worden uitgelegd en toegelicht.
Het boek is tevens te gebruiken als een naslagwerk bij het evalueren en beoordelen van onderzoeksresultaten en verpleegkundige handelingen.

Logica voor verpleegkundigen : de basis voor kritisch redeneren in de verpleegkunde / Frans van der Werf, Wolter Paans, Roos Nieweg. - 1e dr. - Den Haag : Lemma, 2008. - 107 p. - ISBN 9789059311985
Prijs: € 16,50

Bron:
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 9 (september) p. 47

Een bundel kracht / Judith Wermenbol

30 Gesprekken met mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben met kanker. Het boek laat zich lezen als een caleidoscoop, die bij iedere nieuwe invalshoek een ander beeld geeft van hetzelfde thema. Eén beeld keert steeds terug: als het om kanker gaat, zijn mensen tot een geweldige bundeling van hun krachten in staat. Mensen die kanker hebben vinden in het boek steun, inspiratie, troost en herkenning. Mensen die zelf geen kanker hebben maakt het bewust, hoe diep de ziekte ingrijpt in een leven en hoe heldhaftig velen met deze veranderingen omgaan.

Een bundel kracht / Judith Wermenbol. - Apeldoorn : MMMediaproductions, 2008. - 128 p. - ISBN 9789081158329
Prijs: € 25,00

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 9 (september) p. 16

Gewoon leven met ongewone handicaps / Cor de Bode, Hans Bom

De auteurs beschrijven een methodiek om voor iemand met een verstandelijke handicap de omslag te maken van 'zorgobject' naar een 'volwaardig mens'.

Een open en gelijkwaardige relatie, zinvolheid in het bestaan, een duidelijke koers en weten waar je samen heen wilt, dat is de essentie en het effect van de methodiek. Met deze methodiek is het mogelijk om mensen met een verstandelijke handicap zinvol te begeleiden, ongeacht de ernst van de beperking.

Dit werkboek is een handleiding voor begeleiders, ouders en iedereen die werkt, leeft en optrekt met mensen met een verstandelijke handicap.


Gewoon leven met ongewone handicaps / Cor de Bode, Hans Bom. - 1e dr. - Soest : Nelissen. - 152 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024417971
Prijs: € 17,50

Bron:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2008) nr. 7 (september) p. 30

donderdag 4 september 2008

Palliatieve zorg in de praktijk : zakboekje voor hulpverleners / Palliatief support team

Hulpverleners worden aan het bed van de palliatieve patiënt dagelijks geconfronteerd met zeer diverse vragen over pijn- en symptoomcontrole, over praktische informatie, over mogelijkheden naar ondersteuningthuis en in het ziekenhuis. Hiervoor bestaat er een belangrijke nood aan onmiddellijk beschikbare informatie aan het bed van de patiënt, zowel voor de zogenaamde palliatief deskundigen maar ook voor de hulpverleners die niet palliatief zijn opgeleid of minder frequent met palliatieve problematiek geconfronteerd worden. Daarom besloten de auteurs een zakboekje te maken boordevol praktische informatie. De inhoud is gebaseerd op literatuuronderzoek en op dagelijkse klinische palliatieve ervaring. Op deze wijze hopen de auteurs voor veel hulpverleners een praktisch zakboekje aan te reiken dat toelaat om aan het bed van de patiënt op enkele minuten een advies mogelijk te maken voor de meest courante problemen. Palliatieve zorg in de praktijk biedt, als leidraad bij de palliatieve hulpverlening, verschillende wegen aan die men kan volgen. Het is aan het behandelende team en de behandelende arts om de dosissen van medicatie aan de individuele patiënt aan te passen. Er werd zoveel mogelijk getracht adviezen te formuleren die zowel in de thuiszorg als in het ziekenhuis toepasbaar zijn.

Palliatieve zorg in de praktijk : zakboekje voor hulpverleners / Palliatief support team. - Leuven : Acco, 2008. - 160 p. - ISBN 9789033461149
Prijs: 19,50

Bron: 
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 37 (2008) nr. 9 (september) p. 32

Zwemmen naar het paradijs / Willem Landsbergen

In een aangename schrijfstijl wordt in dit egodocument het leven met meerdere psychosen beschreven en de langere periodes die de schrijver, Willem Landsbergen (1956) daardoor in de psychiatrie belandde. Haarscherp wordt psychiatrie van binnen uit beschreven, van de 'schuldvraag' van de ouders in de jaren zeventig, via de gezellige anarchie in de verschillende woonvormen naar empowerment van de patiënt in de jaren negentig. De dieptreurige gebeurtenissen van het leven in de psychiatrie worden afgewisseld met vermakelijke scènes over behandelaars en verpleegkundigen die, soms gedreven, soms radeloos, soms ronduit incompetent, maar altijd centraal aanwezig zijn in het leven van de patiënt. Dit boek zal voor iedereen die bekend is met de psychiatrie herkenbaar zijn en inzicht verschaffen aan degenen voor wie het een ver-van-mijn-bed-schow is.

Zwemmen naar het paradijs / Willem Landsbergen. - Utrecht : Anoiksis, 2007. - 105 p. - ISBN 978908101528
Prijs: € 10,00

Recensie:
* Ypsilon Nieuws : ontwikkelingen en achtergronden rond schizofrenie en psychosen, jrg. 24 (2008) nr. 4 (augustus) p. 24