vrijdag 15 augustus 2008

Zorg je alleen voor anderen of ook voor jezelf? : je eigen behoeften voelen en vervullen / Regine Herbig

De belangrijkste relatie in ons leven is die met onszelf. En toch gaan wij vaak minder liefdevol met onszelf om dan met anderen. Dit boek nodigt de lezer uit zich bewust te worden van zijn gevoelens en behoeften en goed voor zichzelf te zorgen.
Met voorbeelden en een twintigtal uitvoerig beschreven oefeningen laat Regine Herbig zien hoe wij onszelf op invoelende wijze kunnen benaderen en op lichamelijk, emotioneel en mentaal vlak kunnen ondersteunen. Vooral mensen die primair gehoor geven aan de vragen van de buitenwereld en moeite hebben bij zichzelf te blijven, zullen baat hebben bij dit boek. Zij zullen inspiratie opdoen hoe zij beter uit hun eigen kracht kunnen putten, en authentiek in het leven kunnen staan.

Zorg je alleen voor anderen of ook voor jezelf? : je eigen behoeften voelen en vervullen / Regine Herbig. - 1e dr. - Haarlem : De Toorts, 2007. - 96 p. - ISBN 9789060208236
Prijs: € 9,95

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 29

Alzheimer : de voltooid verleden tijd / Gust Van Broeckhoven

Tocht door het leven van een alzheimerpatiënte. Het is een reis met de zieke naar het 'volkomen niets meer', naar het 'onbestaan' naar het 'onbewuste zijn'. In dit boek staan de notities die de auteur maakte over het leven van en met zijn door alzheimer getroffen vrouw. Hij noteerde de dagelijkse feiten en feitjes, de zorgen, de lotgevallen, de gebeurtenissen, de verschijnselen, de beslommeringen, de vergissingen, de twijfels, de tragiek, de pretjes, de woede-uitbarstingen, de ongemakken, de onrust, de afwezigheid, de onhandigheden, het komische, het droevige, de hoop, de radeloosheid, het geduld, het zoeken, het denken, de veronderstellingen, de besluiten, de beschouwingen, de vermoeidheid, de hulp en nog zoveel meer rond en met en van en over de ziekte en de zieken; over de verzorger, de artsen, de medicatie, het verzorgingstehuis, de kosten, de kinderen, de familie. Dat allemaal gedurende al de jaren van aftakeling, van verlies, van teruggang naar de volledige hulpeloosheid en naar de totale afhankelijkheid.
Het gaat over een leven dat eindigt zonder verleden en zonder toekomst.
De lezer zal in dit boek heel wat herkenningspunten terugvinden, maar ook heel wat positieve gedachten, troost en zelfs praktische raadgevingen.

Alzheimer : de voltooid verleden tijd / Gust Van Broeckhoven. - Antwerpen : Standaard Uitgeverij. - 285 p. - ISBN 9789002223594
Prijs: € 19,95

Bron:
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 84 (2008) nr. 4 (juli/augustus) p. 258

Op zoek naar evenwicht : morele vragen voor artsen en verpleegkundigen / A. Kooijman, P.M.J. Vleugels

In een gezondheidszorg waarin het welzijn van de patiënten centraal staat, zijn de medische behandeling en de verpleegkundige zorg een gemeenschappelijke onderneming, waarin artsen en verpleegkundigen elkaar nodig hebben. Patiënten die behandeling of zorg weigeren, het reanimatiebeleid, vragen over palliatieve zorg, over pijnbestrijding of palliatieve sedatie, patiënten die om euthanasie vragen, beslissingen over het al dan niet voortzetten van zeer belastende behandelingen, vragen over organisatorische kwesties: het zijn allemaal vragen waar beide disciplines mee te maken hebben en die vaak ook om een gemeenschappelijk gedragen antwoord vragen.
Voor de uitoefening van hun verantwoordelijkheden zijn artsen en verpleegkundigen op elkaar aangewezen, omdat de beslissing van de één consequenties kan hebben voor de ander. Het ligt dus voor de hand dat zij over de vragen die rijzen met elkaar overleggen. Voor dat overleg is het noodzakelijk dat ze de beschikking hebben over een gemeenschappelijk ethisch en terminologisch kader. Op die gemeenschappelijke taal is dit boek gericht.
In dit boek wordt een selectie van vragen en problemen besproken, waar samenwerkende artsen en verpleegkundigen in hun dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Deze problematiek wordt geschetst aan de hand van een groot aantal voorbeelden (casuïstiek). Daarbij wordt veel aandacht besteed aan vragen die voortkomen uit de grote sociale en culturele diversiteit van betrokken hulpverleners, patiënten en hun familieleden.

Op zoek naar evenwicht : morele vragen voor artsen en verpleegkundigen / A. Kooijman, P.M.J. Vleugels. - 1e dr. - Dwingeloo : Kavanah, 2008. - 176 p. - ISBN 9789057400681
Prijs: € 18,75

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 7 (augustus) p. 45
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 37 (2008) nr. 11 (november) p. 26

Recensie:
* TvZ : tijdschrift voor verpleegkundigen, jrg. 118 (2008) nr. 9 (september) p. 52-53

Ziekenhuis survivalgids : wegwijs in de wereld van de witte jassen / Yvonne Prins

Wie naar het ziekenhuis moet, betreedt een heel andere wereld: een maatschappij in een maatschappij, met haar eigen wetten en regels. Een bezoek aan het ziekenhuis is als een reis naar een vreemd land, die nogal tegenvalt ook: het eten is er anders, u kent de mensen niet en ze spreken uw taal niet, bellen naar huis is nogal duur, u moet op uw spullen letten, u moet televisiekijken of een krant kopen om iets van het thuisfront mee te krijgen, uw kamer is niet zoals in de folders en er zijn weinig leuke dingen te doen.
Of u nu naar het ziekenhuis moet voor een poliklinische afspraak of voor een langer verblijf, deze survivalgids biedt volop informatie over de wereld waar de witte jassen het voor het zeggen hebben. Nuttige informatie over onder andere onderzoeken, second opinions en de communicatie met artsen en verpleging, maar ook herkenbare en vaak hilarische anekdotes over ziekenhuisbureaucratie, de beste wachtkamerstrategieën, onnavolgbare artsenhumor en de onbegrijpelijke logica van de routesystemen.
De gang naar het ziekenhuis blijft een noodzakelijk kwaad, maar met deze gids verveelt u zich in elk geval niet tijdens uw reis.

Ziekenhuis survivalgids : wegwijs in de wereld van de witte jassen / Yvonne Prins. - Schiedam : Scriptum, 2008. - 250 p. - ISBN 9789055945818
Prijs: € 17,95

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 7 (augustus) p. 44
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 9 (september) p. 47
* Medisch Contact, jrg. 64 (2009) nr. 8 (februari) p. 324

Leeratlas van de fysiologie / S. Silbernagl, A. Despopoulos

Naast de bekende SESAM Atlas van de fysiologie op klein formaat is er ook de – inhoudelijk identieke – Leeratlas van de fysiologie op groot formaat. Student, docent en professional kunnen nu kiezen tussen de praktische editie op zakformaat, en de leeratlas voor op het bureau.
De Leeratlas van de fysiologie biedt student, docent én professional:
• Systematisch overzicht van alle deelterreinen van de fysiologie.
• Verduidelijking van complexe samenhangen via het unieke beeld-tekst-concept.
• 425 afbeeldingen op groot formaat.
• Goed leesbare en 'studeerbare' tekst direct naast de betreffende afbeeldingen.
• Actuele, betrouwbare kennis. Vooral de succesvolle toepassing van moluculair-biologische en gentechnische methoden evenals de voortschrijdende ontcijfering van de hersenfuncties hebben de kennis van de fysiologie verder uitgebreid. Daarom zijn met name de paragrafen over bloedstolling, waterhuishouding, regeling van het lichaamsgewicht, aansturing waak-slaaptoestand, geheugen en geluidssensoren bewerkt en uitgebreid.
• Talrijke tekstverwijzingen naar de kliniek, met blauwe balken gemarkeerd.
• Belangrijke pathofysiologische trefwoorden (in blauw) onder aan de tekstpagina's.
• Belangrijke begrippen en formules uit de fysiologie in een aparte bijlage.
• Een uitgebreid register.

Leeratlas van de fysiologie / S. Silbernagl, A. Despopoulos. - Soest : SESAM/HB uitgevers, 2008. - 452 p. - ISBN 9789055746255
Prijs: € 59,50

Bron:
* Nursing : verpleegkundig vakblad, jrg. 14 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 47

Jacqeline : asfalt in de hemel : een hartverscheurend verhaal van een prachtig meisje in de gezondheidszorg / Rindert de Vries

Wat blijft er van een vader over na het overlijden van zijn tienjarige dochter? Soms berusting, maar vooral schuldgevoel, twijfel, wanhoop en duizenden vragen. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat hij nog maar één ding zeker weet; het mooiste asfalt ligt in het Krugerpark.
Zijn dochter Jacqueline, was een meisje dat wilde zijn als alle andere kinderen. Een kind dat wilde lachen en spelen. Helaas had zij een spierziekte waardoor haar leven gevuld was met rampspoed. Ellende waar zij een lach tegenover zette.
Jacqueline is een hartverscheurend verhaal waarin verslaglegging van het ziekteproces van een prachtig meisje wordt afgewisseld met herinneringen en overdenkingen over de dood. Daarnaast is het ook een pamflet tegen de huidige gezondheidszorg. Het boek wil een bijdrage leveren aan het besef dat het ziekenhuis geen gezondheidsfabriek moet zijn waar productiviteit, efficiëntie en marktwerking de toverwoorden lijken, maar dat echte zorg veelal bepaald wordt door warmte, respect en een beetje aandacht.
Rindert de Vries is werkzaam als spoedeisende hulp verpleegkundige in een groot ziekenhuis.
Hij heeft drie kinderen waarvan de jongste is overleden. Dit was voor hem de reden om te gaan schrijven.

Jacqueline : asfalt in de hemel : een hartverscheurend verhaal van een prachtig meisje in de gezondheidszorg / Rindert de Vries. - 1e dr. - Soesterberg : Aspekt. - 220 p. - ISBN 9789069116573
Prijs: 16,95

Bron:
* Nursing : verpleegkundig vakblad, jrg. 14 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 47

Recensie:
* Dimitri.nuhttp://www.dimitri.nu/site/index.php?option=com_content&task=view&id=4279&Itemid=67
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 11 (december) p. 8-11

Generieke HBO-competenties verwerven : van onderzoek doen tot samenwerken / Cees Luiten

Studenten hebben meer ruimte en mogelijkheden om op hun eigen manier competenties te verwerven. Dit vraagt wel een grote mate van eigen verantwoordelijkheid, creativiteit en een zeker vermogen tot zelfsturing. Dit werkboek sluit aan bij deze manier van leren en is een hulpmiddel bij het verwerven van algemene hbo-competenties.

Het boek is geschreven voor hbo-studenten die al enigszins gewend zijn aan het competentiegerichte leren. Zij kunnen er individueel of in groepjes mee werken. Ook kan het boek klassikaal gebruikt worden.
 

Generieke HBO-competenties verwerven : van onderzoek doen tot samenwerken / Cees Luiten. - 1e dr. - Soest : Nelissen. - 204 p. - (PM-reeks). - ISBN 9789024417964
Prijs: € 18,50

Bron:
* Nursing : verpleegkundig vakblad, jrg. 14 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 47

Een lichaam van lood : extreme vermoeidheid na kanker / Maria Hendriks

Ongeveer de helft van alle kankerpatiënten geneest na behandeling, maar niet iedereen wordt helemaal beter. Veel ex-patiënten houden last van extreme vermoeidheid. Ze hebben blijvend minder energie en kunnen hun conditie niet verbeteren.

Vermoeidheid bij kankerpatiënten is een bekend verschijnsel. Maar vermoeidheid jaren na genezing wordt door artsen vaak onderschat of gezien als een verwerkingsprobleem. Een behandeling of pil is er niet.

Extreme vermoeidheid is buitengewoon ingrijpend. Fulltime werken kan meestal niet meer. Favoriete hobby's worden ingeruild voor bezigheden die minder energie vergen. De vrienden- en kennissenkring wordt vaak veel kleiner.

Het onderzoek naar extreme vermoeidheid na kanker staat nog in de kinderschoenen. Een lichaam van lood zet voor het eerst op een rij wat over deze handicap bekend is en laat deskundigen en ervaringsdeskundigen aan het woord. Het boek is geschreven voor (ex-)kankerpatiënten en hun omgeving, hun artsen en andere hulpverleners. Ook chronisch zieken en anderen die lijden aan extreme vermoeidheid zullen zich erin herkennen.

Het eerste boek over een probleem waarmee veel ex-kankerpatiënten worstelen.

Een lichaam van lood : extreme vermoeidheid na kanker / Maria Hendriks. - Amsterdam : Atlas. - 128 p. - ISBN 9789058070715
Prijs: € 15,00

Recensie:
* De doktersassistent, jrg. 36 (2008) nr. 4 (juli) p. 19
* Jeanne Doomen (Volkskrant)

Actief leren voor een beroep : Activiteiten voor leerlingen in het mbo niveau 3 en 4 / N. van Halem

Beschrijving van ruim zestig activiteiten waarmee leerlingen op een actieve manier leren voor een beroep. Met alles wat daarbij hoort: stevige vakkennis, vaardigheden en een goede beroepshouding.
Per activiteit is uitgewerkt wat deze inhoudt, waarom leerlingen het doen en welke stappen ze moeten zetten. Ook krijgen de leerlingen tips over hoe zij missers kunnen voorkomen en hoe zij variatie in de activiteit kunnen aanbrengen. Na elke activiteit is er aandacht voor het leerproces: de leerlingen evalueren de activiteit en trekken een conclusie voor een volgende keer.
Leerlingen kunnen dit boek tijdens de hele opleiding gebruiken als naslagwerk bij opdrachten op school en in de praktijk. Er is aandacht voor lezen, literatuurstudie en theorietoetsen, maar ook voor 'het nieuwe leren': werken in een elektronische leeromgeving, projectmatig werken en het portfolio.

Actief leren voor een beroep : Activiteiten voor leerlingen in het mbo niveau 3 en 4 / N. van Halem. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 200 p. - ISBN 9789031352517
Prijs: € 23,50

Actief leren voor een beroep : Activiteiten voor leerlingen in het mbo niveau 1 en 2 / N. van Halem

Beschrijving van ruim veertig activiteiten waarmee leerlingen op een actieve manier leren voor een beroep. Met alles wat daarbij hoort: vakkennis, vaardigheden en een goede beroepshouding.
Per activiteit is uitgewerkt wat deze inhoudt, waarom leerlingen het doen en welke stappen ze moeten zetten. Ook krijgen de leerlingen tips over hoe zij missers kunnen voorkomen en hoe zij variatie in de activiteit kunnen aanbrengen. Na elke activiteit kijken de leerlingen terug op wat ze hebben gedaan: wat ging goed, wat ging minder goed en hoe zou ik het een volgende keer doen?
Leerlingen kunnen dit boek tijdens de hele opleiding gebruiken als naslagwerk bij opdrachten op school en in de praktijk. Er is aandacht voor lezen, een verslag maken en theorietoetsen, maar ook voor discussie, internet en het portfolio.

Actief leren voor een beroep : Activiteiten voor leerlingen in het mbo niveau 1 en 2 / N. van Halem. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 120 p. - ISBN 9789031352500
Prijs: € 20,00

Als een verpleegkundige kankerpatiënt wordt / Nicole Melchior

Net nadat een goede vriendin aan kanker was gestorven, ontdekte verpleegkundige Liz Kaspers een knobbel in haar borst.
In een dagboek hield ze bij hoe ze zich voelde en hoe het was om in haar 'eigen ziekenhuis', het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, behandeld te worden. Ruim een jaar na haar laatste bestraling is haar persoonlijke verhaal in boekvorm verschenen.

Zonder pruik – die ze gekscherend haar 'cavia' noemt – kwam ze niet in de buurt van 'haar' ziekenhuis.

Nog na de chemokuur werkte ze halve dagen. Haar collega's verklaarden haar voor gek. "Vanaf het begin heb ik gezegd: 'Dood ga ik, maar niet nu en niet hieraan'. Toch heb ik de behandelingen onderschat. Ik heb nooit willen zeuren. Ik ben nog steeds bang dat ik dat doe."

De tweede chemokuur nekte Kaspers. "Mijn aderen deden zo pijn, ik kon geen prikje meer verdragen. Mijn plas was rood door de chemovloeistof. Waar gaat dat over? Als ik in het toilet keek, werd ik beroerd. Ik wist dat die bende me kaal maakte."

Kaspers zag van dichtbij hoe in 'haar' ziekenhuis collega's steken lieten vallen. "Ik ging met mijn zus Suzanne naar het ziekenhuis omdat ik heel duizelig was. Allebei hielden we in ons achterhoofd wel rekening met uitzaaiingen in mijn hoofd, maar de arts-assistent op de eerste hulp zei het zo cru. Het denken of het uit de mond van iemand anders horen, zijn twee heel verschillende dingen."

De kritiek op het ziekenhuis heeft ze niet weggelaten, maar ook de positieve ervaringen beschrijft ze. Zoals met artsen die ze normaal alleen zakelijk tegenkomt. "De oncoloog bleek zo'n lieve man te zijn."

Kaspers was 39 toen ze te horen kreeg dat ze een hormoongevoelige vorm van borstkanker had. Meteen was duidelijk dat zwanger worden uit den boze was. "Daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Het idee dat je sowieso geen kinderen mag krijgen is vreselijk."

Zonder terughoudendheid schrijft Kaspers uitgebreid over haar gevoelens. Negentig pagina's lang voert ze een persoonlijke dialoog met de lezer. Kaspers: "Ik ben de schaamte voorbij."

In haar eigen werk blijft haar ziekteproces een moeilijke factor. Als ze mensen ziet lijden, of wanneer er geprikt moet worden. "Aan naalden heb ik een trauma overgehouden."

Als een verpleegkundige kankerpatiënt wordt / Nicole Melchior. - Zoetermeer : Free musketeers. - 102 p. - ISBN 9789048401574
Prijs: € 15,95

Bron:

Borstvoeding / Mary Broekhuijsen


Borstvoeding bevat heldere uitleg over de beste voorbereiding, goed aanleggen, de eerste dagen en eerste weken, afkolven, de betrokkenheid van de vader en verantwoorde voeding voor moeder en kind. Dit is hét boek als je op zoek bent naar objectieve, praktische, betrouwbare en eigentijdse informatie over borstvoeding. Het bevat de laatste wetenschappelijke inzichten. Omdat het is geschreven door Nederlandse auteurs, staat de informatie dicht bij de dagelijkse Nederlandse praktijk.

Borstvoeding / Mary Broekhuijsen. - 1e dr. - Utrecht : Spectrum. - 280 p. - ISBN 9789027466211
Prijs: € 22,95

Chemo en meer : veel over chemotherapie en nieuwe medicijnen / Harm Sleeboom

In dit boek staat de behandeling met chemotherapie van vele vormen van kanker centraal. Vaak vinden deze behandelingen in de polikliniek plaats, maar ook de nieuwe, orale middelen komen aan de orde.
Per jaar krijgen in Nederlands ruim 70.000 mensen kanker. Ongeveer de helft van deze patiënten geneest uiteindelijk van deze ziekte en dat aantal zal geleidelijk toenemen, want de ziekte is steeds beter te behandelen. De meest toegepaste behandelingsmethoden bij kanker zijn: operatie, bestraling en medicijnen. Van de behandeling met medicijnen is chemotherapie de bekendste. In dit boek wordt duidelijk uitgelegd wat chemotherapie is, wat de behandeling voor patiënten inhoudt en wat de bijwerkingen zijn. Daarnaast schenkt dit boek aandacht aan de nieuwe wegen in de behandeling van kanker. Er zijn namelijk steeds meer medicijnen in ontwikkeling die niet tot de chemotherapie worden gerekend. Kenmerkend voor deze medicijnen is dat ze veel doelgerichter inwerken op bepaalde processen in kankercellen dan chemotherapie. Met deze medicijnen zal in de toekomst de kans op genezing een stuk dichterbij komen.

Chemo en meer : veel over chemotherapie en nieuwe medicijnen / Harm Sleeboom. - Wormer : Inmerc. - 75 p. - (Spreekuur thuis). - ISBN 9789066115743
Prijs: € 17,95

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten / Justine

De veertienjarige Justine is 1 meter 71 lang en weegt 76 kilo. Ze haat haar lichaam. Om zich lekkerder in haar vel te voelen, besluit ze om een paar kilo af te vallen. Maar na enige weken merkt de tiener dat ze niet meer wil stoppen met lijnen: ze geniet van het machtsgevoel dat ze over haar lichaam heeft. Ze denkt alleen nog maar aan wat ze eet – of eigenlijk wat ze niet eet. Uiteindelijk valt Justine 36 kilo af, tot zij aan een infuus moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Ze weegt dan nog amper 40 kilo. Aanvankelijk heeft het ziekenhuisregime resultaat, en ze gaat eten. Veel eten. Haar anorexia slaat om in boulimia, en haar lichaam geeft het op. Volledig uitgeput en totaal van slag moet zij een jaar verlof nemen van school. Justine begon met het vertellen van haar verhaal via een weblog, dat als snel uitgroeide tot een baken voor jongeren met eetstoornissen.

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten / Justine. - Amsterdam : Arena, 2008. - 224 p. - ISBN 9789069748993
Prijs: € 17,95

Hoe bespreek je vragen en problemen rond het levenseinde

Brochure die verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen een handreiking biedt om goede zorg te verlenen aan patiënten/cliënten voor wie het levenseinde nadert.

Hoe bespreek je vragen en problemen rond het levenseinde. - Utrecht : V&VN. - (HOE-serie)
Prijs: € 7,50

Bron: 
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 36