donderdag 29 mei 2008

Hoge bloedddruk: wat kan ik er aan doen? : alles over de behandeling van hypertensie / R.J. Timmerman

In dit boek gaat de auteur na een korte inleiding over de normale bloedsomloop op heldere wijze in op de verschillende aspecten van een hoge bloeddruk.
Wat is nou precies een hoge bloeddruk, hoe ontstaat het, wat zijn de mogelijke gevolgen en hoe wordt de diagnose gesteld? En welke rol spelen risicofactoren als suikerziekte, roken, overgewicht en hart- en vaatziekten in de familie?
Ook kunt u lezen over de behandeling: over belangrijke leefregels, de voor- en nadelen van verschillende soorten medicijnen en vooral hoe de patiënt zelf kan meewerken de bloeddruk weer te verlagen.
Naast deze informatie zijn korte verhalen over patiënten opgenomen.

Hoge bloedddruk: wat kan ik er aan doen? : alles over de behandeling van hypertensie / R.J. Timmerman. - Wormer / Inmerc. - 89 p. - (Spreekuur thuis). - ISBN 9789066113909
Prijs: € 14,95


Inmerc

De grote religie voor dummies / Jaël Vuijk

Veel mensen putten troost uit hun geloof en vinden er een antwoord op hun levensvragen. Anderen twijfelen en vragen zich bijvoorbeeld af hoe God het kwaad in de wereld kan toestaan, of wat er na onze dood gebeurt. Religie is in elk geval springlevend en laat weinigen onberoerd. Als je wilt weten wat religie nu eigenlijk is en hoe het geloof betekenis kan geven aan het leven, is dit boek voor jou. Het biedt ook een uitgebreide beschrijving van de drie grote monotheïstische godsdiensten: het jodendom, het christendom en de islam.

De Grote Religie voor Dummies is samengesteld uit de beste teksten van verschillende boeken uit de Voor Dummies-reeks. Een aantal van deze boeken werd nog niet eerder in het Nederlands gepubliceerd.

De grote religie voor dummies / Jaël Vuijk. - Amsterdam : Pearson Education Benelux, 2007. - 708 p. - ISBN 9789043015103
Prijs: € 39,95


voor Dummies

De ene vraag is de andere niet : diversiteit in zorg- en dienstverlening / Jozien Moerbeek

In 'De ene vraag is de andere niet' tekent Jozien Moerbeek dertien persoonlijke verhalen op uit de ambulante zorg- en dienstverlening. Zoals de ouders van Fleur, die thuis verpleegkundige ondersteuning krijgen bij de verzorging van hun dochter met een ernstige meervoudige beperking. Matthijs, die door een stofwisselingsziekte extreem druk is en veelvuldig gebruikmaakt van het logeerhuis. Of Roos, die aan haar zelfstandigheid werkt in een trainingshuis.


De ene vraag is de andere niet : diversiteit in zorg- en dienstverlening / Jozien Moerbeek. - Leerdam : Carante groep, 2008
Prijs: € 14,98


Carante Groep



Bron:
* KLIK : maandblad voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, jrg. 37 (2008) nr. 6 (juni) p. 34

Omgaan met chronische vermoeidheid / Jaap Spaans

Beschrijving van wat het in de praktijk betekent om te lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). De mogelijke symptomen, oorzaken en gevolgen worden overzichtelijk op een rij gezet. Je vindt in dit boek bovendien de meest succesvolle behandelmethoden én praktische tips waarmee je als patiënt zelf je situatie kunt verbeteren.

Omgaan met chronische vermoeidheid / Jaap Spaans. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 216 p. - (Van A tot ggZ). - ISBN 9789031352234
Prijs: € 19,90


Bohn Stafleu Van Loghum


Bron:
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 12 (2008) nr. 6 (juni) p. 47
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 63 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 661

dinsdag 20 mei 2008

Kindermishandeling: signaleren en handelen : basisinformatie voor mensen die werken met kinderen / Adrie Wolzak

Het gezin is niet voor ieder kind een veilige plek: elk jaar weer worden duizenden kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Dit boek biedt een houvast aan mensen die werken met kinderen en kindermishandeling vermoeden. Het begint met een beschrijving van de achtergronden, zoals de aard, de oorzaken en de gevolgen van kindermishandeling. Daarna komen de signalen van kindermishandeling uitgebreid aan bod. Aan de hand van een stappenplan wordt verduidelijkt wat iemand kan doen, die zich zorgen maakt over een kind. Een gesprek voeren met het kind of de zorgen bespreken met de ouders is daar een wezenlijk onderdeel van. Daarom zijn in dit boek ook aandachtspunten opgenomen om dergelijke gesprekken te voeren. Verder bevat het boek informatie over de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en suggesties voor het verbeteren van instellingsbeleid inzake kindermishandeling.

Kindermishandeling: signaleren en handelen : basisinformatie voor mensen die werken met kinderen / Adrie Wolzak. - 5e, licht gew.dr. - Utrecht : Nji Nederlands jeugdinstituut, cop. 2007. - 175 p. - ISBN 9789085600466
Prijs: € 19,00


Nji

Baby en kind / Penelope Leach

Beschrijving van de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 5 jaar. Beschreven wordt op welke fronten de baby of het kind ontwikkelingen doormaakt. Aangegeven wordt hoe de natuurlijke ontwikkeling verloopt en hoe ouders het kind kunnen ondersteunen in deze fase.

Baby en kind / Penelope Leach. - 14e dr. - Utrecht : Kosmos, 2008. - 560 p. - ISBN 9789021528700
Prijs: € 35,00


Kosmos

Vragen en antwoorden over dementie. Voor mensen met beginnende dementie (en iedereen in hun omgeving) / Hilde Delameillieure

Dementie, het roept bij mensen met beginnende dementie en hun omgeving heel wat vragen en twijfels op. Wat zij al vaak vermoedden, blijkt juist te zijn, er er iets ernstigs aan de hand. Meer dan ooit hebben zij behoefte aan correcte en toegankelijke informatie over hun ziekte.

Aan die behoefte wil deze publicatie tegemoet komen. Mensen met beginnende dementie en hun omgeving vinden hier basisinformatie over de ziekte. Tegelijk wordt een spoor van hoop getrokken en een perspectief op de toekomst geopend. Mensen met beginnende dementie zijn immers nog tot heel veel in staat. Ze moeten zo lang als mogelijk is zelf hun leven zin en richting te geven.

Vragen en antwoorden over dementie. Voor mensen met beginnende dementie (en iedereen in hun omgeving) / Hilde Delameillieure. - Antwerpen ; Apeldoorn : Garant, 2007. - 28 p. - ISBN 9789044122497
Prijs: € 6,60

Groeistoornissen (kleine lengte bij kinderen) / eindred. H. Vinke, C. Flens, S. Kollaard

Praktische en medische informatie voor ouders van kinderen met een (mogelijk) te kleine lichaamslengte.

Groeistoornissen (kleine lengte bij kinderen) / eindred. H. Vinke, C. Flens, S. Kollaard. - Amsterdam : Stichting September, 2007. - 167 p. - (Zorgboeken). - ISBN 9789086480296
Prijs: € 18,50

Je computer voor dummies / Dan Gookin

Algemeen boek over alle aspecten van het werken met de computer. Deze 11de editie van dit boek is geheel herschreven voor Windows Vista en bevat een compleet nieuw deel over digitale media. Het boek begint met een eerste kennismaking met de computer en randapparatuur, legt uit hoe je de computer gebruikt als centrale plek voor digitale media (foto's, muziek en tv) en maakt je wegwijs in de wereld van internet, software en netwerken.

Je computer voor dummies / Dan Gookin. - 11e dr. - Amsterdam : Pearson Education, 2008. - 368 p. - ISBN 9789043016230
Prijs: € 27,95


Pearson Education

Aan de slag! : inspirerende opdrachten voor beroepsopleidingen / Marjolein Ploegman, Dick de Bie

Uitgebreide handreiking voor het maken van goede opdrachten voor beroepsopleidingen. De opdrachten sluiten aan bij het leerlijnenmodel. De volgende leerlijnen komen aan bod: de stageleerlijn, de integrale leerlijn, de conceptuele leerlijn, de vaardighedenleerlijn en de studieloopbaanbegeleiding (regieleerlijn).

De auteurs verhelderen wat het maken van opdrachten precies inhoudt en hoe docenten met hun opdrachten kunnen aansluiten op de dagelijkse praktijk. Ook is er aandacht voor curriculumconsistentie, de beoordeling en de examens.

Aan de hand van voorbeelden uit mbo-opleidingen in de sector zorg en welzijn worden de adviezen gedetailleerd toegelicht. De voorbeelden zijn goed te vertalen naar andere sectoren. Checklists in dit boek maken het construeren en schrijven van opdrachten eenvoudiger.

Aan de slag! : inspirerende opdrachten voor beroepsopleidingen / Marjolein Ploegman, Dick de Bie. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 253 p. - ISBN 9789031347346
Prijs: € 32,50


Bohn Stafleu Van Loghum

Wie zorgt er straks voor mij? : Portretten van verzorgenden / H. Hoogerheide, A. de Jongh

Dit boek bevat 12 verhalen over verlangen en vertedering, kracht en kwetsbaarheid: openhartig verteld door vrouwen en mannen, van alle leeftijden, afkomstig uit diverse culturen en werkzaam in verpleeghuizen, zorgcentra en de thuiszorg. Met hun verhalen laten ze de lezer door hun ogen naar hun leven en werk kijken. Ze maken duidelijk waarom ze dit werk gekozen hebben, hoe ze het beleven en wat het voor hen betekent. De verhalen in dit boek kunnen je helpen om een eigen mening te vormen over de zorg voor ouderen.
Centraal in dit boek staan verzorgenden, omdat zij het hart vormen van de ouderenzorg. Een extra reden om bij hen te beginnen, is het dreigende personeelstekort. Hopelijk gaat de stem van verzorgenden meer doorklinken in het publieke debat.
Hun verhalen zijn de moeite waard. Ze maken ons duidelijk waar het in de zorg om zou moeten gaan: om menswaardigheid en lotsverbondenheid, om het besef dat ieder mens kwetsbaar is, om toewijding en barmhartigheid, om ontmoetingen tussen mensen. Opdat verzorgenden en de mensen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd dagelijks zinvolle bladzijden kunnen toevoegen aan het boek van hun leven.

Wie zorgt er straks voor mij? : Portretten van verzorgenden / H. Hoogerheide, A. de Jongh. - 1e dr. - Dwingeloo : Kavanah. - 104 p. - ISBN 9789057400681
Prijs: € 15,75

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen en verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 6 (juni) p. 46
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 6 (juni) p. 28 
* Verpleging NU, jrg. 17 (2008) nr. 103 (juni) p. 8

Zakboek werkbegeleiden in zorg en welzijn / Nicolien van Halem, Henny de Leeuw, Tera Stuut

In competentiegericht onderwijs bepalen leerlingen grotendeels zelf wat zij willen leren. In dit onderwijs is ook toetsing in de praktijksituatie belangrijker geworden. Deze veranderingen zorgen ervoor dat een leerling een ander soort begeleiding nodig heeft. De werkbegeleider heeft een nieuwe rol gekregen: die van coach en beoordelaar. Competentiegericht begeleiden vraagt om maatwerk. Dat betekent dat de begeleidingsstijl moet worden afgestemd op de leerstijl van een leerling. Dit is voor de werkbegeleider een nieuwe uitdaging.
Het Zakboek werkbegeleiden in zorg en welzijn geeft werkbegeleiders in de sector zorg en welzijn toepasbare adviezen voor het begeleiden van leerlingen in de competentiegerichte beroepspraktijkvorming.

Zakboek werkbegeleiden in zorg en welzijn / Nicolien van Halem, Henny de Leeuw, Tera Stuut. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 145 p. - ISBN 9789031352777
Prijs: € 14,90


Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 7 (augustus) p. 44

Recensie:
* Onderwijs & gezondheidszorg, jrg. 32 (2008) nr. 6 (oktober) p. 28

Omgaan met agressie en vervelend gedrag / Henk van den Muijsenberg

In steeds meer beroepen krijgen mensen te maken met agressie. We kennen al de passagier die de stewardess of zijn medepassagiers het leven zuur maakt, de klant die een winkelmedewerker voor rotte vis uitscheldt, de verkeersdeelnemer die een andere weggebruiker bedreigt.

Omgaan met agressie en vervelend gedrag is geschreven voor iedereen die wel eens te maken heeft met vervelend en agressief gedrag in de werkomgeving en daarop vaardig, verstandig en met vertrouwen wil reageren.

Omgaan met agressie en vervelend gedrag / Henk van den Muijsenberg. - Zaltbommel : Thema. - 27 p. - ISBN 9789058710598
Prijs: € 15,00


Thema


Bron:
* Kwaliteit in bedrijf, jrg. 24 (2008) nr. 4 (mei) p. 35
* Beroep docent, jrg. 1 (2008) nr. 5 (mei) p. 31
* Zorginstellingen : vaktijdschrift voor management in gezondheids- en ouderenzorg, jrg. 33 (2008) nr. 3 (juni) p. 43

Lang zal ze leven : een verhaal over de dood van een jonge moeder / Marianne Peters

Verhaal geschreven vanuit het perspectief van twee vrouwen, de één ongeneeslijk ziek, en de ander verzorgende en schrijfster van het boek.
Maria is 38 wanneer ze erachter komt dat ze een kwaadaardige hersentumor heeft. Ze besluit te leven wat ze leven kan. Daar krijgt ze uiteindelijk 10 maanden de tijd voor.

Lang zal ze leven : een verhaal over de dood van een jonge moeder / Marianne Peters. - S.l. : Libra & Libris, 2008. - 262 p. - ISBN 9789074020053
Prijs: € 18,50


Libra & Libris

Bron:
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 5 (mei) p. 43

"Je doet het gewoon" : over herkenning, erkenning en ondersteuning in mantelzorg [DVD]

De film toont drie verschillende mantelzorgsituaties (8, 10 en 11 minuten) in Drenthe. Daarbij worden de verscheidenheid van de mantelzorgers en de diverse ondersteuningsmogelijkmheden in beeld gebracht. Doel van de film is bij mantelzorgers een bewustwording op gang brengen, hen te laten herkennen dat ze mantelzorger zijn. Daarnaast toont de film de mogelijkheid om als mantelzorger een beroep te doen op instellingen en voorzieningen.

Bij deze film is een boekje gemaakt met tips over het werken met deze film.

"Je doet het gewoon" : over herkenning, erkenning en ondersteuning in mantelzorg [DVD]. - Zuidbroek : Van Hemert produkties, 2007
Prijs: € 25,00


Van Hemert produkties

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 5 (mei) p. 45

Zorgen als beroep : over macht en onmacht van verplegenden en andere zorgdragers / Mady Cuypers

Zorgen doet iedereen wel eens in zijn leven. Wie zorgt er niet eens voor een baby, een zieke, een hulpbehoevend iemand, een bejaarde, ... Sommige mensen maken van zorgverlening hun beroep. Ze zijn er vaardig in, met andere woorden: ze weten precies welke handelingen nodig zijn, hebben kennis van zaken, ... Om dit aspect te beklemtonen gebruikt de auteur de term 'zorgdrager(s)' voor al deze professionele zorgverleners in de zieken-, ouderen- en gehandicaptenzorg. Het is immers niet nodig de verschillen tussen deze diverse categorieën 'zorgdragers' in de verschillende soorten instellingen te benadrukken. Belangrijker is het de vergelijkbare punten in kaart te brengen en aan zorgdragers duidelijk te maken dat ze een pak méér te bieden hebben dan wat ze op het eerste gezicht doen. Tachtig procent van de aandacht gaat naar het stellen van de juiste technische handelingen, terwijl het grootste deel van hun capaciteiten op een heel ander vlak liggen. En het zijn juist déze laatste capaciteiten waar zieke en andere hulpbehoevende mensen nood aan hebben. Hoog tijd dus om eens goed na te denken wat de juiste mogelijkheden zijn van deze beroepsgroepen.
Veel zorgdragers die gemotiveerd en bezield waren, moeten stoppen omdat ze opgebrand of gedemotiveerd raken. Waarom moet het zover komen? Omdat ze al te vaak monddood worden gemaakt, herleid worden tot werkbijen die vooral ijverig moeten zijn maar niet te veel mogen zoemen. Met dit boek wil de auteur bereiken dat deze zorgdragers de essentie van hun beroep terugvinden. Dat ze náást artsen en patiënten de waardevolle derde gesprekspartner zouden zijn die, in het belang van de andere partijen, kunnen meespreken. Vanuit een eigen invalshoek. Vanuit hun specifieke beroepskennis.

Zorgen als beroep : over macht en onmacht van verplegenden en andere zorgdragers / Mady Cuypers. - 1e dr. - Tielt : LannooCampus, 2007. - 120 p. - ISBN 9789020970029
Prijs: € 15,95


LannooCampus

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 5 (mei) p. 45

Met liefde en plezier : over inspiratie en bezieling in de zorg / Marjo Onderwater

Dit boek gaat over drijfveren en inspiratie en de zorg. In het bijzonder over de sector verpleging en verzorging. Het zijn de verhalen van twaalf geïnspireerde mensen. Zes medewerkers uit de zorg in de regio Boxmeer vertellen waarom zij met liefde en plezier hun vak uitoefenen. Twee van hen werken bij Pantein Verpleging & Verzorging, twee in het Maasziekenhuis Pantein en twee voor Stichting Thuiszorg Brabant Noord-Oost.

Daarnaast zes bekende Nederlanders die actief zijn op verschillende terreinen: theater, muziek, mode, politiek, amusement, sport. Alle zes hebben ze een duidelijke relatie met de gezondheidszorg. Ieder van hen vertelt openhartig over haar of zijn drijfveren en inspiratiebronnen in het werk en over persoonlijke ervaringen met de gezondheidszorg.

Het doel van dit boek is het herkennen van de drijfveren en inspiratiebronnen van anderen of bewust worden van je eigen drijfveren. Door je bewust te zijn van je drijfveren kun je deze voeden met je eigen inspiratiebronnen. Als je geïnspireerd bent, is het eenvoudig om met liefde en plezier kwalitateif goede zorg te geven.

Met liefde en plezier : over inspiratie en bezieling in de zorg / Marjo Onderwater. - Boxmeer : Pantein
Prijs: € 12,50


Pantein

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 5 (mei) p. 44

Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen / G.A.E.G. van Asseldonk, J.J. van Duinen, M. Former-Boon ... [et al.]

Ondervoeding bij ziekte is een groot probleem binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Gelukkig staat het onderwerp sterk in de belangstelling. Een ondervoede patiënt herstelt minder snel van een ziekte en heeft meer kans op complicaties en overlijden na een operatie. Door het tijdig signaleren en behandelen van ondervoeding kunnen de conditie van de patiënt en zijn kwaliteit van leven worden verbeterd en kan de opnameduur in het ziekenhuis worden verkort.

In dit zakboek staat alle actuele informatie over het herkennen en onderkennen van ondervoeding bij elkaar. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het bepalen van de voedingsbehoefte van patiënten en geeft het richtlijnen voor het instellen van een adequate voedingstherapie.

Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen / G.A.E.G. van Asseldonk, J.J. van Duinen, M. Former-Boon ... [et al.]. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007. - 112 p. - ISBN 9789031351305
Prijs: € 24,25


Bohn Stafleu Van Loghum

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 5 (mei) p. 44

dinsdag 13 mei 2008

De cirkel voltooien : levenslessen in het hospice / Mirre Bots

Publiciste Mirre Bots heeft tweeënhalf jaar als vrijwilliger in een hospice gewerkt en zij doet in De cirkel voltooien openhartig verslag van die periode. Ze beschrijft het leven in een hospice van binnenuit: welke emoties, processen en ontwikkeling de mensen die er verblijven en hun naasten doormaken, en wat het werken in een hospice betekent voor haar als vrijwilliger. Wat kom je tegen, hoe ga je daarmee om, hoe vind je de juiste innerlijke houding en wat leer je ervan?

De cirkel voltooien : levenslessen in het hospice / Mirre Bots. - Haarlem : Altamira/Becht, 2007. - 128 p. - ISBN 9789069637525
Prijs: € 12,90

Bron:
* De doktersassistent, jrg. 36 (2008) special (oktober) p. 20

Recensie:
* Nederlands tijdschrift voor palliatieve zorg, jrg. 8 (2008) nr. 3/4 (maart) p. 112

Elke maaltijd weer een feest : handreikingen voor een betere maaltijdambiance in verpleeg-en verzorgingshuizen / Maaike van der Rijst, Kristel Nijs

Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben te kampen met ondervoeding. Een van de oorzaken hiervan is dat bewoners vaak een slechte eetlust hebben en daarom te weinig eten. Die oorzaak zou je heel simpel weg kunnen nemen door ervoor te zorgen dat ze meer gaan eten. Maar hoe doe je dat? Het blijkt dat mensen meer gaan eten als het gezellig is aan tafel en het eten op een aantrekkelijke manier geserveerd wordt. In deze brochure geven we daarom een aantal handreikingen om de ambiance rond de maaltijden in verpleeg- en verzorgingshuizen te verbeteren. Daarbij gaan we zowel op de praktische als op de organisatorische kant in.

Elke maaltijd weer een feest : handreikingen voor een betere maaltijdambiance in verpleeg-en verzorgingshuizen / Maaike van der Rijst, Kristel Nijs. - Den Haag : Lemma, 2007. - 48 p. - (Inzicht in verzorging, verzorging in zicht). - ISBN 9789059315051
Prijs: € 12,50


Vilans

Bron:
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 5 (mei) p. 15
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2008) nr. 5 (juni) p. 28

Jodendom voor dummies / Ted Falcon, David Blatner

Weinig volkeren hebben een roeriger geschiedenis achter de rug dan de Joden. Het Uitverkoren Volk heeft in de millennia dat het bestaat veel te verduren gehad. Zo overleefden 6 van de 18 miljoen Joden WOII niet, maar hebben ze ook een bewonderenswaardige veerkracht getoond en een enorme culturele en religieuze erfenis opgebouwd.
Dit boek laat de rijkdom zien van de Joodse geschiedenis, godsdienst, cultuur en rituelen en legt de leek uit wat begrippen als Bar Mitzwah, Kaddish en Purim nu eigenlijk betekenen en waar ze vandaan komen.
Een duidelijk, overzichtelijk en onbevooroordeeld boek over een van de meest fascinerende volkeren ter wereld.
Met apart hoofdstuk over het Jodendom in Nederland en Belgie.

Jodendom voor dummies / Ted Falcon, David Blatner. - Amsterdam : Pearson education Benelux, - 2008. - 416 p. - ISBN 9789043016087
Prijs: € 27,95


Pearson education Benelux

Karen, de vrouw met zeventien persoonlijkheden / Richard Baer

In 1989 start een jonge vrouw in Chicago een zeventien jaar durende psychiatrische behandeling. Aanvankelijk lijdt ze onder geheugenklachten en depressieve gevoelens tot suicidaliteit toe. Na vier jaar worden steeds meer persoonlijkheden bij haar vastgesteld. Deze alters schrijven zelfs brieven in verschillende handschriften. Met hypnose worden de meervoudige persoonlijkheden stuk voor stuk doorgenomen en gesaneerd. Tenslotte krijgt Karen weer zelfvertrouwen en schrijft haar psychiater dit boek. Het onderwerp van dit boek is omstreden: de meervoudige persoonlijkheidsstoornis is soms een zoektocht naar aandacht en publiciteit en er is twijfel of het echt bestaat. De term is al langere tijd veranderd in dissociatieve identiteitsstoornis. Inhoudelijk is het boek boeiend om te lezen, maar er blijft een knagend gevoel over wat er (on)echt is en de vraag waarom deze therapie zo ongebruikelijk lange tijd nodig had. Een boek dat in de Verenigde Staten veel publiciteit kreeg en het (kritisch) lezen waard is.

Karen, de vrouw met zeventien persoonlijkheden / Richard Baer. - Amsterdam : Forum, 2007. - 367 p. - ISBN 9789022549063
Prijs: € 19,95



Recensie:
* Algemeen Dagblad

Om nooit meer te vergeten / Hilleken Lucassen

Als je in je directe omgeving met dementie te maken krijgt, wordt er veel van je gevraagd. Het verlies van het contact met de dementerende is vaak het moeilijkst. Degene van wie je houdt is er nog wel, maar het is niet meer de persoon die je kende. Het maken van een herinneringsboek kan je helpen het contact met de dementerende te verbeteren en zo lang mogelijk te behouden. Om nooit meer te vergeten is een handvat om samen herinneringen op te halen en die vast te leggen in een herinneringsboek.

Om nooit meer te vergeten is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel wordt het verhaal verteld van Barbara en haar tante Geert, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Centraal hierin staat de rol die het herinneringsboek speelt bij de manier waarop Barbara omgaat met de situatie die de ziekte van haar tante met zich meebrengt. Het tweede deel is een handleiding waarin je leest hoe je samen een herinneringsboek kunt maken.

Om nooit meer te vergeten / Hilleken Lucassen. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007. - 168 p. - 9789031350735
Prijs: € 18,50


Bohn Stafleu Van Loghum

LosBol / Willemeine Bol

Helma Verhof is blind en heeft onder de naam Willemeine Bol een boek geschreven met verhalen in de vorm van dagboekfragementen over haar leven. Het is een leuk en zeer leesbaar boek, dat is aan te bevelen aan slechtzienden/blinden, familieleden en vrienden. In het boek LosBol neemt Willemeine de lezer mee haar leven in. Ze speelt met het perspectief. Ze groeit van zij, naar, jij, naar ik. Vrolijke en verdrietige verhalen. Vallen en opstaan. Een andere kijk op een boeiend leven.

LosBol / Willemeine Bol. - Sneek : Trivium. - 116 p. - ISBN 9789079180035
Prijs: € 12,50


Bron:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2008) nr. 4 (mei) p. 31

Recensie:
* Bartiméus

Kiezen delen : over keuzes maken, ondersteuning, leren en probeerruimte / D. Flikweert, W. de Ruiter, H. Ruigrok

Zeggenschap, invloed op je eigen leven hebben en kunnen kiezen zijn essentiële voorwaarden om een goede kwaliteit van het bestaan te ervaren. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dit net als voor ieder ander. Daarbij doen zich wel vragen voor. Immers, het is niet zonder meer vanzelfsprekend dat iedereen in alle situaties de juiste afwegingen maakt. Iemand kan (soms juist vanwege zijn verstandelijke beperking) keuzes maken die uiteindelijk schadelijk of nadelig voor hemzelf zijn. Je hebt als begeleider de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat je cliënt niet in ernstige problemen komt. Hoe ga je als begeleider om met het spanningsveld tussen het bevorderen van de eigen regie van de cliënt en de opdracht anderzijds om hem of haar voor onverantwoorde risico´s te behoeden. Aan de hand van een aantal begrippen worden de vragen die je tegenkomt, verhelderd. Hierbij dienen concrete voorbeelden uit de ondersteuningspraktijk als illustratie.

Kiezen delen : over keuzes maken, ondersteuning, leren en probeerruimte / D. Flikweert, W. de Ruiter, H. Ruigrok. - Utrecht ; Vilans, 2007. - 68 p. - ISBN 9789088390050
Prijs: € 4,50


Vilans

Bron:
* Markant : maandblad voor de gehandicaptensector, jrg. 13 (2008) nr. 4 (mei) p. 30