dinsdag 29 april 2008

Het was toch een mooi leven : Rouw van ouderen om het verlies van de partner / Arthur Polspoel

'De dood hoort gewoonweg bij de hoge ouderdom,' is een wijdverbreide opvatting. Rouw van achterblijvende ouderen wordt daarom vaak onderschat. Die ouderen rouwen juist heel intens, omdat ze er dan na een lang gedeeld leven alleen voor staan én weinig toekomstperspectief meer hebben.



Dit boek gaat over de rouwverwerking bij zulke oude mensen. Als de partner – vaak de enige emotionele bondgenoot – door de dood wegvalt, wordt de nabestaande in uitzichtloze rouw gedompeld. Arthur Polspoel geeft inzicht in de belevingswereld van die kwetsbare ouderen en zoekt naar aanknopingspunten om hen bij te staan.

Een waardevol hulpmiddel voor rouwende ouderen én voor hun kinderen, vrienden, kennissen en werkers in de ouderenzorg.



Het was toch een mooi leven : Rouw van ouderen om het verlies van de partner / Arthur Polspoel. - Kampen : Ten Have, 2008. - 118 p. - ISBN 9789077942369

Prijs: € 14,95




Ten Have



Bron:

* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 12 (2008) nr. 5 (mei) p. 44

* Psychiatrie en verpleging, jrg. 84 (2008) nr. 3 (mei) p. 201

Ik was veertien en depressief / Mathilde Monaque

Op haar veertiende kreeg de Franse Mathilde Monaque tijdens de zomervakantie de ziekte van Pfeiffer. Ze was te moe om iets te doen en het was die zomer te warm om te eten. De ziekte ging over in een depressie, gecombineerd met anorexia. Uiteindelijk werd ze opgenomen. Na drie weken in het ziekenhuis is ze honderd gram aangekomen, maar na vier weken is ze weer flink aan het eten en komen haar energie en vrolijkheid ook terug. Een jaar na haar ontslag besloot ze haar verhaal op te schrijven om leeftijdsgenoten en hun ouders een hart onder de riem te steken. Dat leidde tot het boek Ik was veertien en depressief.


Ik was veertien en depressief / Mathilde Monaque. - Amsterdam : Arbeiderspers. - 192 p. - ISBN 9789029566063
Prijs: € 16,95




Bron:
* Deviant : tijdschrift tussen psychiatrie en maatschappij, jrg. 14 (2008) nr. 57 (juni) p. 37
* Psychiatrie en verpleging, jrg. 84 (2008) nr. 4 (juli/augustus) p. 258

Eetstoornissen en overgewicht : herkenning, behandeling, beheersing / Hans Bloks

Boek dat een beeld geeft van de diverse vormen van eetstoornissen en overgewicht. Daarnaast komen de gevolgen voor de persoon zelf en voor zijn of haar omgeving aan bod. Het geeft antwoord op vragen als:

* Waar komen eetstoornissen en overgewicht vandaan?
* Wat zijn de gevolgen van een eetstoornis of overgewicht?
* Wat voor soort hulp kan ik krijgen?
* Wat kan behandeling voor me doen?
* Wanneer moet ik opgenomen worden?
* Kunnen medicijnen helpen?
* Hoe kan ik mijn eetstoornis overwinnen?
* Hoe kan ik mijn gewicht op een goede manier onder controle houden?
* Hoe kan ik een terugval voorkomen?

Eetstoornissen en overgewicht : herkenning, behandeling, beheersing / Hans Bloks. - Amsterdam : Nieuwezijds, 2008. - 255 p. - ISBN 9789057122132
Prijs: € 19,95


Nieuwezijds

Bron:
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 12 (2008) nr. 5 (mei) p. 44
* MGv : maandblad geestelijke volksgezondheid, jrg. 63 (2008) nr. 57 (juni) p. 567

Geen haar op mijn hoofd : borstkanker in beeld / Liset Noorduyn

Dat één op de negen vrouwen in Nederland borstkanker krijgt, is inmiddels genoegzaam bekend. Maar wat gebeurt er precies wanneer borstkanker is geconstateerd? Hoe ziet het leven van een vrouw er uit, die een borstamputatie moet ondergaan, daarna een chemokuur krijgt en vervolgens bestraald wordt?

In 'Geen haar op mijn hoofd!' laat fotograaf Bart Versteeg stap voor stap zien hoe de behandeling van borstkanker bij zijn vrouw Liset Noorduyn verloopt. Het is een uniek fotodocument geworden, want nog nooit heeft een fotograaf dit hele traject zo compleet zo mooi en van zo van nabij in beeld gebracht.

'Geen haar op mijn hoofd!' is niet alleen een uniek fotodocument. In het boek staan ook persoonlijke aantekeningen van Liset Noorduyn. Zij schrijft over haar emoties, haar onzekerheden, haar twijfels, haar woede. En over haar strijd om te overleven, terwijl het gewone (gezins)leven doorgaat. Jan van der Ven, gezondheidsjournalist, interviewde alle betrokken behandelaars. Zij leggen uit waarom zij kiezen voor een bepaalde therapie of aanpak. Maar ook hoe zij zelf omgaan met hun beroep, waarin kanker zo vaak een hoofdrol speelt.

'Geen haar op mijn hoofd!' is zodoende een integer en realistisch boek over alle facetten van borstkanker. Het boek is vooral bedoeld om patiënten en hun omgeving te informeren over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. In woord en beeld.

Geen haar op mijn hoofd : borstkanker in beeld / Liset Noorduyn. - Den Haag : de Nieuwe Haagsche. - 152 p.
Prijs: € 19,95


De Nieuwe Haagsche

Bron:
* Medisch contact, jrg. 63 (2008) nr. 16 (april) p. 669
* Nursing : verpleegkundig vakblad, jrg. 14 (2008) nr. 6 (juni) p. 39

Gek.nl ontdekt Zot.be : dialoog tussen twee psychiatrische patiënten / Felix Sperans en Esmeralda Good

Felix Sperans en Esmeralda Good ontmoetten elkaar op eigentijdse wijze op een internetforum voor manisch-depressieven. Zij was hem opgevallen vanwege de originele en diepzinnige gedachten die zij daar - zoals dat heet - postte.
Hij heeft haar vervolgens voorgesteld om per email van gedachten te wisselen over hun ervaringen met de psychiatrie, over hun leven maar ook over fundamentele onderwerpen als leven, dood, religie en spiritualiteit.
Hun emailwisseling is in dit boek vastgelegd. Het geeft de lezer een blik in de keuken van de psychiatrie en wat het met mensen doet, maar laat ons ook twee zeer gevoelige mensen zien die als ex-psychiatrisch patiënt zo hun eigen - soms sombere maar vaak humorvolle - gedachten hebben over levensvragen en spiritualiteit.

Gek.nl ontdekt Zot.be : dialoog tussen twee psychiatrische patiënten / Felix Sperans en Esmeralda Good. - Deventer : Ankh-Hermes. - 156 p. - ISBN 9789020202038
Prijs: € 17,50


Ankh-Hermes

Recensie:
* Ypsilon nieuws, jrg. 24 (2008) nr. 2 (april) p. 14-15

woensdag 16 april 2008

Schermzorg : zorg op afstand via camera en beeldscherm / Jan Thie

Schermzorg is een nieuwe vorm van zorg waarover onder verplegenden en verzorgenden vele vragen leven. Wil de cliënt dit wel en de mantelzorger? Wat betekent schermzorg voor de professionele zorgverlener? Biedt zorg-op-afstand nieuwe beroepsperspectieven? Onbekend maakt onbemind, waardoor mogelijkheden onbenut blijven. Dit boekje brengt voor verplegenden en verzorgenden helder in beeld hoe schermzorg werkt en wat schermzorg betekent voor de cliënt, de mantelzorger en de professionele zorgverlener. Zo draagt het boekje bij aan het beter benutten van nieuwe technologie om het werk te verlichten en het leven van mensen die aan huis zijn gebonden aangenamer te maken.

Schermzorg : zorg op afstand via camera en beeldscherm / Jan Thie. - Den Haag : Lemma, 2008. - 40 p. - (Zicht op zorg en technologie). - ISBN 9789059315082
Prijs: € 15,00


Vilans
Lemma

Elkaar begrijpen helpt

Ter ondersteuning in communicatie met allochtone oudere cliënten zijn voor zowel cliënten als hulpverleners in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg handzame communicatieboekjes in meerdere talen ontwikkeld. Ook geschikt voor activiteitenbegeleiders en vrijwilligers.

De boekjes zijn tot stand gekomen door de samenwerking van Meavita (Verpleeghuis De Schildershoek, wooncentrum OM en Bij en Meavita Thuiszorg) en het NIGZ. Met anderstalige cliënten zijn woordenlijsten samengesteld en pictogrammen van begrippen en situaties verzameld. De situaties zijn zowel in het Nederlands als in de vreemde taal benoemd. Van de vreemde taal is fonetisch aangegeven hoe het moet worden uitgesproken.

De boekjes zijn als set en apart te bestellen en beschikbaar in het Hindoestaans, Marokkaans (Arabisch en Berber), Turks, Chinees (Kantonees en Hakka) en Spaans.

Elkaar begrijpen helpt. - Woerden : NIGZ, 2007. - 48 p.
Prijs: € 4,00
Set van 5 boekjes € 16,00


NIGZ
Folder

Bron:
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 4 (april) p. 38

Kijk nog eens goed / Amanda Waring [DVD]

Deze dvd bevat een film van 10 minuten en een bijzonder gedicht. De film is bedoeld voor vertoning in besloten kring, als aanzet tot een gesprek over de verzorging van iemand die ernstig ziek is. De inzet van de film is dat oudere mensen en ernstig zieken als een compleet mens herkend en erkend worden en blijven. Deze film opent de ogen van elke kijker. Hoe ga ik zelf eigenlijk om met mijn zieke moeder of vader, buurvrouw of buurman. Hoe behandel ik degene die ik verzorg? Denk ik voor de ander of met de ander? Prachtig materiaal en bijzonder effectief voor iedereen die met zorg voor een ander zorgt. Van beleidsmakers die belevingsgerichte zorg in praktijk willen brengen tot verpleegkundigen en mantelzorgers. Ook bijzonder geschikt als lesmateriaal of aanzet van een workshop. Regisseuse Amanda Waring droeg de film op aan haar overleden moeder.


Kijk nog eens goed / Amanda Waring [DVD]. - Utrecht : Vilans, 2007. - Speelduur: 10 min. - ISBN 9789088390081
Prijs: € 23,95


Vilans

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 4 (april) p. 45

Maskers en machten : vergeten psychiatrie / Ursula van der Aa

Na veertig jaar werken in de psychiatrie in 's Hertogenbosch en Vught, besloot Ursula van der Aa (zuster Mariëtte) haar levensverhaal te gaan schrijven. Het is een persoonlijk document geworden waarin zij haar kloosterleven en het werken in de psychiatrie beschrijft.

Zij laat zien hoe patiënten en religieuzen onvoorwaardelijk leefden en werkten in een psychiatrisch ziekenhuis op een wijze die wij ons op de dag van vandaag maar moeilijk kunnen voorstellen.

Op haar eigen manier ontdekte ze hoe patiënten 'gevangen zaten' in een hospitaliserend systeem, wat haar ook bewust maakte van het hospitaliserend systeem in het klooster.

Naast haar beschrijving hoe zij voor patiënten een meer menswaardig bestaan buiten het psychiatrisch ziekenhuis wil realiseren, maakt zij ons tegelijkertijd deelgenoot van haar innerlijke strijd zich te ontworstelen aan het kloosterleven. Zij beschrijft hoe dat systeem het haar onmogelijk maakt na te denken over zichzelf en te groeien naar een eigen identiteit.


Maskers en machten : vergeten psychiatrie / Ursula van der Aa. - Halsteren : Lucie Kerstens, [s.a.]. - 224 p.
Prijs: € 22,50

Maskers en machten

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 4 (april) p. 45
* Psy : tijdschrift over geestelijke gezondheid en verslaving, jrg. 12 (2008) nr. 6 (juni) p. 42

Slikstoornissen bij volwassenen / Hanneke Kalf, B. Rood, H. Dicke ... [et al.]

Dit praktijkgerichte boek behandelt de zorg voor mensen met een orofaryngeale slikstoornis, ontstaan door een neurologische aandoening, tumor of andere beschadiging van structuren in hoofd of hals. Hierbij wordt aandacht besteed aan actuele definities, oorzaken en gevolgen, diagnostiek en behandeling. Daarnaast worden voeding, mondverzorging en ethische aspecten van kauw- en slikstoornissen behandeld.

Slikstoornissen bij volwassenen / Hanneke Kalf, B. Rood, H. Dicke ... [et al.]. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008. - 213 p. - ISBN 9789031350605
Prijs: € 28,50


Bohn Stafleu Van Loghum

Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 4 (april) p. 44
* Nursing, jrg. 14 (2008) nr. 4 (april) p. 38

Verborgen leed : herkennen en signaleren van ouderenmishandeling / Theo Royers, Maaike van der Rijst

Ouderenmishandeling. Voor veel mensen is het onvoorstelbaar of zelfs ondenkbaar dat er zoiets bestaat. Toch komt het voor, en vaker dan we denken. Omdat er, net zoals vroeger op kindermishandeling, nog een groot taboe op het onderwerp rust, horen we er nog maar weinig over. Nu ons land door de vergrijzing steeds meer ouderen krijgt, worden hulpverleners vaker geconfronteerd met ouderenmishandeling. En aangezien er nog maar zo weinig over bekend is, weten ze vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan. Deze publicatie gaat in op het verschijnsel ouderenmishandeling. Wat is nu precies ouderenmishandeling? Hoe komt het dat er ouderen zijn die mishandeld worden? Daarnaast geeft deze brochure een aantal handreikingen aan hulpverleners om ouderenmishandeling te herkennen en tips hoe ze ermee om kunnen gaan.


Verborgen leed : herkennen en signaleren van ouderenmishandeling / Theo Royers, Maaike van der Rijst. - Den Haag : Lemma, 2008. - 36 p. - (Inzicht in verzorging / Verzorging in zicht). - ISBN 9789059311220

Prijs: € 12,50




Bron:
* Bijzijn : vakblad voor verpleegkundigen én verzorgenden, jrg. 3 (2008) nr. 4 (april) p. 4
* TvV : tijdschrift voor verzorgenden, jrg. 40 (2008) nr. 7/8 (juli/augustus) p. 29

maandag 7 april 2008

Psychologie voor dummies / Adam Cash

Inleidend overzicht dat je naar de achtergronden van het menselijk gedrag voert langs allerlei stromingen en richtingen in de psychologie.

Psychologie voor dummies / Adam Cash. - [Amsterdam etc.] : Addison Wesley, 2004. - 416 p. - ISBN 9789043008495
Prijs: € 27,95


voor Dummies

Hersenen en centraal zenuwstelsel

Na een eerste deel waarin wordt uitgelegd hoe de hersenen functioneren, en een tweede deel met informatie over hoe men kan bijdragen tot het behoud van gezonde hersenen, komen in het derde deel van dit boek de ziekten van de hersenen aan de orde.
Naast algemene informatie over oorzaken, diagnostische methoden, medicijnen en operaties is er een alfabetisch overzicht met aandoeningen en stoornissen.

Hersenen en centraal zenuwstelsel. - Amsterdam : The Reader's Digest, cop. 2007. - 160 p. - (Lichaam en gezondheid). - ISBN 9789064077869
Prijs: € 29,90

Assisteren bij behandelingen / D.M. Voet

Dit boek biedt ondersteuning aan tandartsassistenten in opleiding en aan reeds werkzame assistenten die kennis willen nemen van het behandelconcept fourhanded dentistry. Werken volgens de richtlijnen van dit concept vormt de basis voor een efficiënte en plezierige werksituatie die een rustgevende en professionele uitstraling heeft op de patiënt. Dit komt het welzijn van zowel patiënten als teamleden ten goede en zal de kwaliteit van de geboden tandheelkundige zorg verhogen.

Assisteren bij behandelingen besteedt verder aandacht aan het verwerken van tandheelkundige materialen en bevat een groot aantal protocollen voor de tandartsassistent. Daarin worden de meest voorkomende behandelingen in de tandartspraktijk stap voor stap uitgewerkt aan de hand van full colour afbeeldingen.
De bijgeleverde cd-rom bevat videofragmenten van de 10 meest voorkomende behandelingen van assisteren aan de stoel.

Assisteren bij behandelingen / D.M. Voet. - Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2007. - 185 p. - (Basiswerk AG). - ISBN 9789031349494
Prijs: € 41, 00


BSL

Recensie:
* Standby : vakblad voor assistenten in de tandheelkunde, jrg. 22 (2008) nr. 2 (april) p. 23

Vlinders in een duikpak / Jean-Dominique Bauby

Jean-Dominique Bauby was hoofdredacteur van de Franse Elle. Op 8 december 1995 verandert zijn leven voorgoed als zijn hersenstam door een beroerte inactief wordt en hij slachtoffer wordt van het locked-in-syndroom. Hij kan nog slechts zijn linkeroog bewegen. Door middel van een ingenieus lettersysteem leert Bauby zinnen dicteren, en zo zet hij zijn ervaringen in de laatste maanden van zijn leven op papier. Slechts twee dagen na de publicatie van het boek in Frankrijk overlijdt hij.

Vlinders in een duikpak / Jean-Dominique Bauby. - Amsterdam : De Bezige Bij, [s.a.]. - 110 p. - ISBN 9789023428329
Prijs: € 15,00


De Bezige Bij

Recensie:
* Medisch Contact, jrg. 63 (2008) nr. 14 (april) p. 597